Örneğin hamurdan baklava yapmak istiyorsanız un yerine buğday nişastası kullanın. Börek yapmak istiyorsanız hamurun içerisine birkaç damla limon ekleyin, böylelikle hamur daha ince açılır ve piştiğinde çok daha çıtır bir börek yiyebilirsiniz.
Peki hamur açmanın püf noktaları neler? İşte hamur açarken dikkat etmeniz gerekenler... MERDANE YOKSA SOĞUK SU ŞİŞESİNDEN YARDIM ALIN: Evinizde merdane ya da oklava yoksa buz gibi soğuk su dolu bir şişeden yardım alarak hamurunuzu açabilirsiniz. Böylece hamurunuz yapışmayacak, rahatlıkla açılacaktır.
Hamuru top haline getirip elinizle üstüne bastıra bastıra genişletebilirsiniz. Uygun kalınlığa geldiğinde bırskırsınız.
Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Eğer börek hamuru açıyorsanız hamurun içine birkaç damla limon sıkarsanız daha ince açılmasını sağlayacaktır. Börek açıyorsanız her açmada un serpmeyin ve hamur bezelerinin üzerini kurumaması için bir örtüyle örtün. Baklava hamuru açıyorsanız açarken un yerine buğday nişastası kullanmanız doğru olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Börek yapmak istiyorsanız hamurun içerisine birkaç damla limon ekleyin, böylelikle hamur daha ince açılır ve piştiğinde çok daha çıtır bir börek yiyebilirsiniz.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Pirinç unu
Sağlıklı un alternatifi arayanlar özellikle esmer pirinçten üretilen tam pirinç ununu tercih ediyorlar. Bu un gluten içermiyor. Tadı fındığımsı olduğundan yemeklere farklı bir lezzet katıyor. Hamur işlerinde, yemeklere, soslara ve çorbalara kıvam vermek için kullanılabilir.
Hamurda un yerine nişasta kullanılır mı? Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Çabuk, kıvamlı, esnek
Yuva Kolay Hamur ile tüm hamurların kıvamı ve esnekliği garanti altında. Hamurun ele yapışmadan kolayca kıvam almasını ve yırtılmadan kolaylıkla açılmasını sağlayan karışım, yoğurma ve dinlenme süresini neredeyse yarı yarıya kısaltarak zamandan tasarruf sağlamanıza yardımcı olur.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
3) Malzemelerin Sıcaklığı Önemli
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca daha uzun süre tokluk sağlayacağı için beslenme düzeninde kaçamaklardan uzak kalabilirsiniz.
Ancak nişasta kullanarak hazırlanan kurabiye tarifleri daha uzun süre tazeliğini koruyor. Bayatlamayan kurabiyelerin sırrı nişasta kullanmakta saklı. Nişastayla hazırladığınızda kurabiye hamurunun tam olarak tutması bazen mümkün olmayabiliyor ve daha fazla ilave etmeniz gerekebiliyor.
Lifli yapısı ve besleyici özelliklerinden dolayı beyaz un yerine kullanımı tavsiye edilen siyez unu beyaz una göre çok az miktarda gluten içerir. Siyez unu ile sağlıklı kurabiyeler, hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Siyez, yüksek besin içeriği ile sofralarımızda kaliteli bir alternatif olarak yerini alabilir.
Genellikle buğdaydan elde edilin toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Mayasız Hamur Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kapta yumurtalar, yoğurt, su ve tuz karıştırılır. Un ve karbonat yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edilir.
Un, su, bazen de yumurta ve tuzla hazırlanan katı hamur: 1 kg unun yarısı kadar sıvı (2 yumurta ve 400 gram su veya 1 yumurta 450 gram su) katılıp hazırlanan hamur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri