Günümüze kadar önemli yerli ve yabancı kaynaklarda, üslup çeşidi olarak sayılanlar arasında şunlar var: Akıcı, bayağı, belgin, canlı, çocuksu, estetik, hoyrat, özensiz, özentili, parçalı, pitoresk (resmimsi), renkli, süslü, sürükleyici, yalın, yapma, yüce, zarif, zengin, samimi üslup.
ülkeye göre üslup şeklindedir. Yerli ve yabancı kaynaklarda şimdiye kadar kullanılmış olan üslup şekilleri akıcı, canlı, bayağı, estetik, çocuksu, belgin, yüce, hoyrat, parçalı, özensiz, pitoresk, özentili, samimi, süslü, yapma, sürükleyici, zengin, zarif, renkli şeklinde ifade edilmiştir.
Üslûp ya da biçem; sanatçının özel yapış yolu, yazarın duyuş, düşünüş ayrılığı; cümlelerin uzunluğu, kısalığı; kelimeleri seçişi, yazısının âhengindeki ayrılıklardır. Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir.
Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür. Kısacası her insanın üslubu kendini ifade tarzıdır diyebilirim.
Bu üslup, içinde hiç eğlendirici unsur bulunamayan, ağır ve bilgece konuşmak olarak da bilinir. Cümleler genellikle uzun ve birtakım belirli maddelere ayrılmıştır. Çok az istiare ve mecaz kullanılır ve tasvir içeren hiçbir kelime yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Laytmotiflerle kurulan alaycı üslûp, genellikle bireyin kendi iç huzurunun yansıtılmasında yani psikolojik durumunun anlaşılmasında kendini gösterir.
Atalar “Üslûb-û beyan aynıyla insan” demişler. Yani konuşma üslubu, kişinin kendisini yansıtır. Üslup her şeydir. Kaç yaşına gelirsen gel kiminle nasıl ne şekilde konuşacağını öğrenemediysen, aslında hiçsin.
Dil konuşmanın en temel dinamiğidir. Dilin konuşulma tarzına da üslup denir.
Sade / Akıcı
Bu yazının yazılmasına sebep olan en yaygın kullanımlardan bir tanesi, bir yazarın dilini “sade,” üslubunu ise “akıcı” olarak tanımlamaktır. Bu durum, yazarın romanda günlük hayatta kullanılan dilden fazla ayrılmadığını, olabildiğince açık ve rahat okunabilecek bir şekilde yazdığını ifade eder.
Halk müziği bağlamında kimi kaynaklar “tavır”ın yöresel icra karakterini7, “üslûp”un ise kişisel icra karakterini ifade ettiğini öne sürmekte iken, kimileri ise “üslup”un kişisel olamayacağını savunup toplumsal ve yerel yönünün olduğunu “tavır”ın ise kişisel icrayı tanımladığı fikrindedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan üslup kelimesinin sözlük anlamı bir hedefi gerçekleştirmek için izlenen yoldur. Edebiyatta ise terim anlamında kullanılan üslup kelimesi, bir yazarın kendine özgü anlatış biçimi anlamına gelir. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse o kadar başarılı kabul edilir.
Üslûp ayrıca yazarın diliyle, kullandığı dilin kuralları arasındaki sapmaların toplamı ve bu sapmaların eserin konusu ve amacı bakımından yerinde ve özgün olması demektir. Böylece üslûp hem teknik hem estetik bütünlük arzeder.
Günümüze kadar önemli yerli ve yabancı kaynaklarda, üslup çeşidi olarak sayılanlar arasında şunlar var: Akıcı, bayağı, belgin, canlı, çocuksu, estetik, hoyrat, özensiz, özentili, parçalı, pitoresk (resmimsi), renkli, süslü, sürükleyici, yalın, yapma, yüce, zarif, zengin, samimi üslup.
Üslup, sanatçıya özgü bir üretim anlayışı olduğunu ifade eder. Sanat felsefesinin niteliğine, sanat türüne ve teknik yapısına, sanatçının kişisel yeteneklerine bağlı bir olgudur. Anlamı görüngü(gözlenebilen) ile birleştirme yetisine, öz ve biçim birliğinin anlatım tümlüğüne bağlı bir olgudur, estetik bir değerdir.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
ÜSLUP BİLGİSİ (STİLİSTİK)
Bu anlamda üslup bilim, metinlerin farklı dil kullanımlarını ve yapılarını ortaya çıkararak, anlam ve değerlerini ortaya koymayı amaçlar. Üslup bilim çalışmaları, genellikle yazar ya da metin merkezli olarak yapılır.
Dinlerken mest olduğumuz konuşmacılar olduğu kadar dinlerken gerçekten yorulduğumuz konuşmacılar da vardır. Aralarındaki farkı en güzel ifade eden terim ise, güzel konuşma sanatı yani diksiyondur.
Genel olarak çoğunluğumuz üç ya da dört tür nefes tekniğini kullanıyoruz. Bunlar hemen hepimizde görülebilen solunum şekillerini de oluşturuyor. Yüksek, alçak, orta ve komple solunum olarak adlandırılan bu tekniklere nefes alma teknikleri deniyor.
ÜSLUP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "üslup mu , uslup mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üslup şeklinde olmalıdır.
3. (edebiyatta) sanatçının görüş, duyuş, anlayış ve anlatıştaki özelliği veya bir türün, bir çağın kendine özgü anlatış biçimi, biçem, tarz, stil.
1- anlatma biçimi, deyiş ya da yapış biçimi. Eş. Biçem; 2- bir çağa, bir ülkeye ya da bir sanatçıya özgü teknik, renk, söyleyiş ve biçimlendirme özelliği; 3- yaz. Sanatçının anlatma ya da yapma yolu, anlatış özelliği; duygu, düşünce, eylem ve düşlerin kişisel anlatım biçimi.
Polemik, belirli bir inanç ile ilgili gerçeğin ortaya çıkartılması veya tam aksine inanç kurmaya, oluşturmaya yönelik tartışılan argümandır. Polemik genellikle siyasi, bilimsel, edebi konularda sert tartışma, zıtlaşma ve münazara şeklinde gerçekleşir. Bu tür yargılama sanatı veya uygulamalara da polemik denilir.
terim olarak sözün dizilmesinde ve lafızların seçilmesinde izlenen metodu ifade eder. Üslûbü'l-Kur'ân'la kastedilen de gerek kelimelerin seçimi gerekse cümle yapısında Kur'an'ın kendine özgü anlatım tarzıdır (M. Abdülazîm ez-Zürkānî, II, 303).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri