“Priz anahtar” çeşitleri imal edilirken içerisinde bulunan yapılara göre genel olarak topraklı priz, topraksız priz ve UPS priz olmak üzere 3'e ayrılmaktadır.
Bu sistem ülkemizde bazı yerlerde kullanıldığı gibi bazı Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Büyük Britanya'nın bazı bölgelerinde yer alıyor. 220 – 240 Volt aralığında çalışan F tipi fiş ve priz sistemi, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya tarafından tasarlanmış. Ayrıca ülkemizde kullanılan fiş ve prizler de F tipidir.
Üçlü priz, gelen elektrik bağlantısını üç farklı kullanıma imkan verecek şekilde ayırmaya ve çoğaltmaya yarayan priz çeşitidir.
Üçlü prizler, birden fazla elektrikli cihazı tek bir elektrik kaynağına bağlamak için kullanılan pratik bir çözümdür. Bu prizler, evlerde, ofislerde, otellerde ve diğer birçok yerde yaygın olarak kullanılır. Çoklu cihaz bağlantısı sağlar ve elektrikli cihazlarınızı düzenli ve düzgün bir şekilde çalıştırmanızı sağlar.
Elektrik Anahtarlarları "Anahtar Prizler” Yapıları Bakımından Komütatör, Vaviyen Ve Adi "Elektrik Anahtar” Olmak Üzere Üçe Ayrılmaktadır..
İlgili 18 soru bulundu
Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır.
İki ya da daha fazla parça halinde olan elektrik iletim kablo sistemlerinin, birbirlerine doğru bir çalışma prensibi altında bağlanmasını sağlayan parçaya klemens adı verilmektedir.
Binaların duvarlarında bulunan iki delikli prizlerin deliklerinden biri faz kablosu diğeri nötr kablo içindir. Topraklı prizlerde bu iki deliğe ek olarak üst ve alt kısımlarda çıkıntılar ya da deliklerin hemen üstünde metal çubuk çıkıntısı bulunmaktadır.
Priz, şebeke elektriği ile çalışan cihazları elektrik şebekesine bağlamak amacıyla cihazın kablosu ucundaki fişin takıldığı kendisi şebeke ile bağlantılı gereç. Prizlerin hem kullanıcıyı, hem cihazı, hem de şebekeyi elektrik kazalarından korumak için şekillendirilmiş birçok çeşitleri vardır.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir. Akım koruyucu prizler içinde yer alan alternatif devre yüksek voltaj ve dalgalanmalarını algılayabilecek özelliklere sahiptir.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
C Tipi: Birleşik Krallık, Türkiye, İrlanda, Malta ve Kıbrıs hariç tüm Avrupa ülkelerinde kullanılır.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
10- Her odada en az iki priz, salon ve mutfakta en az üç priz olmalı, ayrıca telefon ve anten prizleri de ihtiyaca göre konulmalıdır. 11- Balkona bir priz mutlaka bırakılmalıdır. 12- Daire girişlerinde mutlaka priz olmalıdır.
Akım Korumalı Priz ve Standart Prizin Farkları
Bu noktada en temel fark ise, akım korumalı prizlerin güç dalgalanmaları sırasında koruyucu bir etkiye sahip olması gelmektedir. Sıradan bir uzatma kablosuyla standart uzatıcı kabloların arasındaki en önemli fark budur.
Akım korumalı priz almaya gerek var mı diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Sadece bir tane elektronik cihaz bile kullanıyor olsanız akım korumalı priz tercih etmekte her zaman fayda var. Bahsettiğimiz gibi akım korumalı prizler ani ve düzensiz güç dalgalarına karşı cihazları korur.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Topraksız priz bozmaz zarar vermez kaçak zarar verir.
WAGO buat klemensleri yaylı teknolojisi ile elektrik kablolarının bağlanmasında yenilikçi bir çözümdür. Sahada elektrik işlerinin montajında hızlı ve güvenli bir çözüm sunan WAGO klemensler, kompakt yapısı, yüksek izolasyon sınıfı, V0 yanmazlık sınıfı ile öne çıkar.
Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri