Bölgede
Çaykur, 4 adet organik siyah çay, 1 adet siyah ve yeşil çay ve 41 adet dökme kuru çay fabrikasında üretim yapmaktadır. 2020 yılı verilerine göre, günlük kuru çay işleme kapasitesi 9.020 tondur. Çaykur'un bünyesindeki fabrikaların illere göre dağılımı ve kapasiteleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Bölgede Çaykur'a ait 47 ve özel sektöre ait 228 çay fabrikası bulunuyor.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Yeni fabrikaları hakkında bilgi veren ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, "Yeni iki tane çay fabrikamız var. Bunlardan biri İkizdere'de diğeri ise Çamlıhemşin ilçesinde yapılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Bölgenin stratejik kurumu olan Çaykur; 47 Yaş Çay İşleme Fabrikası, 2 Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü, 7 Pazarlama Bölge Müdürlüğü, Anatamir Fabrikası, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 11.500 çalışanı ve 9.050 ton/gün yaş çay işleme kapasitesi ile Türkiye çay sektörünün en büyük ve ...
ÇAYKUR satılma iddialarını yalanladı. Eski MHP milletvekili Lütfü Türkkan, ÇAYKUR'un Katarlılara satıldığını iddia etti. Twitter hesabından, "Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR, Katarlılar'a satıldı.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Şirketin, Rize'de bölge müdürlüğü, Ordu'da çay paketleme fabrikası, Ödemiş'te soğuk çay ve salça üretim fabrikası, Aksaray ve İstanbul'da cips fabrikası bulunmaktadır.
Türkiye çay alanları 2015 yılında 762 bin dekar iken 2019 yılında 849 bin dekara çıkmıştır. Diğer bir yandan 2015 yılında 1,33 milyon ton olan çay üretimi 2019 yılında 1,45 milyon tona yükselmiştir.
İl'de özel sektöre ait yaklaşık 29.244 ton/yıl çay yaprağı işleme kapasitesine sahip 21 adet çay fabrikası faaliyet göstermektedir.
Yıllardan beri vazgeçilemeyen bu alışkanlık rakamlara da yansımış durumda. 55 ülkenin yer aldığı, kişi başı yıllık en fazla çay tüketen ülke unvanına sahip ülke 3.16 kilogram ile Türkiye oldu.
Dünya çay üretiminde, 2.2 milyon ton ile Çin birinci, 1.2 milyon ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 260 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer alıyor. Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde çay üretimi yapılıyor.
İlk çay fabrikası, 1947 yılında, 60 ton/gün kapasiteli, Rize Fener Mahallesinde, Merkez Çay Fabrikası adı altında işletmeye açılmıştır.
1940 yılında çıkarılan 3788 sayılı kanunla çaycılık güvenceye kavuşturulmuş, ilk çay fabrikası 1947 yılında Rize' de kurulmuştur.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay,organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.
Çaykur Didi, Türkiye'nin çay pazarının en büyük markalarından Çaykur'un ürettiği soğuk çaylardır. Çaykur; fabrikaları, bölge müdürlükleri, araştırma enstitüsü müdürlüğü ve 9.095 ton/gün yaş çay işleme kapasitesiyle Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşlarından biri olduğunu da ispatlamakta.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Türkiye'de çay üretimi, işgücünün daha ucuz olduğu diğer üretici ülkelere göre pahalı. Hükümet ve ÇAYKUR tarafından bugüne kadar kurumun zarar etmesine gerekçe olarak üreticilere yaş çay için yapılan ödemeler ve bu ödemeler için kredi çekilmesi gösterildi.
Patos, Cipso, Çerezos gibi markaları bünyesinde barındıran ABD gıda devi Kraft Foods'un Türkiye operasyonlarını yürüten şirketi Kraft Gıda'yı, 1985'te Rize'de temeli atılan Doğuş Çay satın aldı. Doğuş Çay'ın yüzde 100 hissesini satın aldığı Kraft Gıda, ABD'li Mondelez International'ın bünyesinde bulunuyordu.
İsmini Çaykur'un 1959'da Giresun Tirebolu'da kurduğu 42. çay fabrikasından alan Çaykur 42 No'lu Tirebolu Çayı, özel kokusu, rengi ve aroması ile dikkat çeker. Çayseverler tarafından aranan çaylarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri