Eğer bebeğin geliş anomalisi yoksa, kilosu iri bebek değilse (4.5 kg ve üzerinde) baş gelişi ise, annenin pelvis kanalı dar değilse, doğum esnasında bebeğin kalp atımları düşmüyorsa (fetal distress) doğum şekli normal doğum olmalıdır.
Yenidoğan bebeğin boyu ve kilosu ne olmalı? Bebekler ortalama 3 kilo ağırlığında ve 50 cm boyunda dünyaya gelir. İlk hafta yüzde 5-10 kilo kaybı normal karşılanır. Doğumu takip eden ilk haftada doktor kontrolü ve kilo takibi yapılır.
İri bebek: Doğan bebeklerin ortalama ağırlığı 3-5 kg kadardır. Bu ağırlığın 4 kg üstüne çıkması durumunda bebeğin normal yoldan dışarı çıkışı çok zor olabilir. Bu durumda bebek doğum kanalında takılabilir çıkamaz ya da çıkarken omuz takılmaları ve kırılmaları olabilir.
Obezite hastalığına sahip kadınlarda doğumun normal yapılma ihtimali çok azdır ve genellikle sezeryan ile doğum gerçekleşir. Obezite hastası anne adaylarında gebelik esnasında yüksek tansiyon ve preeklampsi görülme riski daha fazladır.
İri Bebek (Makrozomi): Genellikle gebelik takibi sırasında belli olsa da özellikle doğuma yakın son haftalarda bebeğin kilosu 4 kg ve üzeri olduğunda bebek, iri bebek olarak tanımlanır ve normal doğumda çıkış esnasında hem anne hem de bebek zarar görmesin diye sezaryen tercih edilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
38 haftalık gebelikte bebek artık dünyaya gelmeye hazır hale gelmiş ve bunun için gerekli olan organ gelişimini tamamlamıştır. Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta itibariyle yaklaşık 47-50 cm boyunda ve 3000 gram civarındadır.
Annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, Annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.
Anne adayının fazla kilo alması bebeğin sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Beyin gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi şeker dengesini de bozabilir. Şeker dengesinin bozulması hiperglisemiye neden olarak bebeğin iri olmasına, diyabet açısından güçlü bir aday olmasına sebep olabilir.
Tüm hamilelik süresince anne adayının ortalama 11 – 14 kilo alması normal kabul edilir. Hamileliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla kilo alabilirler. Hamileliğin başında aşırı kilolu olan annelere ise fazla kilo almaları önerilmez. Genellikle 7- 8 kilo almaları yeterli kabul edilir.
Genel olarak zamanında olan doğumlarda 4500 gram ve üstü doğumlara iri bebek veya makrozomi demir. Ancak rutinde 4000 gr ve üstü doğan bebeklerde hekimler tarafından iri bebek muamelesi görür.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılmalı sorusunun yanıtı anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Sezaryen önceden planlanabilir ya da acil olarak yapılması gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir.
"BU KİLODA DOĞUM NORMAL DEĞİL"
Erkek bebeğin normal ağırlığında olmadığını aktaran Kamacı, "Normalde 4 kilogramın üzerinde doğan bebeklerin veya 2 kilogram 500 gram altında doğan bebeklerin normal olmadığı belirtilir” ifadesini kullandı.
Kız bebeklerin ortalama boy ve kilosu yaşlarına göre değişmektedir. Örneğin, 1 yaşındaki kız bebekler; en düşük 7,52 kg olmakla birlikte ortalama 9,39 kg civarında olur. Bununla birlikte en yüksek ise 11,82 kg olması da normal olarak kabul edilen bir aralıktır.
Doğumu yakın olan bir bebek ultrason ve klinik incelemelerle 4500 gramdan daha ağır ise “iri bebek” olarak adlandırılır. Doğumu yakın olan bir bebek ultrason ve klinik incelemelerle 4500 gramdan daha ağır ise “iri bebek” olarak adlandırılır.
Anne adayları, vücut kitle indeksleri 18,5–24,9 kg/m2 arasında, yani normal kiloda hamile kalmalıdır.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
Hamilelikte kilo alımı esas olarak 12. haftadan sonra başlar. Buda yaklaşık gebeliğin 3.5 ayına tekabül eder.
Annenin medikal sorunlarının olmaması (kalp hastalığı, doğuma engel diğer sağlık sorunları), Annenin fit olması,kaslarının güçlü olması, Annenin leğen kemiği açıklığının bebeğin başının çapı ile uyumlu olması.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır. 9 aylık gebelik sürecinin tamamlanması ile bebeğin dolaşım sistemi dış dünyadaki yaşamın gerekliliklerini getirebilecek kapasiteye ulaşmış durumdadır. Bağışıklık sistemi ise güç toplamaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri