Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Tertîl ise Kur'ân'ı, anlamını düşünerek, yavaş yavaş, harflerin mahreçlerine ve tecvid kurallarına dikkat ederek okumak anlamına gelir.
Tedvîr, orta tempoda tilavet etmek anlamına gelir. Hız bakımından tertîl ile hadr arasındadır.
b) Hadr: Kur'an-ı Kerim'i tecvid kurallarına uymak şartıyla en hızlı okuyuştur. Hadr ile okuyuş tecvid kuralları ihmal edilmeden sadece sür'atin artması demektir.
Hadr: Sahih olan en hızlı okuma halidir ki harflere hakkını vererek tecvid kurallarının gereğini en alt seviyede uygulayarak okumak demektir. Tedvir: Orta süratte okumaktır ki bu usulde tahkikten daha hızlı okunur ve fer'i medler tahkikdeki uzatma ölçüsünden bir elif miktarı daha kısa uzatılır.
İlgili 15 soru bulundu
Kur'ân'ı her harfin hakkını vererek, medd-i munfasılları dört elif miktarı çekecek şekilde gayet ağır bir ahenk ile okumaktır. Tahkik, hız bakımından kıratın en yavaş şeklidir. Aynı zamanda bu okuyuş tarzına, aralarında fark olsa da “tertil” de denir.
Hezreme: Hadr'dan daha süratli okumaya verilen isimdir. Kelime olarak hızlı konuşmak, hızlı yürümek, süratli okumak gibi anlamlara gelir. Bu tür okuyuşta harfler mahrecinden kayar, sıfatlarını kaybeder, heceler karmakarışık olur ki, bu okuma şekli caiz değildir.
Bir harfin sesini belli belirsiz çıkarma, genizden ve hafifçe söyleme.
Tertil, bir şeyi güzel, düzgün ve tertip ile kusursuz bir şekilde açık açık, hakkını vererek açıklamaktır. Kur'ân'ın tertili de böyle her harfinin, edasının, tertibinin, mânâsının hakkını doyura doyura vererek okunmasıdır.
Sözlükte “nağme, ezgi”, kıraatte ve dilde “hata etmek; sözün maksadını anlamak” gibi mânalara gelen lahnin yaygın olan terim anlamı dilde ve kıraatte hata yapmaktır.
Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Bunun için Kur'ân okurken tertîl ve tecvîd gerekir". g) Tercî': Geri çevirmek, döndürmek, sesi titretmek, nağme yapmak, sesi boğazda tekrar etmek gibi mânâlara gelir¹º.
Munfasıl; ayrı, ayrılmış demektir. Med harfi ile med sebebi olan hemze iki ayrı kelimede yan yana (yani med harfi bir kelimenin sonunda, hemze diğer kelimenin başında) geldiğinde oluşan fer'î medde Medd-i Munfasıl denir.
tecvid kelimesini ilk defa Hz. Ali'nin kullandığı söylenebilir. Daha sonra İbn Mücâhid ve Ebü'l-Hasan Ali b. Ca'fer es-Saîdî gibi âlimlerde rastlanan tecvid, harflerin fonetik farklılıklarını ve tilâvet kurallarını içine alan ilmin adı olarak Mekkî b.
Tecvit ilmi; Kuran'ın lafız ve harflerini hatasız olarak, ahenk ve şivesine riayet ederek ve bütün özellikleri ile Kuran-ı Kerim'in harf ve kelimelerinin düzgün okunmasını temin etmektir.
Tecvid: Her bir harfin hakkını vererek telaffuz etmek anlamını taşır. Bu bakımdan Kur'an-ı Kerim tecvidli okunduğu gibi duaları da tecvitli okumak en güzelidir. Ancak tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.
Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Burada Kur'an'ın açık ve düzgün bir şekilde, tane tane ve yavaş yavaş, mânası üzerinde düşünerek okunması kastedilmektedir. Bu şekilde okumak Kur'an'ı anlamaya ve mânalarını düşünmeye daha elverişli olduğu için yüce Allah böyle okunmasını emretmiştir. Hz.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı.
4- Revm ( رَوْم ): Harekeyi zayıf bir şekilde belirtmek. revm denir. (Harekenin üçte ikisi gizlenir biri okunur.)
Tul, dört elif miktarı kadar uzatarak okumak olarak ifade edilebilir. Kasr, bir elif miktarı çekerek okuma şekli olarak bilinmektedir. Tevassut; iki veya üç elif miktarı çekerek okumak olarak bilinmektedir. Dudakları ileriye doğru uzatmak ise işmam olarak bilinmektedir.
Revm; sözlükte talep etmek, istemek manasındadır. Hafif bir sesle harekeyi okumaktan ibarettir. Revm, sesin üçte birlik kuvvetiyle harekeyi okumaya denir. Revm kesra ve damme harekede yapılır.
Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid kaidelerinin göz ardı edilip harfleri birbirine katılarak çok süratli okunması. Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Dolayısıyla Kur'an okuyan kimse için sünnet olan; okuduğunun anlamını iyice düşünerek ve akıl ederek okuması, tertilli okuması ve acele etmemesidir. Bazı harfleri veya âyetleri ihlal eden hızlı okuyuş, câiz değildir.
Tecvid kuralları Kuranı Kerimi okumada uyulması gereken kurallar olmaktadır. Kuranı Kerimde yapılan bir harf okuma hatası kelimenin manasını değiştirebileceği için her sure ve ayette okuma esnasında tecvid kurallarına riayet ederek uzatmalara dikkat ederek okumak faziletlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri