Bezelye taze olarak tüketilirse bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.
Bezelye, protein kaynağı olmasının yanında kalp ve bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır.
Bol miktarda folik asit içerdiği için hamileler ve bebekler iyi bir yiyecektir. Baklagil alerjisi olan kişiler bezelyeden uzak durmalıdır.
Sindirim sisteminizi Düzenler: Lif bakımından zengin beslenmek demek; mide, bağırsak ve tüm sindirim sistemi organlarının daha iyi çalışması demektir. Bezelyenin de lif içeriği yüksek olduğu için özellikle hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları önlenir.
1) Mide Hastalıklarını Önler
Bezelye mide dostlarından biridir. Sahip olduğu polifenoller sayesinde mideye zarar verecek bakterileri yok eder. Lif içermesi nedeniyle, midenin rahatlamasını sağlarken şişkinlik hissini de ortadan kaldırmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Bezelye taze olarak tüketilirse bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardımcıdır.
Bezelye proteini alerjisi, bağışıklık sisteminin bezelyede bulunan spesifik proteinlere verdiği tepki sonucu meydana gelir. Bezelye yemek ya da bezelyeye dokunmak alerjik reaksiyonu başlatabilir. Bezelye, yer fıstığı ile aynı besin ailesindendir ve yer fıstığı alerjisi olan kişilerde bezelye alerjisi de görülebilir.
Lifli gıdalar (brokoli, lahana, fasulye, bezelye gibi), soğan, sarımsak, karnabahar gibi sebzeler, karbonatlı içecekler, şeker alkolleri, asitli içecekler, bazı yapay tatlandırıcılar (sorbitol, mannitol gibi) ve süt ürünleri gibi gıdalar gaz sıkışmasına yol açabilir.
Ancak özellikle brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bezelye, turp, roka, salatalık midenizde ağrıya, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor.
Bununla birlikte, bezelye bir baklagil olduğu için, bezelye ile yer fıstığı ve mercimek gibi diğer baklagiller arasında klinik olarak anlamlı bir çapraz alerjenite veya hassasiyet vardır. Semptomlar atopik dermatit, astım, burun akıntısı, mide bulantısı ve ishali içerir.
Bu masum yeşil sebzenin şişkinlik ve gaz yapan yiyeceklerden biri olduğunu birçoğumuz deneyimleyerek öğrendik maalesef. Bezelyenin bir besin şeker zinciri olan prebiyotik oligosakkarit zengini olması bu problemin asıl sorumlusu aslında.
Diyet denilince akla hep bir kısıtlama hali ve yasaklar denir. Bezelye de bu yasaklı listenin başında gelen sebzelerdendir… Bezelye yüksek karbonhidrat içerdiği düşüncesiyle diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında yer alır.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Bezelye. Birçok kişi tarafından bezelyenin sebze olduğu düşünülse de bezelye bakliyat çeşitlerinden biridir. Yalnız diğer bakliyatların aksine taze ve yeşil olarak tüketilir. Pişmiş 100 gram bezelye 84 kilokalori içerir. 100 gram bezelyede 16 gram karbonhidrat, 0.25 gram yağ, 6 gram protein ve 6 gram lif bulunur.
Yöresel Yemekler
Bezelye Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, unlu yoğurt çorbası, bezelye yemeği, etli bulgur pilavı ve çikolata soslu muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Yemeklerden hemen sonra yatılmamalı ve imkan varsa biraz yürüyüş yapılarak besinlerin sindirilmesine yardımcı olunmalıdır. Mide asit oranını arttıran kafeinli ve gazlı içeceklerin tüketimi en aza indirilmelidir. Yemek sırasında içecek tercih edilmemeli, yemeğin sonunda içilmelidir.
Su alımının ve fiziksel aktivitenin artırılması kabızlığa karşı etkili olabilir. Şişkinlik ve gaz sıkışması ayrıca sindirim sistemindeki kasların işlevinin değişmesinden de kaynaklanabilir. Kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilecek 'antispazmolitik' adı verilen ilaçların yararlı olduğu belirlenmiştir.
Gaz yapan baklagilleri yani nohut, bezelye ve fasulyeyi önce suda bekletmelisiniz. Suda bekleyen bu baklagilleri ön haşlamadan geçirip daha sonra yemeklerde kullanmalısınız. Ayrıca emzirme döneminde gaz yapmaması için bu baklagillerin yanında maydanoz, marul, limon gibi sebzeleri tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir.
Bezelye proteinin, aminoasit dağılımına bakıldığında %9'luk kısmı lösin olduğu görülüyor. Daha açıkça söylemek gerekirse, kasların gelişimini sağlayan aminoasit lösin olduğu için bezelye proteini eşsiz bir tercih olabiliyor.
Tencereye yağ konur soğan ve sarımsak kavrulur. Sonra havuç patates ve biberler eklenir iyice kavrulur, salça eklenir. Bezelyeler de eklenir ve karıştırılır. Sıcak su eklenir üzerine baharatları atılır ve kapağı kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri