Özellikle hormon içerikli doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanımının riskli olduğu kadınlarda bakırlı spiral tercih edilir. Ancak bazı durumlarda spiral takmak kadın sağlığı açısından riskli olabilmektedir. Spiral açısından riskli durumlar; sık vajinal enfeksiyon geçiren kadınlar.
Rahim içi araç (RİA) veya spiral, hamileliği önlemek için rahme yerleştirilen küçük bir doğum kontrol cihazıdır. Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
GyneFix modern, hormonsuz ve yeni nesil bir doğum kontrol cihazıdır. Cerrahi bir ipliğin üzerine sıralanmış küçük bakır tüplerden oluşur. GyneFix' in üst ucu özel bir metod ile sağlamlaştırılmış düğümüyle rahim tavanına yerleştirilir. Bu sabit yerleşim rahimde kaymayı, rahim duvarına batmayı ve dışarı atılmasını önler.
İlgili 38 soru bulundu
Ülkemizde kullandığımız spirallerin ortalama 5- 10 yıl koruyuculuk süreleri vardır. Spiralle korunan kadınların, spiralin koruyuculuk etkisinden daha uzun süre faydalanabilmeleri için, her yıl rutin kontrollerini yaptırmaları ve varsa spiralle ilgili problemlerini doktorlarıyla paylaşmaları gerekmektedir.
Bakırlı spirallerde genellikle 3 çeşit yan etki görülür. Bunlar ağrı, kanama artışı ve vajinal enfeksiyonlardır. Günümüzde bu doğum kontrol yöntemi yerine daha modern yöntemler olan hormonlu spiraller ve doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
Hormonlu Spiral Fiyatı 2023
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Mirena veya halk arasında bilinen ismi ile “hormonlu spiral”, gebelikten korunma amacıyla üretilmiş olan ve özellikle son yıllarda hekimler ve hastalar tarafından oldukça tercih edilen özel bir “Rahim İçi Sistem” (RİS) dir.
Fiyatları Devlet kurumlarındaki diğer ucuz bakırlı spiraller göre yüksek olduğu için devlet kurumları tarafından karşılanmamaktadır.
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikkate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Hormonlu spiral, içinde levonorgestel isimli progesteron hormonunun vücuda rahim içinden lokal şekilde verilmesini sağlayan bir spiral türüdür. Bu spiraller çeşitli durumlarda kullanılır. Genellikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılsa da yoğun adet kanaması olan kadınlar için de bir tedavi seçeneğidir.
Korunmayı sağlayan bakır spiraller 5 yıl boyunca içeride herhangi bir vücuda başka bir madde vermeden sadece bariyer görevi yaparak korunmayı sağlamakta. Bir diğeri ise hormonlu spiral korunmayı sağlar, 5 yıl boyunca içeride kalabilir, ancak vücuda bir de progesteron hormonu verir.
Hormonlu spiral kilo aldırır mı? Çalışmalar spiral kullanan kadınların %5'inden daha azında kilo alma şikayeti olduğunu göstermektedir.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
Normal koşullarda cinsel birliktelik esnasında erkeğin spirali hissetmesi mümkün değildir. Uygun şekilde yerleşmemiş ise spiral hissedilebilir.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir.
Hayır bakırlı normal spiraller herhangi bir hormon veya başka bir ilaç içermediği için kilo alınması veya verilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri