Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Holding, iki veya daha fazla şirketin, kâr etmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu ticari yapı, bir başka deyişle şirketler topluluğu.
Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu m.195/f.4 anlamında bir şirketler topluluğu, bir ticaret şirketi ile buna doğrudan ve dolaylı olarak bağlı bulunan en az iki ticaret şirketinden meydana gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Dolasıyla, şirketler topluluğu holding şirketi gibi bir anonim şirket türü değildir[9], fakat bu iki şartın bir holding şirketi için gerçekleşmesi halinde holding şirketi bir hâkim şirket ve ona bağlı olan en az iki yavru şirketin varlığı ile bir şirketler topluluğu ortaya çıkabilmektedir.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Ortak sayısı en az 1'dir. Yani tek kişi bile şirket kurabilir. Limited şirketin şahıs şirketi olabileceği yanılgısı da buradan gelir. Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
Diğer anonim şirketlerde olduğu gibi, holding şirketler de Türk Ticaret Kanunu'nun ani kuruluşa ve tedrici kuruluşa ilişkin hükümleri uyarınca kurulurlar. Yani, beş gerçek ya da tüzel kişi ortağın biraya gelmesi ve en az 50.000 TL sermaye taahhüt edilmesi ile holding şirket kurulabilecektir.
Holding kurmanın genel avantajları ise şöyle sıralanabilir; şirketler grubunun etkin yönetilmesi, daha büyük yatırım gücü ve özkaynak karlılığı sağlanması, riskin dağıtılması, ekonomik faaliyetler sonucu oluşan karın aynı grup içinde kalması, daha geniş finansman imkanlarının yaratılması, uluslararası boyut kazanması, ...
Zirvenin lideri Tüpraş da 39 milyar 876 milyon TL'lik kârıyla listenin ikinci en kârlı şirketi oldu.2021'de reelde yüzde 23'lük büyüme yaşayan Capital500 cirosu, geçtiğimiz yıl yüzde 10,7 büyüdü.
Anonim şirketler şirket türleri içerisinde önemli bir konumu işgal ederler. Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir.
Bütün bu veriler dikkate alındığında, holdinglerin müşterek hizmet üretmelerinin ve bunları bağlı şirketlerine yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yazılı bir sözleşmeye dayalı olmaksızın dahi fatura etmelerinin yasal olarak mümkün olduğu ortaya çıkmaktadır.
Beşli çete, yakın zaman Türk siyasi tarihinde; Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Grubu'nu kapsayan; muhalefet tarafından yolsuzluk ile suçlanan şirketlere dair bir siyasi terimdir. Dünyada en çok ihale alan şirketlerin arasına girmişlerdir.
2020 yılı verilerine göre Türkiye'de 993 holding var.
Holdingler, ticaret işlerini büyütmek amacıyla kurulur. Holding şirket kurabilmek için, en az 5 şirket gerekliliği düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Holding kurulabilmesi için 50.000 TL sermaye ihtiyacı vardır.
Limited şirket terimi ile aynı anlama gelen LTD ŞTİ ifadesi şirketlerin bulundukları grubu temsil etmektedir. Özellikle ticaret ile uğraşan kişilerin kurdukları şirketin ticari unvanı olarak da adlandırılmaktadır. Bir kişi ya da birden fazla kişinin bir araya gelmesi ile oluşturulan şirket çeşitlerinden biridir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor.
İştirak, sözlükte “ortak olma, ortaklık etme, bir işe karışma, birlikte bulunma, katılma ve birlik” anlamlarını taşır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumunda, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denilir.
Anonim şirket ve limited şirket Türkiye'de en yaygın görülen şirket türleridir. Yaklaşık olarak tüm şirketlerin %82'si limited şirket iken, %13'ü anonim şirket, % 4'ü kooperatiftir. Kollektif ve komandit şirketlerin toplamı ise yaklaşık %1 civarındadır.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Sınırlı – Sınırsız Sorumluluk
Şahıs şirketlerinde ortaklar, şirket alacaklılarına karşı sınırsız olarak (tüm malvarlıklarına) sorumludur. Ancak komandit şirkette komanditer ortağın sorumluluğu koymayı taahhüt ettiği sermaye ile sınırlıdır.
Öncelikle en değerli olan ilk 100 markamızdan önde gelenleri: Türk Hava Yolları: Türkiye'nin en değerli markasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri