Bu leoparların genellikle İran 'ın kuzeyinde yaşadığını belirten Bursa Hayvanat Bahçesi Hayvan Besleme Uzmanı ve Hayvan Transportu Sorumlusu Sıla Smith, “Dünya genelinde 1300 leopar kaldığı belirtiliyor.
Ana yurdu Güney ve Orta Asya dağları olarak bilinen ve kar parsı olara da adlandırılan kar leoparından dünyada toplam 4000 veya 6000 tane kaldığı sanılıyor.
Panthera pardus tulliana
Anadolu parsının Türkiye'de yaşayıp yaşamadığı hala kesinleşmemiştir. Türkiye'de görülen ve vurulan pars türü İran parsıdır. Yapılan çalışmalar hala devam etmekte olup somut kanıtlar bulunamamıştır. Bilinen en son birey 1974'te Ankara Beypazarı'nda vurulmuştur.
Dağılımı Afrika'nın sıcak bozkırlarından Hindistan ve Malezya yarım adasının yağmur ormanları ve Çin'in karla kaplı soğuk dağlıklarına kadar olan ormanlarda, çalılıklarda, fundalıklarda, yarı çöl ortamda ya da kayalık dağ yamaçlarında yaşayabilirler.
Türkiye'nin yoğun siyasi ve ekonomik gündemi içinde zaman zaman kamuoyunun dikkatini çeken haberlerden biri önceki gün Iğdır'dan geldi. Iğdır'da bir ay arayla ikinci kez leopar yani kullanılan diğer isimleriyle "pars", "panter" görüldü.
İlgili 26 soru bulundu
Soyu küresel çapta tehlikede ve hassas kategoride olan leoparın çok iyi korunması ve kesinlikle öldürülmemesi çok önemli. Bir bölgede leoparın varlığı aynı zamanda yaban hayatı varlığı, ekoturizm için de çok önemli kaynak."
Büyük nehirleri yüzerek geçebilmeleriyle tanınırlar. Dünyada yaklaşık 173.000 jaguar kaldığı tahmin ediliyor. Jaguarlar, habitat kaybı ve habitat parçalanması gibi çevresel tehditlerin yanı sıra kürkleri nedeniyle de kaçak avlanma tehlikesiyle yüz yüzedir.
Panthera leo persica
Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
önce fiziksel özelliklerden başlayalım. jaguar leopardan daha ağır ve iri bir kedi türüdür. jaguarların azami ağırlığı 150 kilograma kadar çıkabilirken en iri leoparlar 90 kilogramı geçmez. leoparlar görece daha ince yapılı, jaguarlar ise tıknaz ve kaslıdır.
Leoparlar etçildir, ancak beslenmeleri tüm kedi türlerinde en çeşitli olanıdır. Esasen toynaklı hayvanlar gibi büyük avlarla beslenirler. Ancak maymunlar, böcekler, kuşlar, küçük memeliler ve sürüngenleri de hedeflerler.
İran'da Hakkari sınır bölgesinde bu canlının yaşadığı da kesin olarak bilinmekte. Orta ve Batı Toroslar ile Ege'de ise Anadolu parsının neslinin tükenmiş olabileceği düşünülüyor.
Avının peşinden koşan dişi bir leoparın hızı saatte 120 kilometreyi buluyor. Yeni avlar bulmak için sürekli hareket halinde olacak leopar kolonileri günde 35 - 40 kilometre yol katediyor. Doğanın en yırtıcı ve en acımasız yaratıklarından birisi olan leoparın fazla düşmanı yok.
Yapılan araştırma ve tahminlere göre yaklaşık 7.700.000 hayvan türü olmak üzere yaklaşık 8.700.000 türün varlığı söz konusudur.
Nesli Tükenmiş Hayvanlar Hakkında Bilgiler
Dünya çapında bugüne dek minimum 500 tane canlı çeşidinin nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvanların içerisinde en çok bilinen hayvan ise dinozordur.
Geçmişte sadece Türkiye'de yaşayan Anadolu Parsı ile Anadolu topraklarında görülen Asya fili, yabani sığır, yaban eşeği, aslan, çita, kunduz, kaplan ve yılanboyun kuşunun ülkemizdeki nesilleri tamamen tükenmiştir.
National Geographic'in konuyla ilgili yazısında siyah yeleli Etiyopya aslanlarının çok nadir bulunduğu ve 2016 yılında yapılan araştırmada dünyada sadece 50 tane kaldığı belirtiliyor. 2015 yılında yayımlanan Kenya'dan bir haber kanalının haberine göre de Etiyopyalı siyah aslanlar yaşam alanlarını kaybetmeleri sebebiyle ...
Dünya Aslan Günü dolayısıyla soruları yanıtlayan Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Dr. Mustafa Durmuş Güney, Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabve`nin, aslan nüfusunun en yoğun bulunduğu ülkeler olduğunu söyledi.
Yine Myrtle Beach Safari isimli vahşi yaşam koruma merkezinde yaşayan Herkül isimli liger, 450 kilo ağırlığı ile dünyadaki en büyük liger olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 3 metre boyunda olan bu liger erkek aslan ile anne kaplanın çiftleşmesinden dünyaya gelmiştir.
Jaguar (Panthera onca), kedigiller (Felidae) familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya'nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir.
Jaguarların sadece %6'sı siyahtır. Jaguar ismi, 'bir sıçramayla öldüren' anlamına gelen Yerli Amerika dilindeki 'yaguar' sözcüğünden türetilmiştir.
Kara panter, postunda benek ve lekeleri hâlâ bulunan fakat melanin pigmenti fazlası nedeniyle tamamen siyah görünen pars ve jaguarlara denir; bu renk başkalaşımı ayrı bir tür ya da alt tür göstergesi değildir.
Bunlardan biri olan Anadolu parsının ülkemizde neslinin tükendiğine inanılıyordu ancak son birkaç yıldır yapılan çalışmalar ve elde edilen kanıtlar Anadolu Parsı'nın ülkemizde yaşadığını ortaya çıkardı. Anadolu'da önemli bir türün ülkemizde hâlâ yaşıyor olması heyecan yarattı.
Paylaşımda, Anadolu vaşağının dünyada ve Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olduğu, bu nedenle birinci derece koruma altında bulunduğu vurgulanarak, aynı zamanda görülmesi ve yakalanması en zor hayvanlar arasında yer aldığına işaret edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri