Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
Bir şişeye 2 veya 3 yemek kaşığı karbonat koyup suyla doldurduktan sonra karışımı saç diplerinize uygulayın. Bu karışımı saç diplerine yedirin.Biraz masaj yaptıktan sonra da durulayın. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, karbonat miktarını yavaş yavaş azaltarak saçı sadece suyla yıkamaya hazırlamak.
Piyasada saçınızı daha hacimli göstermeyi vadeden birçok ürün var. Fakat şampuan kullanmamak da saçınızı hacimli gösterebilir. Çok fazla güzellik ürünü kullanmak saça ve cildinize zarar verebilir. Saç bakımı söz konusu olduğunda daha az ürün kullanmak her zaman daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur.
Kimisi karbonatı suyla karıştırıp saçına sürüyor, ama ben direk ıslak saça sürmekten daha memnun kaldım. 2-3 dakika saçta beklettikten sonra suyla çalkalıyorum :) Eğer normalde daha kuru saçınız varsa elma sirkesini sürmeyi de deneyebilirsiniz krem niyetine.
Saç temizliği alternatifleri arasında en alışılmışın dışında olanı kesinlikle sadece su ile yıkama yöntemidir. Saçın sadece su ile temizlenmeye alışması için önce bir müddet karbonat ve sirke ile yıkanması ve şampuansız bir bakım rutinine adapte olması gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Saçlarınızı az yıkarsanız daha az kırıklar olur. Çoğu şampuanlar saçınızdaki doğal yağları alır ve kimyasal nemlendiricileri saçlarınıza yerleştirir. Bu nedenle saçlarınızı şampuansız yıkamanız saçlarınızın gücünü kaybetmesini önler. Doğal yağlar demek saçlarınızın yumuşak olması demektir.
Saçları yıkarken suyun sıcaklığı çok önemlidir. Özellikle hassas bir cilde sahipseniz sıcak su ile saçları yıkamak, saçta kepeklenmeye, kurumaya ve dökülmeye bile yol açabilir. En ideali ılık su ile yıkamak ve duştan çıkmadan önce soğuk su ile durulamak.
Sabunun içeriği ne olursa olsun saçların nemini kaybedip kurumasına neden oluyor ve saçın ph dengesini bozuyor bu yüzden sabunla saç yıkamanızı önermem. Saçları çok fazla sertleştirdiği için taramak da zorlaşıyor, zaten yıkama sonrasında saçlar yine saç bakım ürünlerine ihtiyaç duyuyor.
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Şampuan gibi üç-dört kez uygulayıp yıkamak yerine sabunu bir kez saça sürüp köpürtmek yeterli. Aksi halde saçınızda sabun kalıntısı kalması söz konusu olabilir. Sabun bazı saç tiplerinde kurumaya yol açıyor. Bu yüzden yine sirkeyle durulamak saçın yumuşamasını sağlayabilir.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Sıvı sabun, vücut temizliği için kullanılan bir üründür. Ancak, saçlarınızı sıvı sabunla yıkamanız önerilmez. Bunun nedeni, sıvı sabunun saç derinizdeki doğal yağları da arındırmasıdır.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
En iyi sonuç için, saçınıza uygun olan modeli seçmeniz yeterli. Sıcak su ile durulamak ya da yıkamak, saç derinizin kurumasına yol açar ki bu da kepeği tetikleyebilir. Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar.
Sülfat, şampuanların içinde bulunan zararlı maddelerden biri ve fazla kullanıldığında, saç protein kaybından tahriş olabilir ve kafa derisini kurutabilir. Bu yüzden şampuanları hayatınızdan çıkardığınızda ve kafa derinizdeki doğal yağları temizlemeyi bıraktığınızda, daha normal bir oranda yağ üretmeye başlar.
Sabunlar saç derisinin kurumasına yol açtığı için saç diplerinde kabuklanmalara, kalıntılara ve kepeklere sebep olabilir. Aynı zamanda saçlarınızı yıkarken sabun kullanmanız saçlarda dökülme, yıpranma, cansızlaşma gibi istenmeyen sonuçlar da doğurur. Bu yüzden bence tercihiniz şampuan tarafında olmalı.
Yarım kalıp rendelenmiş doğal sabuna 3 poşet demlenmiş bitki çayı (yeşil çay, papatya çayı ya da ısırgan çayı olabilir) ekledikten sonra sabun eriyene kadar karıştırın. İçerisine bir kapsül E vitamini ve tercihe bağlı bir doğal yağdan yaklaşık 10 damla ilave edin. İşte bu kadar, ev yapımı şampuanınız hazır.
Kimyasallar, saçınızı gıcırdayan temiz ve parlak tutma vaatlerine rağmen saça uzun vadeli zarar vererek nemi alır. Eski usul şampuanlar ve saç bakım ürünleri, saç derinizi tahriş etme ve ciddi saç hasarına neden olma potansiyeline sahip olan sülfat ve paraben gibi kimyasallar ve sentetik bileşenlerle yüklüdür.
Adı No Poo Akımı: Saçı şampuanlamamak, sadece su veya karbonat ve sirke ile temizlemek. Saçta biriken yağ ve kir sadece su ile durulanınca arınmamaktadır. Kişi ancak içeriğinde temizleyici nitelikle bir etki yaratan bir ürünle saçını yıkandığında saç derisindeki fazla yağ ve kirden arınabilmektedir.
Deniz özellikleri, iyot ve tuz, kafa derisinin birçok seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle bunu duymamız normaldir. deniz suyu en yağlı tüylere yardımcı olur, özellikle yağ seviyelerini düzenlediği için. Yine de fazla deniz suyu saçlarımızı etkileyerek kurumasına ve eskisi gibi görünmemesine neden olabilir.
Saçınızı durularken ılık veya soğuk su kullanmanız tavsiye edilir. Sıcak su, saçınızı kurutabilir ve saç derinizin doğal yağlarını yok edebilir. Soğuk su ise saçları daha parlak hâle getirmeye yardımcı olur. Üstelik saç tellerini sıkılaştırma ve nem dengesini sağlama gibi etkileri de mevcuttur.
İnce telli saçlar kaç günde yıkanmalı? İnce telli saçlar genelde düz olma eğilimindedir, bu da saç tellerinin diğer saç tiplerine kıyasla daha hızlı yağlanması anlamına gelir. Bu yüzden çoğu ince telli saçlı insanın saçlarını her gün yıkaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri