Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür. Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
GECE ZIT ANLAMLISI NEDİR? Gece zıt anlamlısı, ona tam zıddı anlamı gelen yani karşıt anlamı olarak gündüz kelimesidir.
Türk Dil Kurumuna göre gecenin eş anlamlısı akşam kelimesidir. Bu iki kelime birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca belirtmekte fayda var ki gece eş anlamlısı olarak şeb veya tün kelimeleri de kullanılabilmektedir.
Gündüz eş anlamlısı olarak gün ve aydınlık kelimeleri kullanılır. Cümle içinde gündüz kelimesi yerine geçebilirler.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
İlgili 24 soru bulundu
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var. Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Ayrıca gündüz kelimesinin en sık tercih edilen eş anlamlısı gün sözcüğüdür. Gündüzün eş anlamlısı olan sözcükler gün ve aydınlık sözcükleridir.
gece: Eş sesli değil.
Gündüz vaktinin ilk saatlerine sabah denir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür. Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Akşam sözcüğünün eş anlamlısı ise gece ve mesa kelimeleridir.
AKŞAM KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Örneğin akşam kelimesinin eş anlamlısı 'suare' sözcüğüdür. Bunun yanında akşam kelimesinin kökeni Arapçadır. Buna rağmen bu sözcüğün anlam ilişkisi zayıftır. Bu bilgilere bakarak akşam kelimesinin zıt anlamlısı 'sabah, gündüz' sözcükleridir.
- Yakın anlamlı sözcüklerle (doğru dürüst, delik deşik, yalan yanlış). - Karşıt anlamlı sözcüklerle (gece gündüz, büyük küçük). - Biri anlamlı diğeri anlamsız sözcüklerle (eski püskü, yırtık pırtık).
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Ağaç kelimesinin eş anlamlısı olan kelime, dal olarak bilinmektedir.
Gündüz, gündoğumundan günbatımına kadar olan, günün aydınlık kısmı. Zaman zaman gün sözcüğü de gündüz anlamında kullanılır. Gece sözcüğü astronomide gündüz kavramının zıddı olarak kullanılır.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Eş sesli olarak nitelendirilen bu kelimelerden biri de yazdır. Yaz, hem bir mevsimin adı hem de ''yazmak'' fiilinin köküdür. Bu kelime cümle içerisinde her iki anlamda da kullanılabilir.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz.
Ham zıt anlamlısı olgundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri