Ahır gübresiyle gübreleme, az yağış alan bölgelerde ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır.
Gübrenin toprağa verileceği en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahardır. Ahır gübresi, hafif tekstürlü (kumlu) top- raklara ilkbaharda, ağır tekstürlü (killi) topraklara ise son- baharda verilmelidir.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır.
Ahır gübresi, üretim cinsine göre dekara 1- 4 ton olarak verilebilir. Organik maddesi az olan topraklara daha fazla ahır gübresi verilmelidir. Fakat gübrenin olgunlaşmış ve yanmış olmasına özen gösterilmelidir. Yanma esnasında gübre içerisindeki yabancı ot tohumları ve hastalık etmenleri etkisini kaybeder.
İlgili 29 soru bulundu
Üretim cinsine göre dekara 1- 4 ton ahır gübresi verilebilir. Organik maddesi az olan topraklara daha fazla ahır gübresi uygulanmalıdır. Ancak gübresinin olgunlaşmış ve yanmış olmasına dikkat edilmelidir.
Toprak mikroorganizmalarının üzerinde de olumlu etki yaparak, toprakta biyolojik değişmelerin hızını artırır. Ahır gübresinin etkisi, giderek azalmak suretiyle, 3-4 yıl sürer.
Gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılır. Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Ahır gübreleri içerdiği besin maddelerinden dolayı zengin bir besin kaynağıdır. Koyun dışkısı daha az su içerdiğinden kolay çürür ve çürürken yüksek sıcaklık meydana gelir. Organik koyun gübresi daha çok besin maddesi içerir.
Sıcak ahır gübresi : Gübreler sıkıştırılmadan yığın şeklinde biriktirilir. Isınan gübreler parçalanmaktadır. Gübrelerin sıcaklığı 60 dereceye geldiğinde sıcak gübre elde edilmiş olur. 60 derece üstünde gübre 2-3 gün boyunca bu sıcaklıkta kalır. Ardından gübreler sıkıştırılır ve gübrenin içinde hava kalmaması sağlanır.
Bioline Bio Büyükbaş Hayvan Gübresi, toprak yüzeyinde kabuk tabakasının oluşumunu azaltarak, toprağa suyun girişini arttırır ve yüzey akışını azaltır. Bioline Bio Büyükbaş Hayvan Gübresi, düşük hacim ağırlığı ile toprakta sıkışmanın oluşumunu engeller ve toprağı yumuşatır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Taban Gübresi Ne Zaman ve Nasıl Uygulanır? Bitkinin kök gelişimi açısından oldukça önemli olan taban gübreleri, yazlık veya güzlük dönemlerde ekimden veya dikimden hemen önce yada ekim sırasında mibzerle yada bant halinde tohum derinliğine uygulanması idealdir.
Özellikle çeltik, çay, tahıl, meyve ve sebze tarımında yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülüyor. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi rahatlıkla kullanılıyor.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Erik ağacı azot ihtiyacı çok olan bir meyvedir. Bu yüzden Ağustos sonu Eylül başı gibi taban gübresi (DAP ve ya MAP)ile ilk azot takviyesini yapmalıyız.
Kayısı ağaçlarına uygun gübre seçiminde genellikle dengeli bir N-P-K gübre (azot, fosfor, potasyum) tercih edilir. Örneğin, 10-10-10 veya benzeri bir gübre kullanılabilir. Ancak toprak / yaprak analiz sonuçlarına göre kayısı ağaçlarının ihtiyaç duyduğu besinlerin oranları da değişebilir.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Sıvı ahır gübresinin dağıtılmasında tankerli ve tankersiz gübre dağıtma makinalarından yararlanılır. Sıvı ahır gübresi, doğrudan toprak yüzeyine yayılır veya belirli bir derinlikten toprak altına enjekte edilir ya da karıĢtırılır. Gübrenin toprak yüzeyine yayılması, kötü koku sorununa ve azot kaybına neden olur.
(Bağ, Zeytin, Narenciye, Fındık, Muz, Çay gibi?) Ağaçların taç izdüşümleri içerisinde kalan bölgeye homojen bir şekilde süzgeçle iyice sulanmalıdır. 2-5 yaş meyve ağaçlarına 2 Litre 1/100 oranında şerbet olarak kullanılmalıdır. 5 yaş üzerindeki meyve ağaçlarına 10 Litre 1/100 oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri