Tuğla çeşitleri yapım yöntemlerine, delikli olup olmamalarına ve kullanım alanlarına göre ayrılırlar. Genel olarak bakıldığında 8,5 tuğla çeşidinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar yığma tuğla, ateş tuğlası, baca tuğlası, asmolen tuğla ve dekoratif tuğla çeşitleridir.
İyi cins pres tuğlası ile dış cephelerde dona dayanıklı duvar kaplaması yapılabilir. Tuğla duvarın yapımında normal tuğlalarla birlikte parça tuğlaların da kullanımı gerekir.
Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir. Bir metrekare tuğla duvar maliyeti bir metrekare duvar bims fiyatından daha ucuzdur.
Dış duvarlarda özellikle mantolama için kullanılan 19 cm. lik geçmeli yeni düşey delikli tuğlamız. Dış ve iç duvar bağlantısını bu ürünlerle çok daha kolayca yapabilir ve deplasman yüklerine çok daha dayanıklı duvarlar oluşturabilirsiniz.
13,5'luk tuğla üretimini ve satışını yaptığımız yatay delikli tuğla çeşitlerinden birisidir. Genellikle inşaat esnasında ara bölmelerin yapımında kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise sandviç duvar uygulamalarıdır. Sandviç duvarlarda kullanımı sonucu oldukça yüksek ses ve ısı dayanımı sağlamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
m2 kullanımı; ebat toleranslarımıza ve kullanılan harç kalınlığına göre değişebilir. mm2'de duvar genişliği 190 mm olduğunda 35 adet, 135 mm olduğunda 25 adet kullanılır. İlgili değer TS EN 1745 MODEL P4'e göre hesaplanmıştır. Bölme duvarlarda kullanılır; taşıyıcılık özelliği yoktur.
1 M2 ye Kaç Adet Bims Gider ? 39 santimetre uzunluğunda,18,5 santimetre yüksekliğinde 10 luk, 13,5'luk, 15'lik, 19luk, 25'lik, ve 30'luk bimslerin 1 metrekare sarfiyatı 13 adettir. 33 santimetre uzunluğunda, 24 santimetre yüksekliğinde 10'luk, 15'lik, 19'luk ve 25'lik bimslerin metrekare sarfiyatı 12 adettir.
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
8,5 tuğla yatay delikli ürün sınıfındadır. Binaların iç ara bölmelerinde, sandviç duvar ve mantolama gerçekleştirilecek duvar uygulamalarında kullanılabilmektedir.
Harman tuğlasıyla ve diğer adı lime ile yapılmış binaların Erzincan depreminde mal ve can kaybına yol açmamış olması en büyük yol göstericidir. Binaların zemin katlarının harman tuğladan örülmesi kolanların arasında yüksek dayanım gücü meydana getirecektir.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
19x29x13.5 cm boyutlarında olan bu tuğlaların ağırlığı yaklaşık 3400 gr olup, 19 cm kalınlığında duvar örülmektedir. Özellik kolonsuz yığma binalarda kullanılan yığma tuğla oldukça dayanıklı binalar inşa etmeye de olanak vermektedir.
En çok kullanılan tuğla ebatları 19x19x8,5 cm ve 19x19x13,5 cm boyutlarıdır. 8,5 cm' lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 8,5 cm olmaktadır. Bu kalınlığın üzerine sıva ve boya kalınlığı gelince yaklaşık 10 cm kalınlığa ulaşmaktadır. 13,5'lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 13,5 cm olmaktadır.
Çünkü her bölgede işçilik ve malzeme fiyatları farklılık gösterebilir ama genelde ytong maliyeti tuğla maliyetinin %10 daha üstündedir.
Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır. Bu sınırın altın- daki yük düzeylerinde tuğla dolgu duvar önemli rijitliği olan “perde duvar”dır [FEMA-178]”. Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
1 m2 yığma tuğla duvara 23 adet tuğla gider. 1 m3 tuğla duvar harcı ile = 35 m2 yer yapılır. 1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider.
Depreme karşı dayanıklı, ısı ve ses yalıtımı sağlayan, volkanizma sonucu oluşmuş yapı malzemesine bims denir. Bimsin ham maddesi ponzadır. Doğal bir malzeme olan ponza, su ve çimento ile etkileşime girerek bimsi meydana getirir.
Yapı malzemesinde hafiflik ve güvenlik denince de akla ilk olarak Ytong malzemesi gelmektedir. Kuru birim hacim ağırlığı 400 kg/m³ Ytong, hafifliğiyle binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasını sağlamaktadır. Ytong, bu anlamda güvenli yapılaşma için önemlidir.
Yuvarlak delikli yığma tuğla fiyatları, 2023 yılı itibarıyla İstanbul'da 2,15 TL/adet olarak belirlenmiştir. Bu fiyat, tuğlanın ebatları 19x19x19 cm'dir. Küçük yığma tuğla fiyatları, 2023 yılı itibarıyla İstanbul'da 2,15 TL/adet olarak belirlenmiştir.
Yuvarlak Delikli Yığma Tuğla: Ortalama 3.50 TL birim fiyatı bulunmaktadır. Küçük Yığma Tuğla: Ortalama 3 TL birim fiyatı bulunmaktadır. Büyük Yığma Tuğla: Ortalama 3.50 TL birim fiyatı bulunmaktadır.
Genelde 4 ve daha az katlı bu yapıların yığma duvar birimlerinde boşluklu tuğla, briket ve nadiren kerpiç kullanılmıştır ve taşıyıcı duvarlarda bulunan ve depreme dayanıklı yapı tasarımına aykırı boşluklar binaların en belirgin zayıflığıdır.
Ağırlık : 2100 gr Hacim Ağırlığı : 595 kg/m3 1 palette 402 adet sevk edilir. 1 m3 deki adeti 227 adetir. Yaygın olarak kullanılan bu tip tuğla, taşıyıcı olmayan bölücü iç duvarlarda delikleri yatay gelecek şekilde kullanılır. ve 10 cm kalınlığında ara bölme duvarları elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri