pH değeri 6,50 altına düşen sütlerden yoğurt yapmak mümkün değildir. Çünkü süt kaynatma sırasında veya kendiliğinden kesilecektir. Süt sıcaklığının kontrolsüz yükselmesi, bakterileri faaliyete geçirir. Bakteriler sütteki laktozu kullanarak laktik asit üretmeye başlar ve sütün asitliğini ( pH) düşürür.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1).
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Yeni sağılmış sağlıklı inek sütünün pH değeri 6.6- 6.8 arasındadır. Her ne kadar arada 0.2 gibi küçük bir fark görünse de hidrojen iyonlarının aktivitesi açısından bu fark çok önemlidir.
Süte su katılması, fosfatların kimyasal yapısında değişmelere ve serbest H+ konsantrasyonunun düşmesine neden olacağından asitlikte düşer. Süte formalin katıldığında ise, formalin aminoasitlerin amino gruplarıyla birleşip ve serbest kalan karboksil grupları asitliğin yükselmesine neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Alkali beslenme, vücuttaki pH değerini asidik yönden alkali yöne çevirir. 0-14 arasında olan pH skalasında 7 nötr, 7'nin altı asidik, 7'nin üzeri ise baziktir, yani alkali durumudur.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Vakumlama yöntemiyle etinizi derin dondurucuda tazeliğini yitirmeden saklayabilirsiniz. İlk olarak kilitli sandviç poşetinin içerisine dondurmak istediğiniz eti koyun.
Muzda ideal pH aralığı kaç olmalıdır? Muz bitkisi yetiştiriciliği için pH aralığının 6.0 – 7.0 arasında olması idealdir.
Yoğurdun su tutma kapasitesi pH 4.2–4.6 değerleri arasında optimumdur. Yoğurtta istenilen yapı 40-45 °C sıcaklıkta pH 4.6-4.7 değerine ulaşıncaya kadar inkübe edilmesiyle elde edilir [9].
Yoğurt örneklerinin laktik asit cinsinden titrasyon asitliği oranlarının 1,04 ile 14,49 arasında değiştiği ve ortalama 3,65±4,19 olduğu; pH değerinin ise 3,43 ile 4,19 arasında değiştiği ve ortalama 3,81±0,19 olduğu tespit edilmiştir.
Bakteriler sütteki laktozu kullanarak laktik asit üretmeye başlar ve sütün asitliğini ( pH) düşürür. Süt 90 °C ısıtılmadığı için proteinler parçalanmamış ve ağ tabakası oluşmamıştır. Bu nedenle sütte bulunan bileşenler ( su,yağ, laktoz,protein, mineraller ) birleşemez. Aksine ayrışmaya başlar.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Oda sıcaklığında 20 dakikada, sütte bulunan bakteri miktarı 2 katına çıkabilmektedir. Temiz koşullarda sağlıklı hayvanlardan sağılan ve hızla soğutulan süt 0 – 4 °C sıcaklıkta muhafaza edildiği sürece 1 haftaya kadar kesilmeden durabilir. Aksi halde süt 1 günde hatta birkaç saatte kesilebilir.
Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir. Su satın alırken üzerindeki etikete göz attığınızda eğer pH değeri 7.2 ile 8.5 arasında ise güvenerek tüketebilirsiniz.
Süt, bulaşan bakteriler için çok iyi bir besin kaynağı ve üreme ortamıdır. Özellikle süt asidi bakterileri, salgıladıkları enzimlerle laktozu parçalayarak enerji ve laktik asidi oluştururlar. Laktik asit sütün asitliğinin artmasına neden olur. Bu yolla oluşan asitliğe gelişen asitlik denir.
Saf su hafif asidiktir ve distile su 5.8 pH değeri mertebesindedir.
TDS ölçümleri sonucunda suyun PH değeri 6,5 ile 9,5 arasındaysa, bu değerleri suyun içilebilir olduğunu kanıtlıyor. Suyun en yüksek sağlıkta ve tazelikte içilebilir olması için PH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında olması gerekir.
PH 7 nötr kabul ediyoruz. pH 8,5' a kadar da alkali olması, vücut için daha sağlıklı olduğu anlamına geliyor.
Bu yüzden kullandığımız su miktarına bağlı olarak ayranın yoğurttan daha az asidik olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda pH'si daha yüksek olacaktır. Bir rakam vermek gerekirse 4.4 - 8.5 arasında ortalama 6 diyebiliriz.
Literatüre göre domatesin pH değeri 4.18 olarak belirlenirken; domateste pH değerini 3.91- 4.34 aralığında saptanmıştır [22, 39].
Limon Meyvesinin Genel Özellikleri
Bu meyveden elde edilen limon suyunun suda çözünür kuru madde de¤eri 8.75±0.25, pH de¤eri 2.66±0.07, titrasyon asitli¤i de¤eri 7.07±0.78 g/100mL ve olgunluk indeksi de¤eri ise 1.24 olarak tespit edilmifltir.
Sütünü azaltmak isteyen annelerin tercihlerinden biri de sirke ve limon olabilir. Aşırı tüketimlerinde sütünüz azalacaktır.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri