Buğday unu türk beslenme kültüründe oldukça yaygındır ve önemli bir yere sahiptir. Ekmek, börek, simit gibi türk beslenme kültürüne has gıdaların yanında endüstriyel gıda üretiminde de kullanılmaktadır. Kek, ekmek, kurabiye ve pizza buğday unundan yapılmaktadır.
Tam buğday unlu poğaça, krep, diyet kurabiyeler ve tam buğday unlu kek hem sağlıklı hem leziz tarifleri arasında sayılabilir. Tüm bu tarifleri bir araya toplayınca aslında tam buğday unlu yiyecekler tüketmeyenlerin tadına alıştıktan sonra onu beyaz undan daha fazla seveceğini söyleyebiliriz.
Tam buğday unu metabolizmanın hızlanmasını sağlayan bir besin maddesidir. Bu yönü ile bağırsakların aktif şekilde çalışmasını sağlar. Bağırsak tembelliği yaşayan kişilerin tam buğday unu ile yapılan ekmek ve besinleri tüketmesi önerilir.
Geçenlerde kek yapmaya kalkışıp evde normal un olmadığını fark edince ben de tam buğday ununu kullanmaya karar verdim. Güzel bir kek oldu, kabarmamasından korkmuştum ama gayet güzel kabardı ve fotoğraftan da anlaşılacağı üzere un taneleri irmik gibi kalın ve ağza geliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Tam buğday ununda ise vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan kısımlar da kullanılmakta, böylece tam buğday unuyla yapılan ekmekler de besin değerleri açısından zengin olmakta ve verdikleri tokluk hissiyle sanılanın aksine kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olamaktadır.
Kırık Buğday Unu
Tam tahıllı olduğu gibi beyaz rengiyle de ekmeklere berraklık verir. 1977 senesinde yapılan araştırmaya göre kırık buğday unuyla yapılan ekmeklerin kalitesi, oldukça yüksek bulunmuştur.
Tam buğday unu besin değeri yüksek bir un türüdür. Tam buğday ununun yapısında kepek, rüşeym ve protein gibi faydalı maddeler yer alır. Besinsel lifler ve fitosteroller bakımından zengin olan tam buğday unu, besin değerini kaybetmeden öğütülerek kullanıma hazır hale gelir.
İçerisindeki normal ununu tam buğday unu değiştirerek, iç malzemelerini de hafifleterek nefis bir poğaça yapmamız mümkün.
Daha fırındayken sizi kokusuyla hayran bırakacak bir kurabiye bu... Yumuşacık, içi ıslak mı ıslak bu kurabiyenin diğerlerinden tek farkı lezzeti değil, aynı zamanda tam buğday unuyla yapılması. Deneyen herkesin bayıldığı bu kurabiye pastanedekilerden dahi daha güzel oluyor.
Bu modern un fabrikaları hem iç talebi karşılıyor, hem de yılda 1.8 milyon ton buğday unu ihraç ederek 350 milyon dolar döviz geliri sağlıyor. Buğdayın bileşiminde yüzde 13-14 su, yüzde 60-70 nişasta, yüzde 1-2 şeker, yüzde 8-12 azotlu madde, yüzde 0.45-0.60 madensel madde, yüzde 1.2-1.4 yağ var.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
Üstelik kıyması, cevizi olan ve tam buğday Kalecik Unu kullanılan bir Anne Böreği. Oldukça da doyurucu biraz da adı oradan geliyor. Sıvı yağ ve nişasta hariç tüm malzemelerle çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlarız.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Rafine unlar, lifleri azaltılmış karbonhidratlar oldukları ve yüksek glisemik indekse sahip oldukları için, kan şekeri seviyelerinde ani bir artışa neden olur ve hızlı bir şekilde sindirilir. Bu tür unların tüketiminin art arda aşıldığı durumlarda şişkinlik, kabızlık ve kilo alımı kaçınılmaz olur.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Buğdayın zararlı ise şu şekilde sıralanabilir; Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar. Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar. Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
Tahıllardan elde edilen gıda maddeleri besin piramidinin temelini teşkil eder. Halk arasında beyaz ekmek olarak anılan ekmek, buğdayın kepek ve rüşeym kısımları ayrıldıktan sonra kalan kısmının öğütülmesi sonucunda elde edilen beyaz undan üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri