Bağlaç olan de her zaman ayrı yazılır ek olan de ise birleşik yazılır. Tabiki de kelimesindeki de bağlaçtır ve ayrı yazılır. Ancak kelimenin bütün itibarıyla doğru yazımı ise 'tabii ki de' şeklindedir.
TDK'ya göre tabii ki kelimesinin doğru yazılışı "tabii ki"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlk anlamı doğal olan bu kelime aynı zamanda bir onay kelimesidir. Konuşmalarda öneri ve soruları onaylamak için evet ve peki anlamına gelen tabi kelimesi kullanılır. ''Tabikide'' kelimesi ise bu kelimeye getirilen iki ayrı ekle oluşmuştur.
Türk Dil Kurumuna göre tabi kelimesinin doğru yazılması için tabii olarak yazılması gerekmektedir. Türk Dil Kurumu Türkçe kelimelerin hem anlamlarını hem de doğru yazılışlarını öğrenmek için en önemli kaynaktır.
Sözcüğün doğru yazımı TDK'ya göre "Tabii ki"'dir. Tabii (doğal, yapay olmayan, saf, katışıksız, mantıklı, sağ duyuya hitap eden) sözcüğü şu anlamlara gelmektedir: Tabii sözcüğü doğal, insan yapımı olmayan, doğada hazır bulunan anlamına gelmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir. Bir de bana sor. Bir de şu var.
Betül Eyövge Yılmaz on X: "Doğrusu böyle yazılır. Kırklareli'ne (Kırklareli'ye değil) Kırklareli'nde (Kırklareli'de değil) #DoğruYazalım" / X.
Yukarıdaki cümle içerisinde tabii ki kelimesi elbette anlamı üzerinden ele alınmıştır.
Tabiki de kelimesindeki de bağlaçtır ve ayrı yazılır.
İki kelimenin en çok karıştığı kullanım alanı ise “elbette” kelimesinin alternatifini ararken yaşanan sıkıntılar. Buradan yola çıkarak, sonunda iki tane “i” harfi bulunan “tabii” kelimesinin “elbette” kelimesine alternatif olduğunu söyleyebiliriz.
Bundan dolayı tabii için aynı zamanda bir zarftır demek de mümkün olabilir. Bu tamamen kullanım amacına ve cümlenin anlamına göre değişir. Tabii zarf görevi gördüğünde, çoğunlukla bağlaç olan - ki ile birlikte kullanılır.
Şu an kelimesi, bazen bitişik şekilde yanlış yazılabiliyor. TDK'ya göre "şu an" kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak yazılmasıdır. TDK'nın belirttiğine göre 'şu an' kelimesi ayrı şekilde kullanılması gereken kelimeler arasındadır.
Baş başa kelimesinin TDK'ya göre nasıl doğru yazıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır. Başbaşa şeklinde yazılması yanlıştır.
TDK'ya göre mağdur kelimesinin doğru yazılışı "mağdur"dır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Ki yazarken ayrı mı yoksa birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu ise -ki ekinden sonra cümleye getirilecek olan -ler -lar ekinin anlamı bozup bozmadığını kontrol etmek olmalıdır. Oluşan yeni kelimenin anlamının bozulmaması durumunda -ki ektir. Birleşik olarak yazılması gerekir.
TDK'ya göre her zaman kelimesinin yazılışı bitişik değildir. Kişiler bu kelimeyi bitişik yazarak yazım yanlışı yapabiliyor. Fakat her zaman kelimesi mutlaka ayrı şekilde yazılmalıdır. TDK'ya göre her zaman kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır.
TÂBİLİK. i. Kitap basma işi, yayımcılık.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
TDK sözlük sitesinde tabi olmak kelimesi için detaylı bilgilerde yer almaktadır. Tabi olmak kelimesinin TDK sözlük sitesindeki anlamı şu şekildedir: - Birisinin kontrolü altına girmek, bir kimseye veya bir şeye bağlı olmak.
Özel isimdir: "Kocaeli","Kastamonu" ve "Kayseri" gibi örneklerden de ele alarak, nasıl ki Kayseri'nde demiyorsak (aslında Kayseri = Kays+eri), Kayseri'de diye kullanıyorsak, bu kelimeyi de Kocaeli'de olarak kullanmalıyız.
EDİRNE KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle edirne şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Edirne şeklinde olmalıdır.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri