Bilim insanları dünyada 2 milyon yıl boyunca 2,5 milyar T-rex dinozor türünün yaşamış olduğu tahmininde bulundu. California Üniversitesi, dinozorların vücut ölçüsü, cinsel olgunluğu ve enerji ihtiyaçlarına göre hesaplamalar yaparak 127 bin nesil boyunca kaç dinozor yaşamış olabileceği üzerine bir çalışma yayımladı.
Bu bağlamda, bilinen dinozor çeşitliliğinin zamanla değişmesine neden olan dinamikleri ve tarihleri boyunca olan yok oluş olaylarını inceleyen araştırmacılar, tüm Mezozoik boyunca toplamda Dünya'nın her yerinde 1543 ila 2468 dinozor türünün yaşamış olduğunu tespit etti.
En bilinen dinozor isimleri nelerdir, dediğimizde aklımıza ilk olarak Triceratops gelir. Kaç tane dinozor çeşidi var, sorusunun yanıtına tam olarak cevap veremesek de bilim insanları 1000'in üzerinde dinozor çeşidi olduğunu öne sürmüştür.
Dinozorlar Ne Zaman Yok Oldu? Dinozorların neslinin günümüzden 66 milyon yıl önce, kıtaların da günümüzdeki konumunda olduğu Geç Kretase Dönemi'nde tükendiği tahmin ediliyor.
İlk bulunan dinozor fosilleri arasında, Saurischia (kertenkele kalçalı dinozor), Saturnalia (225-232 milyon yıl önce), Herrerasaurus (220-230 milyon yıl önce), Staurikosaurus (muhtemelen 225-230 milyon yıl önce), Eoraptor (220-230 milyon yıl önce), Alwalkeria (220-230 milyon yıl) yer alır.
İlgili 17 soru bulundu
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
Ancak, kuşlar dışında, Tyrannosaurus, Velociraptor, Apatosaurus, Stegosaurus, veya Triceratops gibi herhangi bir dinozorun hayatta olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bunlar, ve diğer tüm uçmayan dinozorlar, en az 65 milyon yıl önce Kretase Döneminin sonunda yok olmuştur. .
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Dinozorlar popüler kültürün bir parçasıdır. Bu görkemli yaratıklar 160 milyon yıldan fazla bir süre boyunca Dünya'ya hükmetmiş, çoğu ekolojik nişi işgal etmiş ve diğer türlere çok az yer bırakmıştır. Dünya beş kez, sonraki tarihi üzerinde temel bir etkisi olan büyük çalkantılarla karşı karşıya kalmıştır.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi. Tyrannosaurus, diğer tyrannosauridlerden çok daha geniş bir dağılıma sahipti ve bulunduğu yaşam alanındaki etçillerin en büyüğüydü.
Günümüzden 70 milyon yıl önce Tyrannosaurus Rex dinozorların en yırtıcısı ve bu “türün kralı” olarak tanımlanıyor.
Araştırmada ayrıca T-rex türü dinozorların 14 ile 17 yıl içince cinsel olgunluğa ulaştığı ve 28 yıl yaşadıklarının tahmin edildiğini belirtildi.
Yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler.Yeryüzünde 850 civarında dinozor türü bulunmaktaydı. Bu hayvanlardan bazıları bitkilerle beslenirken, bazıları ise et yiyordu. Ot yiyen dinozorların dişleri zayıf bulunmuştur. Bunların su bitkileriyle beslendikleri düşünülmektedir.
Güney Amerika'da bulunan Patagonya bölgesinde yaşamış olan Patagotitan Mayorum, 57 tonluk ağırlığı, 37 metre uzunluğu ve 5 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük dinazorlarından birisi olarak kabul ediliyor.
Çarpışma binlerce kilometre boyunca yayılan devasa alev rüzgarını tutuşturdu, devasa tsunamileri tetikledi ve atmosfere o kadar çok kükürt yükseldi ki güneş ışınları yere ulaşamaz hale geldi. Bu yıkıcı küresel soğuma dinozorların sonunun gelmesiyle sonuçlandı.
T. rex'in kolları avlanmasına ve öldürmesine yardımcı olamayacak kadar kısaydı. Hutchinson'a göre, bu devasa dinozorlar, avlarını öldürmek için “delme-çekme” yöntemini kullandılar; bu yöntemde, T. rex avlarından büyük parçalar ısırdı ve bunu yaparken güçlü boyunlarıyla geriye doğru çekti.
Dinozorlar yaklaşık olarak 245 ila 66 milyon yıl önce Mezozoik Çağ olarak bilinen zaman diliminde yaşadılar. Bu, ilk modern insan olan Homo sapiens'in ortaya çıkmasından milyonlarca yıl önceydi.
Dinozorların nesli nasıl tükendi? Yeni bir araştırmaya göre, dinozorları yok eden ve 15 yıl süren kış mevsimine asteroit tozu neden oldu.
Yaklaşık 66 milyon yıl önce, Dünya'da yaşam felaketle sonuçlanan bir olayla kesintiye uğradı. Bugün anlayabildiğimiz kadarıyla, yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki bir asteroit, bugün Meksika'da bulunan Yucatán Yarımadası yakınlarında okyanusa çarptı.
Ankara. Bilim insanları, dinozorların sonunu getiren 12 kilometre çapındaki göktaşının, Dünya'ya bahar aylarında çarptığını bildirdi. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, 66 milyon yıl önce dinozor türünü yok eden meteorun, yılın hangi diliminde Dünya'ya çarptığına dair çalışma yer aldı.
Hatta 1.5 milyon yıldan sonra okunamayacak kadar bozunuyor. Dolayısıyla non-avian dinozorların yaşadığı 66 milyon yıl öncesine uzanamaz.
Bilim adamları, kalbiyle birlikte fosilleşmiş olarak bulunan dinozoru, yeryüzündeki yaşamın tarihi ve paleontoloji açısından ''tarihi bir buluş'' olarak nitelediler. Dinozorun bilgisayarda büyütülen kalbinin 4 bölümlü, tek sistem aortlu ve iki pompalı olduğu anlaşıldı.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri