Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Yumurtaların ısı değişiminden etkilenmemesi için kapak yerine orta raflara koymak gerekir. Yumurtayı buzdolabına koymadan önce yıkamayın. Bunun yerine pişirmeden hemen önce yıkamayı tercih edebilirsiniz. Taze yumurta buzdolabında 6 haftaya kadar muhafaza edilebilir.
Buzdolabında tutulan haşlanmış yumurtaların raf ömrü yedi gün kadarken dış ortamda kabuklarıyla birlikte 3 gün kadar durabilir. Ancak kabukları soyulan haşlanmış yumurtalar en geç iki saat içinde tüketilmelidir.
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır. Toz yumurtanın raf ömrü ise 2 sene kadardır. Yumurta kendi kartonu içinde 5 hafta kadar bozulmadan kalır.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Haşlanmış yumurta/yumurtaları buzdolabında saklamak için, haşlama işleminden sonra kağıt havlu ile tamamen kurulayın. Kurulanan yumurtaları, Koroplast Fermuarlı Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
Ancak yumurta, buzdolabına karton kaptan çıkartılmış ya da yıkanmış olarak konulursa birkaç günden fazla dayanmıyor. Oysa yumurtaları yıkamıyorsanız, buzdolabında saklamanıza da gerek yok. Yumurtalar oda sıcaklığında 2-3 hafta boyunca bozulmadan kalabilir.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri. Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli. Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi oluşabilir.
Daha sağlıklı bir beyin yapısı ve zihinsel hastalıklardan korunmak adına günde 3 adet yumurta tüketebilirsiniz. Kış aylarında D vitaminine ihtiyaç duyarız çünkü yeterli miktarda güneşten faydalanamayız. Bu konuda bize yardımcı olacak gıda yine yumurtadır.
Bayat yumurtayı kullanmanızda bir sakınca yoktur normalde. Ama özellikle yumurta kokusuna karşı hassassanız kek ve pandispanyalarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci ihtimal yumurtayı fazla pişirmiş olmanızdır. Yumurta beyazının %11'i protein, bu proteinin büyük kısmı ise ovalbumindir.
Hava boşluğu ne kadar büyükse yumurta kabuğun içinde o kadar kolay hareket eder ve cıvık sıvı sesi çıkar. Yumurta taze ise salladığında pek ses çıkmaz. Salladığında cıvık sıvı sesi çıkıyorsa bu, o yumurtanın bayat olduğunu gösterir.
Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılacak. Böylece tüketici A sınıfı yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini dikkate alarak, ambalajını atmış olsa dahi buzdolabındaki yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabilecek.
Yaz sıcağında hergün yumurta vermem doğru mu? Yaz aylarında hergün yumurta yenmeyeceği yönündeki görüş, doğru değildir. Yumurta alerjisi kişisel bir şeydir ve hava sıcaklığı ile ilgilisi yoktur.
Çatlak yumurta yenir mi? Kırık yumurtada patojen bakterilerin üreme ihtimali vardır. Bu nedenle yenmemesi gerekir.
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Evde, özellikle yaz aylarında buzdolabında saklamak en iyisidir. Ayrıca yumurta akı çok yoğundur ve günler geçtikçe yumurtanın içine az miktarda hava girerek beyazı iter ve yoğunluğunu azaltır. Yumurtaları kartonlarında ve buzdolabının içindeki bir rafta tutmak en iyisidir.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir. Uzun bir süre yumurtayı yiyemeyecekseniz cam bir kaba yumurtaları kırıp tuz ile çırparak saklama kabının kapağını kapatarak muhafaza etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri