Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir. 1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır. 3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
BEYAZ PEYNİR (2)
Mayalama sıcaklığında mayayla beraber 10 Litre süte 1 çay kaşığı kalsiyum klorür (yarım çay bardağı ılık suda eritilerek) katılır. Kalsiyum klorür sütün mayalama yeteneğini ve peynirin randımanını arttırır. Mayalanan sütün üzeri örtülerek 1,5-2 saat pıhtılaşması için beklenir.
Ev yapımı köy peyniri yapımı için; 2 litre günlük sütü tencereye döküp, ocağa koyun. Sütü parmağınızı yakmayacak dereceye kadar ısıtın. Sütü daha sonra ocaktan alın. İçine 1 çay kaşığı peynir mayası ekleyin.
Bu tarifte çiğ süt kullanımı önemli. 3 litre çiğ sütü vücut sıcaklığına ulaşana dek ısıtın (35-37 derece) içine eczaneden veya organik marketlerden bulabileceğiniz 1 tatlı kaşığı peynir mayası ekleyin ve yoğurt mayalama yönteminde olduğu gibi bir bezle sıkıca sararak 3-4 saat mayalanmasını bekleyin.
Dilim dilim kesip afiyetle tüketin. Karşınızda: 1 kilo sütten 1,5 kg kaşar peyniri!
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir. 1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır. 3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
ilave edilerek ilk pıhtının görülmesine kadar geçen süre belirlenir.Ortalama 100lt.30°-35°C'deki süte cinsine ve hava şartlarına göre 6-10ml maya kullanılması tavsiye edilir.Basit bir hesapla ortalama 1/16.000 kuvvetindeki şirden mayamız uygun şartlarda (ortam sıcaklığı sütün uygun ph değerleri vb) 250'gr ı ,1,5 ton ...
Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor. Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Maya tutmayan peynir tekrar mayalanır mı? Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir.
Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz. Sirke yoksa limon suyu ilave ederek de yoğurdunuzu kesebilirsiniz.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
3 kilo süte ne kadar maya gerekir? Yoğurdu mayalarken tercih edeceğiniz en ideal ölçü ise 3 litre süte 1 yemek kaşığının dörtte biri oranda yoğurt mayalamak olacaktır. Sofralarımızın baş tacı olan yoğurt hem oldukça yararlı hem de son derece lezzetli bir gıdâdır. Yoğurdun mayalanması yaklaşık 4-5 saat sürer.
5 litre sütü ocağa alıp ILIK olacak şekilde ısıtın sakın sıcak olmasın. Daha sonra 1 çorba kaşığı peynir mayası ekleyip karıştırın üzerine kapakla kapatıp 2 saat dinlendirin. Jel kıvamını alınca temiz bir tülbent ve ince bir çuval içinde altına süzgeç ve büyük bir kap koyup süzdürün. Peynir altı suyunu sakın dökmeyin.
Bunun nedeni yüksek pH düzeyine bağlanmaktadır. Yani peynirdeki asitliğin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Peynir lorunu veya telemesini ısırmak için dişlerimizin arasına alıp baskı uyguladığımızda peynirde bulunan protein kütlesine yönelik bir sürtünme meydana gelir bu da gıcırtıya neden olur.
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
Sertleşince dilimlenir. Kesilmiş sütten arya kalan peynir altı suyunun içine istenilen miktarda rafine edilmemiş tuz konulup buzdolabında saklanır. Kaynamış sütten peynir yapımı. 5kg süt kaynatılıp 1 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı limon suyu ile kestirilir. Üsste biriken lor kevgirle süzme torbasına alınır.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri