Direk onu beklerseniz başarı oranınızı düşürmüş olursunuz. Sonuç olarak size Akkaraman ırkını seçmenizi ve 40 adet koyunla başlamanızı, 40 koyun içinde 3 adet koç temin etmenizi tavsiye ederim.
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
Öncelikle kuru besini azaltıp koyunlarımızı uygun mevsimde merada otlatırsak %50 kar elde edebiliyoruz. Yani bu da yıllık gelirimizin 50 bin TL olmasını sağlıyor, aylık gelirimiz de 4.500 TL oluyor bu şekilde.
Yıl Sayısı Kuzu Sayısı
1 koyun 10 yılda kaç koyun olur? soruya cevabımız 10 yıl sonra ilk 1 koyuna eklenecek toplam hayvan sayısı 144'tür.
1 dönümde en fazla 10 koyun yetiştirilir. hektarda (10.000 m²) en fazla 100 adet koyun otlatılabilir. otlaklar verimli olmalıdır. verim düşükse 1 dönüme düşecek koyun sayısı 7 olmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Ağılda her koyun için ortalama 1,25 – 1,5 metre kare yer hesaplanmalıdır.
Bu nedenle üretim aşamasının denetlenebildiği, ekonomisinin kontrol edilebildiği, karlılık oranı yüksek olan kapalı sistem koyunculuk tüm Dünya'da yaygınlaşmaktadır. Normal olarak koyunlar yılda bir defa doğum yapar ve bir koyundan mera sisteminde bir kuzu elde edilir.
Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
Yağlı kuyrukludur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg. süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 1,5-2 kg.dır. 100 koyundan 100-110 kuzu alınır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-22 kg. karkas verebilir.
- Koyunlar için meralar düz ya da eğimli araziler olmalıdır. Kişilerin şartlarının ilgili mevzuata uyması halinde 15 yaş ve üzeri olan dişiler için devlet tarafından hayvan başına 25 TL destek ödemesi yapılmaktadır.
100 koyundan 125-130 kuzu elde edilir.
Yani 50 koyun için 120 bin TL masraf etmeniz gerekiyor. Neredeyse koyunlardan fazla ama bir kere alıp uzun yıllar kullanabileceğiniz ömürlük bir şey sonuçta.
Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
0-6 aylık kuzular için beher kuzu başına en az 0,7 m2 alan ayrılmalıdır. İşletmede her 10 anaç koyun başına en az 2,5 m2 alan düşecek şekilde doğum bölmesi planlanmalıdır.
Belli yaşa gelmeyen hayvanlar kurban olmuyor. Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir.
Ø Bu beside amaç kuzuların günlük 300 - 350gr'lık ağırlık artışlarını ve 4. Ayın sonunda hayvanların ortalam 35 – 40 kg canlı ağırlığa ulaşmalarını sağlamaktır. Son tüketici için ideal yumuşaklık, tat, koku, renk ve lezzetteki kuzu eti bu şekilde elde edilebilir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Maliyetin düşürülmesi için mera çok önemli ama meranın olmadığı yerde de koyunculuğun yapılabildiğini TKDK projesiyle kanıtlamış olduk." diye konuştu.
200 Koyundan Aylık 40 Bin TL Kâr / 20 Ayda 3 Milyon TL! - YouTube.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Onun için belirli bir sıcaklık olmadan ve koyunlar terlemeden kırkım yapılamaz. Hava devamlı yağmurlu, soğuk veya çok sıcak olduğu gün ve aylarda kırkım yapılmaz. Özellikle doğum ve sağım zamanında da sağmal koyun kırkımı yapılmaz. Türkiye'de kırkım genelde nisan – haziran ayları arasında yapılmaktadır.
Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri