Mevlana Müzesi; Gel, gel, ne olursan ol yine gel.
“Gel, ne olursan ol yine gel, İster kâfir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir, Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel” diyen Mevlana'nın Konya'sından.
Gel Gel Ne Olursan Ol Yine Gel, yaygın olarak Mevlana'ya atfedilen ancak Ebu Said-i Ebu'l-Hayr'a ait olduğu iddia edilen şiir. İçerik olarak Mevlana'nın felsefesine denk düştüğü ve döneminin en önemli şairi olduğu için ona isnad edildiği düşünülür.
"Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel."
İlgili 18 soru bulundu
Başkent İletişim Bilimleri Akademisi - "Olmaz dediğin ne varsa hepsi olur. Düşmem dersin düşersin, şaşmam dersin şaşarsın. Öldüm der durur, yine de yaşarsın." ―Mevlana | Facebook.
"Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel."
Hz. Mevlana'ya hakikati arama amacıyla baktığımız zaman insanın sadece bu dünya mutluluğuna hizmet etmiyor, ölümden sonraki mutluluğuna da hizmet ediyor. En önemlisi Mevlana deyince akla Şeb-i Arus geliyor.
- Güneş herkesin üzerine eşit doğar ama gül başka, leş başka kokar. - Kapı açılır, sen yeter ki vurmayı bil. Ne zaman bilmem, sen yeter ki o kapıda durmayı bil. - Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; gönülden düşenin parçası bulunmaz.
Ger kâfîr u gebr u put-perestî bâzâ, İn dergeh-i mâ, dergeh-i növmîdî nîst, Sad bâr eger tövbe-şikestî bâzâ. Gene gel, gene.
Aşkı, kimseye niyazı ve ihtiyacı olmayan Allah'ın vasıflarından olduğunu söyleyen Mevlana, yine Allah'tan başkasına aşık olmayı, geçici bir heves olarak görür. olmadığını vurgulayan Mevlana, insanın varlığı sürdürebilmesi için aşka muhtaç olduğunu belirtir. Bunun için kişinin aşkı talep etmesi, onu araması gerekir.
Muhammed Celaleddin'i Mevlana yapan hocası Şems'in mezarını ziyaret ettiğinizde size çok farklı bir hava gelecektir. Mistitizmin cezbedici havası sizi kendine çekecektir. Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir.
Asıl adı Muhammed Celaleddin olan Mevlana, Hicri takvime göre 604'de bugünün takvimi ile 30 Eylül 1207'de Afganistan'ın Belh şehrindede doğmuş. “Efendimiz” anlamına gelen Mevlana ve Konya'da yaşayıp burada vefat etmiş olmasına ithafen “Anadolulu” anlamına gelen Rumi isimleri ise ona sonradan yakıştırılan adlar.
çArşı on X: "“Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır.” Mevlana Celaleddin-i Rûmî https://t.co/4KfpgHmvNF" / X.
MEVLANA ÖZLÜ SÖZLERİ
Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Mühim olan çamurlaşmamak. İyiyse de senden yetişmiş, yeşermiştir; kötüyse de.
Sevgi; değişimin. mührüdür” der Hz. Mevlana…
Mevlana Celaleddin-i Rumi, yüzyıllar öncesinden bugüne seslenen “Ne olursan ol yine gel” çağrısıyla insanlığı iyilik ve güzelliğe çağıran bir Allah dostu. Ölümü, Allah'a kavuşmanın müjdesi sayan öğretisiyle insanlığı Allah yoluna davet eden ve Anadolu'nun yetiştirdiği bir tasavvuf ehli.
söylediğiniz anlamlı sözlerle, eserlerinizle her dönemde yer edindiğiniz gibi bugün bile sözleriniz birçok insanın dilinde bugün bile gayet iyi bilinmekte. Mevlana deyince aklımıza hoşgörü gelir, insan ve Allah sevgisi gelir, insanın dili, dini ve ırkı ne olursa olsun kabul eden gelir.
Gel, gel, ne olursan ol, yine gel!! İster kafir ol, ister mecusi, ister puta tapan ol, İstersen yüz kere tövbeni bozmuş ol yine gel..
"Bâzâ bâzâ her ânçi hesti bâzâ." (Gel, gel her ne olursan yine gel.) Bu söz Mevlana'ya değil, ondan iki asır önce yasamış ünlü mutasavvıf Ebû Said-i Ebu'l-Hayr'a aittir.
Can Dündar on X: "“İnsanı gördüklerinden ibaret sayma, göremediklerinde ara, İçidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara.” Hz. Mevlâna" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri