Kullanım yerine göre termostatlar ev termostat, ticari termostat ve klima termostat olarak sınıflandırılabilir.
- Bimetal Termostat: Isı karşısında genleşme katsayısı farklı olan iki metal yüzeyden oluşur. - Gazlı Termostat: Gazların ısı karşısındaki genleşme hızı baz alınarak tasarlanmıştır. - Civa Tüplü Termostat: İçerisinde civa ve kontak uçların yer aldığı bir tüp ile bimetal şeritten oluşmaktadır.
Isıtma sistemlerinde kullanılan termostatlar sıcaklığın istenenden daha fazla yükselmesini de önleyebilen ürünlerdir. Örneğin bir tank içerisinde yer alan suyun sıcaklığı istenen seviyeden daha fazla yükseldiğinde enerjiyi keser. Bu sayede teknik açıdan da suyun sıcaklığının artmasına bağlı bir sorun oluşmasını önler.
Termostatlar derecelerine göre yazlık veya kışlık olarak satın alınabilir.
Termostat, bir fiziksel sistem 'in sıcaklığını algılayan ve sistemin sıcaklığının istenen ayar noktası yakınında kalması için çalışan bir kontrol aracıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Isıtma ve soğutma işlemlerinin yapıldığı pek çok farklı alanda termostat kullanımına rastlanır. Bu noktada akla ilk olarak merkezî ısıtma sistemleri, su ısıtıcıları, ütüler, otomobil radyatörleri, fırınlar ve buzdolapları gelir.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Yazlık müşür ne zaman takılır diye soracak olursanız ben Nisan ayının ilk haftasında taktırıyorum. Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
Gazlı termostat sıvı ve katı maddeleri istenilen sıcaklık derecelerine getirir. Sıcaklık derecelerine ulaşıldıktan sonra belirlediğiniz değerler ve aralıklarda da ısıyı tutmanız konusunda sizlere destek sağlar. Gazlı termostat elektronik, elektromekanik ve mekanik devre elemanlarının ortasında bulunur.
Soğutucu ve ısıtıcı sistemlerinde yer alan ve dış ortam sıcaklığı göz önünde bulundurularak çalışan termostatlar, soğutucuların iç bölmelerinin sıcaklığının istenilen seviyede kalmasını sağlar. Analog termostatlar, termostat çeşitleri arasında en fazla tercih edilenlerdendir.
Termostat, motorun sıcaklığını belirler ve ardından soğutma sıvısı girmesine izin veren veya soğutucu akışkanı tutan bir vana görevi görür. Motor çok soğuk olduğu zaman, termostat soğutucu akışkanı tutar; motor çok sıcak olduğunda soğutma sıvısı içeri girer.
Panoların ısıtma ve soğutulmasında kullanılan pano termostatları, pano içinde oluşacak sıcak ve soğuk değişikliklerinde devreye girerek koruma sağlayan ara ürünlerdir. Sıcaklık artışında fanlar, soğukluk artışında ısıtıcılar devreye girerek pano içindeki diğer komponentlere zarar gelmesini engeller.
Termostatları iç yapısına göre elektronik, elektromekanik ve mekanik olmak üzere üçe ayırabiliriz.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Oda termostatı satın aldığınızda cihazı, yaşam alanınızda en uzun süre kullandığınız odaya ya da bölüme yerleştirmelisiniz. Oturma odası evlerde genellikle en çok kullanılan alan olduğu için termostatı buraya yerleştirebilirsiniz. Oda termostatı, tercihen camlara ve kapıya yakın olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır.
Farklı termostat şekillerinin farklı çalışma yöntemleri vardır. Genel anlamda termostatlar ısı ölçücü ve gerektiğinde ısıyı ayarlayıcı şifrelerle uyarı vererek çalışır. Artı kutup ve eksi kutup arasında elektrik akımının devamlılığı sayesinde sıcaklık ya da soğukluk seviyesini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri