Çiğ beyaz pirincin 100 gramı 79.34 gram karbonhidrat, 6.61 gram protein, 0.58 gram yağ içermektedir. Beyaz pirinç, yüksek glisemik indeks değerine sahip bir besindir. Yani kan şekerini aniden yükseltip aniden düşürerek çabuk acıkmanıza neden olur.
Yüzde 80 karbonhidrat, yüzde 7 protein, yüzde 2 yağ, 10 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potasyum, 0.3 gr posa içerir. Kolesterol içermez. Kabuğu tam olarak ayrılmamış pirincin besin değeri daha yüksek ve posa oranı daha fazladır.
Karbonhidratlar çok çeşitlidir. Temel olarak basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir.
REİS GIDA. 100 gram pişirilmiş beyaz pirincin, besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 24 gr. protein; 242 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 01 gr. yağ; 01 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0.2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0.02 mgr.
İlgili 18 soru bulundu
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Genel olarak, pirinç yemek şeker yemekle aynı şey değildir. Pirinç sağlıklı bir karbonhidrat ve besin kaynağıdır, şeker ise besin değeri sağlamaz ve aslında sağlığa zararlı olabilir.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Pirinç mi ekmek mi seçmeniz gerektiği beslenme hedeflerinize bağlıdır, çünkü pirinç daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak ekmekte kalori ve karbonhidrat daha düşüktür. Hangisini seçerseniz seçin, en iyi sağlık sonuçları için tam tahıllı versiyonu tercih edin.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir.
1 Su Bardağı Beyaz Pirinç (Pişmiş) 195,00 kaloridir. Beyaz Pirinç (Pişmiş) içeriğinde 42,89 Karbonhidrat(g), 3,57 Protein(g), 0,32 yağ(g), 43,50 potasyum(mg), 4,50 Kalsiyum(mg), 0,30 ve Demir barındırır.
Sade Pilav içeriğinde 22,62 Karbonhidrat(g), 1,99 Protein(g), 1,99 yağ(g), 0,40 lif(g), 65,90 Sodyum(mg), 30,83 potasyum(mg), 4,80 Kalsiyum(mg), 12,06 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,18 ve Demir barındırır. Sade Pilav kalorisi ve besin değerleri…
Pirincin ülkemizde çoğu ana yemeğin yanında sıkça tercih edilen bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Yaprak, "İçeriği bulgur kadar zengin olmasa da nişasta, B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor ve çözünmez diyet lifi açısından zengindir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir karbonhidrat kaynağıdır.
PİRİNCİN KİLO ALMADAKİ ETKİSİ:
Beyaz pirince göre içerisinde daha çok lif bulunduran kepekli pirinç, beyaz pirince göre daha az kalorilidir.
Diyette Pirinç Tüketmek
Pirinç sağlık açısından doğru miktarda ve doğru pişirilme yöntemiyle kullanıldığında, diyette tüketilebilecek bir gıda haline gelir. İçerik bakımından pirinç bolca B vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve nişasta içerir.
Kral ve kraliçe denilmesinin sebebi, insan sağlığına çok faydasının olmasından kaynaklı. Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
Neden Yumurta Yemeliyiz? 1 adet yumurta yaklaşık 6,5 gram protein ve 6 gram yağ içerir. Yumurta karbonhidrat içeriği çok düşük (0,4 gram) olan besinlerdendir.
Pirinç lapa olarak yendiğinde içindeki yağ yakma özelliklerini kaybetmez ve tüketildiğinde daha hızlı yağ yakılmasını sağlar. Kilo verme noktasında Pirinç destek veren bir besin olabildiği gibi kilo aldırması da mümkündür.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
“Tavuk pilav güzel bir öğün olabilir ancak pirinç yerine lif kaynağı olarak bulguru tercih ederim, pirinçte olan glisemik indeksi yüksek olduğundan şekeri ani ve hızlı bir şekilde yükseltiyor. Tavuk pilav daha çok erkeklerin vücutlarını büyütmek için başdurduğu bir besin.
Yüksek insülinin yol açtığı kan şekeri düşmesine karşı karbonhidratların yanına protein eklemek gerektiğini belirten uzmanlar, “Pilav yenilecekse menüye hemen yoğurt eklenmeli ya da pilav-et birlikte tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri