Bu açıdan cinsel yönelim, dört kategoride incelenebilir: aynı cinsiyete ilgi duyma (eşcinsellik - homoseksüellik), farklı cinsiyete ilgi duyma (heteroseksüellik), iki cinsiyete de ilgi duyma (biseksüellik), hiçbir cinsiyete ilgi duymama (aseksüellik).
Cinsel yönelim genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır. Bununla beraber aseksüellik (diğerlerine olan romantik veya cinsel çekim eksikliği) de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır.
Cinsel yönelim genellikle heteroseksüellik, homoseksüellik (eşcinsellik), biseksüellik, sapkın cinsel yönelim veya aseksüellik şeklinde olur.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
İlgili 27 soru bulundu
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri fark etmeksizin tüm insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyma durumu.
Çocuklar cinsel kimliklerini erken yaşta oluştururlar. 2 yaş civarında, kendi cinsiyetlerini fark edecek döneme girerler. Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde, cinsiyetinin kız veya erkek olduğundan emin olur. Çocuk 4 yaşına geldiğinde ise, kendi cinsel kimliğini anlamlandırmaya başlar.
Aseksüellik, herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu.
ikili olmayan cinsiyet kimliği, kısmen kız, kadın, womxn veya kadınsı olarak tanımlanan birini tanımlar. mümkün olan terim bize birisinin cinsiyet kimliğini anlatır, ancak doğumda birine atanan cinsiyet veya cinsiyet hakkında herhangi bir bilgi vermez.
Erkek duvara yaslanıp güç alarak kadını kucağına alır ve elleriyle kalçasından destekler. Kadın bacakları ve kalçasıyla erkeğin belini sarar. Özellikle erkeğin bu pozisyon için güçlü olması gerekir. Tarihi M.Ö.
Sapyoseksüel, zekâyı ve zihinsel fonksiyonları fiziksel özelliklerden daha önemli bir cinsel çekim aracı olarak gören kişilere denir.
LGBT ya da LGBTQ+ 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı. 1980'lerin ortaları ile sonlarından itibaren gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. LGBTT: Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti.
Sapyoseksüelik cinsel bir çekim meydana gelmeden önce entelektüel bir çekicilik inşa etme ihtiyacıdır. Demiseksüellik ise cinsel bir çekim meydana gelmeden önce duygusal bir bağ kurma ihtiyacıdır.
Kendilerini demiseksüel olarak tanımlayan insanlar genellikle belli bir cinsiyete sahip bireylere veya genel olarak cinselliğe ilgi duymuyorlar. Bunun yerine, ancak gerçekten derin ve duygusal bir bağ kurabildikleri kişilere karşı cinsel bir çekim hissedebiliyorlar.
'Tüm' anlamına gelen 'pan' kelimesiyle belirtilen panseksüellik, herhangi bir cinsiyete karşı çekim duymaya açık olmak anlamına gelir.
Mazoşist, ruhsal ve fiziksel olarak kendisine acı çektirmekten haz duyan kişilere denir.
Lezbiyen: Geleneksel olarak, kadınlardan hoşlanan kadınlar şeklinde tanımlanan bir cinsel yönelimdir. Ancak cinsiyet kimliğinin kişisel ya da toplumsal düzeyde deneyimlenmesi karmaşık bir olgu olduğundan, non-binary insanlar da bu terimi sahiplenebilmektedir.
Aseksüel kişi cinsel çekim yaşamasa da romantizm yaşayabilir. Aseksüel kişiler, diğer insanlara aşık olabilir ve romantik bir çekim yaşayabilir. Genellikle aseksüel insanların “doğru” kişiyle karşılaştıklarında cinsel çekim hissedecekleri varsayılır.
Gerçekte ergenliğin sancılı bir döneminde, biseksüel eğilimlerin baskınlaştığı geçici bir evredir. Kısaca özetlersek cinsel gelişim aseksüel, biseksüel ve heteroseksüel bir sıra izlemektedir. Aseksüel ve biseksüel evrelerdeki sorunların aşılması, heteroseksüel kimlik kazanımı için şarttır.
Cinsel yönelimin kökeni olarak kesin bir şekilde tek bir ana sebep veya kaynak bulunamamıştır. Çeşitli araştırmaların sonuçları farklı hatta çelişen noktalara işaret etmektedir. Bilim insanları cinsel yönelimin genetik, hormonal, ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğu üstüne hipotez kurmuştur.
Bireylerin kendi cinsiyetinden birine ilgi duyması veya karşı cinsiyetten birine ilgi duyması cinsel yönelim olarak tanımlanabilir. Ergenlik de bu yönelim belirginleşir ancak kesinleşmez.
Panseksüellik kendi başlı başına bir cinsel yönelim olarak da, bazen biseksüelliğin bir alt dalı olarak da tanımlanabilmektedir. Panseksüel bireyler kendilerini tamamen erkek veya kadın olarak tanımlamayan kimselerle de ilişkiye açık olduklarından panseksüellik ikili cinsiyet sistemini de açıkça reddeder.
Biseksüeller kadınlardan veya erkeklerden hoşlanırlar. Panseksüeller için trans erkek, trans kadın veya interseks olması fark etmez. Panseksüeller insanseksüellerdir özetle. Hoşlanma veya aşık olma kriterlerinin cinsiyet durumlarıyla zerre ilgisi yoktur.
Cinsel yönelim karşı cinse olduğunda heteroseksüellik, kendi cinsine dönük olduğunda eşcinsellik, her iki cinse dönük olduğunda biseksüellik adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri