Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası, Özel Sağlık Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortaları, Eşya Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Seyahat Sağlık Sigortaları gibi sigortalar Hayat Dışı Sigortalar kategorisi altında yer alır.
Sahip olduğumuz ve maddi değere sahip olan varlıkları güvence altına alan, şirketi ile karşılıklı anlaşmaya dayalı belgeye "poliçe" adı veriliyor. Poliçenin içeriğini oluşturan maddeler, genel ve özel şartlar olarak iki gruba ayrılıyor. Genel şartlar, standart ve tüm poliçelerde aynı şartları içeren koşulları içeriyor.
İlgili 34 soru bulundu
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Sosyal güvenlik sistemimiz iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını kapsayan kısa vadeli sigorta kolları ile, malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır.
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Poliçe Nedir? Poliçe veya sigorta senedi, sigorta hizmeti sunan kurumlar ya da şirketler ile sigorta hizmetinden yararlanacak olan kişiler arasındaki karşılıklı hakların ve sorumlulukların belirtildiği sigorta anlaşmasıdır.
Genel olarak hayat sigortası ve hayat dışı sigorta olmak üzere sigorta türleri bulunuyor. Hayat sigortası ile bireyin yaşam kalitesini artırmak hedeflenir. Hayat dışı sigorta türü ise maddi hasarlara karşı alınan sigorta tazminattır. Sigorta primi ise teminatı satın almak için insanların ödediği ücrete verilen isimdir.
4A, 4B, 4C sigorta kolları, Türk vatandaşı olan ve aktif çalışan kişilerin sosyal güvencelerden faydalanabilmesini sağlayan sistemlerdir. Üç sigorta kolu da Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır.
Teminat, kişilerin bir kaza, afet ya da diğer olumsuz olaylarla karşılaşmaları sonucunda oluşan kayıpların giderilmesini sağlayan bedel ve güvencelerdir.
e-Sigorta Poliçesi Nasıl Anlaşılır? E-sigorta poliçesi elektronik ortamda düzenlenmiş; basılı poliçeler ile aynı hukuki niteliğe sahip bir belgedir. Bu belgenin ve belgeye bağlı raporların Mali Müdür onaylı ve Zaman Damgalı olması gerekmektedir.
Bir senedin poliçe olabilmesi için senette bulunması gereken bazı zorunlu unsurlar vardır. Poliçenin zorunlu unsurları; poliçe kelimesi, belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız ve şartsız havale, muhatabın adı, kime veya kimin emrine ödenecekse onun adı, düzenlenme tarihi, düzenleyenin imzasıdır.
Aklınıza takılan tüm soruların cevapları yazımızda. Ülkemiz deprem bölgesinde yer aldığı için DASK ya da bir başka adlandırmayla Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaptırılması zorunludur. Depremin olumsuz etkilerine karşı binanızı teminat altına almak istiyorsanız, DASK'ı tercih edebilirsiniz.
DASK, yalnızca depremin yol açtığı yıkılma, zarar görme, yangın, patlama, zemin kayması gibi durumlarda zararınızı karşılıyor ve deprem harici bir nedenle oluşan hasarlarınız, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girmiyor.
Kara taşıtları sigortası ya da kısaca kasko; bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesi. Trafik sigortasından farklı olarak, poliçe sahibinin kendi aracının hasarını da kısmen veya tamamen karşılar.
Mal sigortaları kişinin sahip olduğu ekonomik kıymetleri teminat altına alırken; can sigortaları ise kişinin ölmesi veya sakat kalması halinde, poliçeyi aldığı andaki hayat standardının, poliçeden faydalanacaklar adına devam etmesini sağlar.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.
Genellikle SGK olarak ifade edilen Sosyal Güvenlik Kurumu, SSK, Bağkur,emekli Sandığı ve SSK'nın, 2006 yılı itibarıyla tek çatı altında birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir kurumdur. 5510 sayılı Kanun ile tüm sigorta branşlarında çalışanlar tek bir sigorta primi takibi yapabilmektedir.
4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri