Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Binanın ömrünü bitirmesinin başlıca dış etkeni ise korozyondur. Fakat ortalama değerlere bakılarak Türkiye'de yapılan bir binanın 60 ila 70 yıl arasındandır. Tabi bu durum sadece ortalama değerleri yansıtmaktadır. Deprem olması durumunda yaşı az olan binaların bile yıkılma ihtimali vardır.
İkamet edilen binanın yenilenmeye ihtiyacı varsa, ekonomik ömrünü tamamladıysa tek yapılması gereken bakanlıkla ilgili lisanslı şirketlere dilekçe ile başvuruda bulunmak. Başvuru üzerine binada yapılan incelemeler sonucunda bina riskli çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olur.
Muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olan binalar “riskli yapı” adı verilir. 6306 Sayılı kanun kapsamında; içinde yaşayanların can güvenliğini riske atmamak için, riskli yapılara yıkım kararı verilir.
İlgili 32 soru bulundu
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Eski binaların yıkımı için gerekli birtakım hukuki prosedürler mevcut. Bu prosedürler uygulanmadan yıkım kararı verilmiyor ve bina yıkılmıyor. Belediye her ne kadar devamlı teftişler düzenlese de bazı eski binaların yıkılması ayrıntısı gözden kaçabiliyor.
Sahip olduğunuz konutun Kentsel Dönüşüme uygun olup olmadığını Büyükşehir Belediyesi'nin 'kentsel dönüşüm sorgulama' uygulamasından öğrenebilirsiniz. Riskli alanlar Bakanlar Kurulu ile belirlenir ve riskli alan sayılabilmesi için en az 15 bin metrekare olması gerekmektedir.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binaların zemini imar ve deprem mevzuatlarına göre sağlamsa bu alanlarda yerinde dönüşüm yapılabilmektedir.
“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Ancak yapıda kullanılan malzemenin kalitesi de bu noktada çok önemli. 30 yıllık bir bina, kaliteli malzemelerden inşa edilmişse yeni binalardan daha bile sağlam olabilir. Bunu tespit etmenin yolu, uzmanlara danışarak binaya depreme dayanıklılık testi yaptırmaktır.
Betonun ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, yapım tekniği, zemin ve coğrafi şartların özelliğine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 50 yıl olarak kabul edilir. Bilindiği üzere farklı nitelikte beton çeşitleri bulunur ve betonun ömrü 100 yıla kadar uzayabilir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Atilla Uluğ, Türkiye'deki sağlıksız eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Bir binanın ömrünün 50 yıl olduğunu ifade eden Uluğ, şöyle devam etti: ''50 yılda bina deforme olur.
SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Binalarınızın veya iş yerinizin kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını online olarak öğrenebilirsiniz. Bunun için belediyelere, bakanlık il müdürlüklerine başvuruda bulunabilir, e-devlet uygulaması üzerinden de öğrenebilirsiniz.
Cevap: 6306 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir metrekare sınırlaması yoktur. Yapının riskli çıkması sonucu, kentsel dönüşümün getirdiği haklardan faydalanabilir.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Sektör temsilcilerinin ilettiği bilgiye göre arsa sorunu olmayan ve vergi, harç gibi çeşitli muafiyetleri bulunan kentsel dönüşümde bile metrekare maliyeti minimum 10 bin lira seviyesinde bulunuyor. 80 metrekare yeni konut maliyeti 1 milyon lirayı aşıyor. Bu fiyat ortalamada 1 milyon 250 bin lira olarak gerçekleşiyor.
Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Depreme dayanıklı yapılar binanın yaşı, yaşına göre aldığı hasar durumu, bina görünüşü açısından birtakım fikirler verebilir. Örneğin 10 yıllık sağlam bir yapı depremde hasar görmez.
Bina yaşı, bir gayrimenkulün değerini ve yatırım getirisini belirleyen önemli bir etkendir. Binanın yaşı estetik ve görünüm üzerinde oldukça etkilidir. Yeni ve modern bir bina genellikle daha çekici ve estetik olarak daha değerli kabul edilir.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri