Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Bilirkişi kazanın meydana gelmesinde failin hareketleriyle beraber başka faktörlerin de kazanın olması için etkili olduğunu tespit ederse, fail 'tali kusurlu' sayılacaktır. Tali kusurlu sayılması durumunda kişi alt sınıra daha yakın bir ceza alacaktır.
Tali kusurlu olan sürücü, kazaya sebep olan davranışlarda belirli bir oranda kusurlu kabul edilir ve bu orana göre tazminle muamele edilir. Tali kusurlu sürücü, tazminatla yükümlü olabilir, ancak ödeyeceği tazminat miktarı, kusur boyutları ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenebilir.
Asli kusurlar genellikle sürücülerin trafik kurallarına uymamasından kaynaklı olan kusurlar olarak kabul edilmektedir. Tali kusurlar ise trafik kazasının oluşmasına neden olan asli haller dışında kalan kural hataları olarak ifade edilmektedir.
Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir. Asli kusur tali kusur yüzde oranları ise %100 asli kusurlu, %75 asli kusurlu ve %25 tali kusurlu, %50 her iki taraf da kusurlu şeklindedir.
İlgili 17 soru bulundu
Hukuka göre arkadan çarpan araç her zaman hatalıdır. Bu durum asli kusur olarak değerlendirilir. Fakat tali kusur, alkollü araç kullanma veya dur işaretlerine uymama gibi durumlar için geçerlidir. Bu gibi durumlarda araştırma yapılır ve yapılan araştırmaya göre sürücüye ceza kesilir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Tali kusur; gerçekleşen bir trafik kazasında, ikinci dereceden etken olan sürücünün kusur durumunu belirtir. Kazalardaki illiyet bağına göre, görevli trafik ekibi tarafından bu kusur dağılımı yapılmaktadır.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Tali yoldan aniden Ana yola çıkan sürücü %100 kusurlu olur bu durumda. Bu sebeple yol üzerindeki ve özellikle kavşaklardaki tabelaların ve işaretçilerin okunması ve sürüşümüzü buna göre yapmamız çok önemlidir. Tabi ki sadece tali yoldan Ana yola çıktığı için karar yoldan gelen suçlu değildir.
Ancak trafik kazasından meydana gelen kaza olayında birden fazla ölüm ya da bir ölüm ile birlikte birden fazla yaralanma olması durumunda Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Asli kusur hallerinden dördüncüsü, ikiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmektir.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Bir kez daha belirtelim ki, eğer zarar görenin kusura katılımı yoksa, sigorta şirketleri, birden fazla araçların karıştığı trafik kazalarında, (ortaklaşa ve zincirleme sorumluluk gereği) işletenin ve sürücünün kusuru oranına göre değil, limiti aşmamak üzere, sigorta tazminatının tamamını ödemek zorundadırlar.
1.Belli bir zamana bırakma, erteleme." Sebep gösterme; illetlendirme, bir şeyi bir illete bağlama.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Tali kusuru bulunan kişinin kanunda yer alan cezanın alt sınırdan ceza verilmektedir. Ölümlü iş kazasında asli kusurlu olan kişilerde ise yaşanan olaya göre verilecek cezanın alt sınırının üstünde bir ceza verilmesi mümkündür.
Tali Yol Nedir, dediğimizde ana yoldan daha az yoğunluğa sahip yollara denildiğini öğreniriz. Tali yolda geçiş üstünlüğü kime ait, sorusuna sağdan gelen aracın geçiş üstünlüğü olduğu yanıtını verebiliriz. Tali yoldan ana yola çıkış kuralları, ana yoldaki araçların geçiş üstünlüğü en önemli kuraldır.
Tali yol; trafik yoğunluğunun ana yola göre daha az olduğu yollara denir. Ana yollar birinci dereceli yollar, tali yollar ise ikinci dereceli yollar olarak trafik literatürüne geçmiştir.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Kazada Ölüm veya Yaralanma Varsa
Aynı şekilde can kaybı veya yaralanma varsa 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servisi aramalısın. Trafik kazası anında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın trafiğin akışını bozmayacak bir yere çekilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri