Bunlar 2 Yıllık DİL bölümler ile 4 yıllık DİL bölümlerdir.
Dil bölümleri içinde, diğer puan türlerinde olduğu gibi daha popüler ve tercih edilen meslek ve bölümler bulunuyor. Bunlar genellikle yabancı dil öğretmenliği, filoloji (dil ve edebiyat), mütercim tercümanlık, çevirmenlik, dil bilimi, turist rehberliği gibi bölümler oluyor.
Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
YDT sınavında aldığınız puan ile birlikte üniversitelerin dil bölümlerine girebilir veya bu bölümlerin yanı sıra İngiliz dili ve edebiyatı, yabancı dil öğretmenliği, çeviribilim, dilbilim, mütercim-tercümanlık ve turizm rehberliği gibi bölümlere de girebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Yani ya Türkçe'den ya da matematikten mutlaka en az 0,5 net yapılması gerek. (05.06.2018 tarihinde ÖSYM tarafından bu şekilde güncelleme yapıldı.) TYT puanı 180 ve üzerinde olmazsa Dil puanı hesaplanmayacak.
Üniversite hayali kuran öğrenciler için oldukça önemli olan YDT'nin sonucu ile adaylar, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren dil bölümlerine yerleşebilmektedir.
Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Programı mezunları;
Basın ve yayın gibi medya kuruluşlarında. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığındaki birimlerde. Tercüme bürolarında. Turizm şirketlerinde ithalat-ihracat yapan kurumlarda çalışabilirler.
Sonuç olarak, Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümü, geniş kariyer imkânları, nitelikli eğitim olanakları ve lisans eğitimine geçiş gibi avantajları nedeniyle tercüman ve çevirmen adayları için önü açık bir alandır.
Mütercim-Tercümanlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Dil puan türüne göre tercih edilebilir.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, call center elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
Dil bölümleri yurt dışında çalışmak isteyen, farklı kültür ve dillere ilgisi olan kişilerin tercih ettiği bölümler arasında yer alır. Tercih edilen bölüme göre öğrenciler İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça gibi dillerin gramer bilgisi, kültürü ve edebiyatına dair eğitim verilmektedir.
Yabancı dil mesleklerinden İngilizce öğretmenleri için maaş aralığı 2825-6000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden turist rehberleri için maaş aralığı 3000-8000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden çevirmenler için maaş aralığı 4000-10000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden filologlar için maaş aralığı 3000-5500 TL'dir.
Dolayısıyla üniversitelerin dil bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar hem TYT hem de YDT sınavlarına girerek belirli bir puan elde etmeleri gerekmektedir.
Lisede alan seçimi 9. sınıfta yapılmaktadır. 9. sınıfın bitmesiyle birlikte genel olarak Haziran ve Temmuz aylarında alan tercihinde bulunulur. Yıl boyu okullarının rehberlik danışmanlarıyla birlikte alanları değerlendiren öğrenciler, 10. sınıf öncesi seçimini gerçekleştirmiş olur.
Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
Aktarma işi yazılı olduğunda işi yapan kişi "mütercim", sözlü olduğunda "tercüman" adını alır. Ancak günümüzde her iki gruba da yaygın olarak tercüman ya da çevirmen denmektedir.
Dil Bölümü Okuyanlar İçin Formasyon
Formasyon alabilen yüze yakın bölümden biri de dil bölümleridir. İngilizce, Rusça, Çince, Almanca ve Çince gibi yabancı dillerin eğitiminin verildiği Fen Edebiyat fakültelerinde veya Mütercim Tercümanlık bölümlerinde okuyanlar formasyon alabilir.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik (2.
1 yıllık İngilizce Hazırlık Sınıfı sonrasında, programın eğitim süresi 2 yıldır. Programın eğitim dili ise İngilizcedir. 2. Öğretim dersleri saat 16.00'da başlayıp 22.00'a kadar devam etmektedir.
YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine ya da dil sınavı ile alınan bölümlere yerleşmek için gerekli olan sınavdır. YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
İngilizce öğretmeni olmak için öncelikle liselerin yabancı dil bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonrasında üniversite yerleştirme sınavından yeterli puanın alınması ile birlikte eğitim fakültelerinin altında bulunan İngilizce öğretmenliği bölümüne yerleştirilmesi gerekmektedir.
YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri