Erkeklerde; tenor,
Ses, en basit şekliyle işitme organının duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmıştır ve canlıların iletişim kurabilmesi açısından en önemli unsur olarak düşünülebilir. İnsan sesleri ilk etapta kadın, erkek ve çocuk sesleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Her insanda iki adet ses teli, boyunun ortasında, yutağın (farinks) hemen altında, soluk borusunun (trakea) hemen üzerinde bulunur.
İlgili 31 soru bulundu
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto.
Bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan bariton, etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir. Genişliği şahıstan şahısa değişmekle beraber, normal sınırlanış lalden fa3 e kadardır.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir. Örneğin, bas, bas buffo, bas bariton, dramatik bariton, lirik bariton, lirik tenor dramatik tenor, tenor buffo gibi.
Ağzımızdan çıkan sesler, yazıda harf adını verdiğimiz simgelerle gösterilir. ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Ses-ötesi ya da ultra sound, insan kulağının duyamayacağı çok yüksek frekanstaki seslere verilen addır. Frekansı 20.000 Hertz'in üstündedir. Hayvanlar 20.000 Hertz den yukarisini duyabilirler.
Sosyo-Ekonomik Statü (SES); insanları ekonomik ve sosyal statülerine göre gruplamak anlamına gelmektedir. A, B, C1, C2, D, E olarak adlandırılmış altı sosyo-ekonomik statü grubu bulunmaktadır.
Ses tonu, sesin yükseklik, düşüklük, parlaklık, koyuluk ve titreşim özelliklerini ifade eden bir terimdir. Konuşma ve müzikal performanslar gibi sesin kullanıldığı birçok alanda ses tonu oldukça önemlidir.
Ses, titreşimdir. Sesi işitme organımız olan kulak ile algılarız. Ses dalgaları titreşim içerisinde kulağımızın içerisine girer. Burada duyu organımız tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve beynimiz tarafından algılanır.
Mevcut ses türleri; soprano, mezzo soprano, alto kontrtenör, tenor, bariton ve bass seslerden oluşmaktadır. Soprano; en tiz (ince) kadın sesidir. Mezzo-soprano, kontralto ve soprano aralığında bulunur. Alto; en pes (kalın) kadın sesidir.
Tenor, en tiz ya da ince erkek sesine verilen isimdir ve sıralamada baritonun hemen üstünde yer alır.
En temel ünlü ses olarak /a/ kabul edilir. Türkçe için en zayıf ünlü ise /ı/dır. Dilin ön tarafının tümsekleşmesiyle ağzın arka bölgesinde art (kalın) ünlüler /a, ı, o, u/, dilin arka tarafının tümsekleşmesiyle ağız boşluğunun ön tarafında ön (ince) ünlüler /e, i, ö, ü/ oluşur.
Kalın ve ince harfler olması ağızdan sesin çıkarken yuvarlak şekilde çıkıyor ise kalın sesli, ses ağızdan çıkarken ağızın az açılması ile çıkan sesler ise ince sesli harfler olarak adlandırılmaktadır. Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir.
Ağzımızın içinde de özellikle dilimizin ve dudaklarımızın farklı hareketleriyle değişime uğrar. Bu sayede farklı sesler çıkarabiliriz. Her ne kadar her insan ses telleri, akciğerleri, dili ve dudakları sayesinde ses çıkarsa da hepsinin sesi kendine özgüdür.
Bariton (barytone; Fransızca: baryton; Almanca: Bariton; İtalyanca:baritono), bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan erkek insan sesi tipidir. Etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir.
Alto, kadın ve çocuk seslerinin en kalın (pes) olanı. Kontralto da denir. Ses alanı sol ile ince fa arasında 2 sekizliden bir ses fazladır. Bu alan Türk müziğinde kaba rast (sol) muhayyer (la) arasında diye tanımlanır.
İnsan Sesleri
alto kalın kadın sesi; tenor ince erkek sesi, bariton kalın erkek sesi, bas en kalın erkek sesi olarak yorumlanır.
Bas en alt vokal seviyedeki insan sesidir. Bas ses tipik olarak Fa altı ve Mi arasındaki (bilimsel aralık yazımına göre, F2-E4) seviyelerde bulunur.
Ses çeşitlerini birbirinden ayırmak için kullanılan ses rengi terimi, bir çalgı aletinin veya insan sesinin ona has olan frekansı, notası ve şiddeti arasındaki farkları tanımlamak için kullanılan bir niteliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri