Tarih öncesi ya da tarihi devirlere ait olan, ender bulunan özellikleri nedeniyle korunmaya değer olduğu düşünülen alanlara doğal sit alanı denmektedir. Kendi arasında 3'e ayrılan bu alanlar 1.derece doğal sit alanı, 2.derece doğal sit alanı ve 3.derece doğal sit alanı olarak sınıflandırılır.
2. Derece Doğal Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez.
3. Derece arkeolojik sit alanlarının korunmasında uzun veya kısa vadeli de olsa kamu yararı bulunan alanlardandır. Bu alanlarda arkeolojik değerlerin korunması sağlanarak koruma amaçlı imar planları yapılabileceğinden sınırlı olarak yapılaşmaya izin verilmektedir.
ve 562 sayılı İlke Kararı)I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşullarının a,b,c,ç,d,e,f,g maddelerinin geçerli olduğuna, 3) III. Derece Arkeolojik Sit: Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlardır.
Doğal sit, kentsel sit, tarihi sit, arkeolojik sit olmak üzere 4 sit türü vardır.
İlgili 22 soru bulundu
2. derecede sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 3. derecede sit alanlarında ise konut kullanımına açma olanağı bulunmaktadır.
Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür. Doğal sit alanları bakımından ise, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında bakanlıkça belirlenen turistik tesis, tarım faaliyetleri gibi faaliyetlere izin verilebilir.
3 – III. Derece Doğal (Tabii) Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.
1. derece sit alanı koruma altına alınmış önemli doğal ve kültürel değerlere sahip alanlardır. Sit alanlarında yapılacak her türlü yapı, özellikle de kalıcı yapılar, genellikle izne tabidir ve sıkı bir denetim altındadır. 1. derece sit alanında tiny house yapmak mümkün olmayabilir.
2) II. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.
Tarih öncesi ya da tarihi devirlere ait olan, ender bulunan özellikleri nedeniyle korunmaya değer olduğu düşünülen alanlara doğal sit alanı denmektedir. Kendi arasında 3'e ayrılan bu alanlar 1.derece doğal sit alanı, 2.derece doğal sit alanı ve 3.derece doğal sit alanı olarak sınıflandırılır.
Sit alanlarında gayrimenkulü bulunan özel mülkiyet sahiplerinin durumu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 11. maddesinde düzenlenmiştir ve ilgili Kanun da özel mülkiyet hakkını reddetmemektedir.
-Üçüncü derece doğal sit alanı: Sahip oldukları nitelikleri bakımından doğal yapısının bozulması engellemek için koruma ve gözetim altına alınmış fakat bölgenin ihtiyaçları bakımından konut yapımı için imara açılma ihtimali olan alanlardır.
Ama sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı dediğimiz ve eskinin 3. derece sitine denk gelen alanlarda yine belli koşullarda bungalov yapılabilir.” İlke kararlarında nitelikli koruma alanlarında sadece sulama amaçlı baraj ve göletlerde balık çiftliğine izin verilebiliyordu.
"1- I. Derece Doğal ( Tabii ) Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.
SİT alanları devlet tarafından alınan koruma tedbirleri kapsamında üzerinde yapılaşmaya izin verilmemesi ya da çok sınırlı şartlarda izin verilmesi nedeniyle yatırım açısından önerilen arsa ve araziler arasında yer almamaktadır.
İmar izni olmayan bir arsaya veya SİT alanı ilan edilen bir yere de kurulabilir. Bu evleri cazip kılan en önemli avantaj, istediğiniz yere, belediyeden vs. onay almadan da kurabiliyor olmanız. Bu evler karavan belgeli araç olarak geçiyor ve karayolları yönetmeliği çerçevesinde üretiliyor.
Sit alanı olarak tespit edilen alanlar için Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin trampa programına alınmasını istenebiliyor.
Yeni satın alınan ya da hali hazırda sahip olunan imarsız bir tarla üzerine prefabrik yapılmasına belirli koşullar altında izin verilebilir. Sit ve tarım alanı statüsünde olan yerler için temelsiz ve kulübe tarzında inşaatlara, uygun şartlar sağlandığı takdirde izin veren mevzuat bulunur.
Arkeolojik sit alanları kaldırılması veya daraltılması işlemi, arkeolojik kazı çalışmalarının yapılmasıyla başlar. Bu çalışmalar, bölgede yer alan kalıntıların ve yapıların tespit edilmesi, özellikleri, tarihi ve kültürel önemleri gibi konuların belirlenmesi için yapılır.
1. derece sit alanı olan bir arsanız varsa onun üzerinde yasal olarak şahsi herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün değil.
Bir alanın sit alanı olup olmadığının öğrenilebilmesi için; Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Bu şekilde tespiti yapılan sit alanları Koruma Bölge Kurulu kararıyla tescil edilmektedir. Tapuya bu tespitle şerh edilir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde, sit alanı, kıyı, orman ve mera gibi özel kanunlara tabi olan alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
"- Kesin Korunacak Hassas Alanlarda izin verilebilen faaliyetler bu alanlarda da yapılabilecek. - Entegre tarım ve hayvancılık uygulamaları hariç, barınma amaçlı olmamak ve diğer kurum görüşlerindeki sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla tarım ve hayvancılık faaliyetlerine izin verilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri