O yıl hatırladığım kadarıyla “İstanbul, İzmir, Ankara, Bolu ve Sivas”ta bulunan devlet üniversitelerinde psikoloji bölümü vardı. 2023 tarihi ile 37 Şehirde 111 psikoloji bölümü bulunuyor. KKTC ile birlikte YÖK'te kayıt olan psikoloji bölümünün sayısı 132'i buluyor.
Psikoloji bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Psikoloji bölümü toplam 139 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Psikolojinin bilimsel gelişmelere paralel olarak artan birçok alt alanı bulunmaktadır. Bunların bazıları klinik psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisidir.
Türkiye' de son verilere göre 22 milyon çocuk var. 15 bini aşkın psikoloji mezunu var. 15 bin psikoloji mezunun hepsini psikolog olarak bilinse de kanunen uzman olarak tanımlanmıyorlar.
İlgili 32 soru bulundu
Yılda 12500 civarında PDR ve Psikoloji Mezunu var. Alan dışı bölümlerden de yılda 7-8 bin kişinin bu alana yöneldiği düşünüldüğünde ortalama mezun sayısı 20 bin civarına çıkmış oluyor.
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar söz konusu işin özelliklerine ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
APA'nın yaptığı çalışmada psikolojinin 54 alt alanından söz edilir ve birisi de Psikolojik Danışmadır.
Bu puana ulaşabilmek için Türkçe' den 36 net, Matematik' ten 35 net, Fen bilimlerinden 8 net, Sosyal Bilimlerden ise 17 net yapması gerekmektedir. Adayların, AYT' de ise Türk Dili ve Edebiyatından 20 net, Matematik- Geometri derslerinden 35 net, 5 net Coğrafya derslerinden yapması gerekmektedir.
Psikoloji mezunu her yerde çalışabilir.Hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde vs. çalışabilirler.
Psikoloji, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Psikoloji bölümünde mezun öğrenciler, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde psikolojik danışman olarak görev alabiliyor.
Psikoloji bölümünü bitirmeyenler ise yüksek lisans ve doktora programını birlikte tamamlamak durumundalar. Psikoloji oldukça ağır bir eğitimi kapsar. Öğrencileri bu süreçte çok zorlu bir 4 sene beklemektedir.
Psikoloji eğitimi veren üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi'ni ilk sıraya almak doğru olacaktır. Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra ikinci olarak İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü sayılmalıdır. İstanbul Üniversitesi'nde verilen Psikoloji eğitimi de son derece kalitelidir.
Hukuk dersleri Psikoloji derslerinden 5 kat daha zordur.
eleman.net verilerine göre, Klinik Psikolog 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Klinik Psikolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.880 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder. Psikoloji, psikiyatrinin aksine sosyal bilimlere yakın durur. Psikiyatrist olmak için önce tıp fakültesi bitirmek ve psikiyatri uzmanlığı almak, psikolog olmak için ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekir.
Psikoloji mezunlarının yalnızca %64'ü tam olarak unvana uygun bir iş yapıyorlar. Geriye kalan %36'sı ise düşük, orta ya da yüksek seviyede nitelik uyuşmazlığı yaşıyor.
Adli psikolog olmak için üniversitelerde lisans programı olarak oluşturulan 4 yıllık Psikoloji Bölümü okunmalı, mezun olunca Adli Psikoloji üzerine yüksek lisans yapılmalıdır. Adliyede psikolog olmak için kişinin mutlaka Adli Psikoloji üzerine yüksek lisans yapması gerekir aksi takdirde kişi bu unvanı alamaz.
Psikoloji nedir diğer adıyla ruh bilimi, davranışları ve zihni inceleyen bilim dalına denir.
Amerikan Psikoloji Birliği (APA) adli psikolojiyi şu şekilde tanımlar: “Hukuk ve psikolojinin bir alt alanı olan adli psikoloji, psikolojinin bilimsel ve mesleki donanımının hukuk ve adalet sisteminde karşılaşılan soru ve meselelere uygulanmasını amaçlayan bir alandır.”
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Psikoloji Türkiye'de oldukça hızlı gelişen bir meslek dalı. Bölümün mezunları kamuoyu ve pazar oluşturma şirketlerinde rahatrlıkla iş bulabildikleri gibi özel muayenehaneler açarak da hizmet verebilirler. Psikoloji bölümü gelecektede çoğunluğun tercih ettiği bir meslek.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 100 TL'den başlıyor ve 1200 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 398.25 TL olarak hesaplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri