Gözlükte kırma kusurlarının olumsuz etkilerini ortadan kaldıran, gözü fazla ışık ve UV ışınlarından koruyan bölümü cam/mercektir. Bu nedenle gözlüğün en önemli bölümünü cam/mercek oluşturur.
İnce kenarlı merceklerin büyüteç olarak kullanıldığı da bilinir. Gözlük camı olarak kullanıldığında da hipermetropluk göz kusurunun düzeltilmesi için kullanılır.
Gözlük camı=Gözlük merceği=Gözlük lensi
Optisyenlik mesleğinde ve piyasada cam, mercek ve lens aynı manada kullanılır.
Mercekli teleskopların önünde, ışığı toplayan optik bir mercektir. Bu ışığı teleskop tüpünün arkasındaki başka bir merceğe odaklar ve buradan da görüntü göze iletilir. Bu sistemde görüntü ters oluştuğu için, görüntüyü düzeltmek adınadiagonal ayna kullanılır.
Çocukluk veya erişkin yaşta ortaya çıkan hipermetropta yakın görme yanında uzak görme de bozuktur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir. Hipermetropide odak noktası, dışbükey mercek ile düzeltilmesi olarak da adlandırılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Presbiyopi hastaları, cisimler 40-50 cm'den daha yakına gelince görmede zorluk yaşar, cisimleri gözlerinden uzaklaştırarak görebilirler.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Mercekler genelde camdan ve saydam plastikten yapılır. Lensler, gereken şekle göre taşlanır, parlatılır veya kalıplanır. Bir mercek, ışığı odaklamadan kıran bir prizmadan farklı olarak, bir görüntü oluşturmak için ışığı odaklayabilir.
Güneş gözlüklerinin önemli bir özelliği, kullanılan merceklerdir. Güneş gözlükleri için kullanılan merceklerin UV ışınlarını engelleyen özelliklere sahip olması gerekir.
Saydam, cam ya da plastik gibi maddelerden meydana gelen mercekler, ince kenarlı mercek ve de kalın kenarlı mercek olmak üzere iki çeşit halinde oluşum göstermektedir.
Göz içi lens operasyonları lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan ve ileri derecede göz bozukluğu olan hastalarda uygulanabilir. Böylelikle akıllı lensler, excimer lazer tedavisinden yararlanamayan hastaların gözlük kullanım ihtiyacına çözüm sunar.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Akıllı Mercek Değiştirilir mi? Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Miyop Tedavisi
Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı –içbükey- camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Miyop ilerlerken gözlerde önemli tahribatlar yapar ve gözdeki ölçüler değişir. 1.Göz uzar, top gibi iken yumurta gibi olur. 2.Göz ön merceği (Kornea) dikleşir, öne doğru konikleşir. 3. Göz ön merceği kornea incelir.
Multifokal mercekler, katarakt hastalığı bulunan hastalarda kullanılmaktadır. Katarakt hastalığı olan hastaların muayenesi sonrasında göz yapısına göre uyumlu lensler ayarlanır ve operasyon ile göz içerisine yerleştirilir. Her göz yapısı mercek takmaya uygun olmayabilir.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Ameliyat ortalama 10 dakika sürer. Hastalar ameliyat sonrası 1-2 saat hastanede gözlem altında tutulduktan sonra evine gidebilir.
Göz içi mercekler, özellikle katarakt sebebiyle gözün doğal merceğinde geri dönüşü olmayan bozulmalarda kullanılır. Farklı görme bozukluklarında da yakın-uzak, yakın-orta-uzak gibi mercekler kullanılabilir. Ameliyat sırasında doğal mercek çıkarılarak yerine yapay bir mercek yerleştirilir.
Akıllı lens ameliyatı yapan hastaneler tarafından hastalara önerilenler; dinlenmesi, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması, araç kullanmaması, bandajlar açıldıktan hemen sonra su ile temastan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş gözlüğü kullanması, havuz ve denize girilmemesidir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir? Yaşa bağlı yakını göremeyen kişiler için bilinen en yaygın tedavi yöntemi presbiyopi gözlüğü, halk arasındaki adıyla “okuma gözlüğü”, kullanmaktır. Göz merceğinin yapamadığı odaklama ve ışığı, retina üzerinde toplama işini göze gelmeden önce özel gözlük camlarının yapması sağlanır.
Sadece yakın görme problemi yani; presbiyopi'si olan hastalar da çok odaklı lensin göz içine ameliyatla yerleştirilmesi sonucu, yakın görme yeteneklerini yeniden son derece iyi bir şekilde elde edebiliyorlar. Hasta kaç yaşında olursa olsun, bu ameliyat yapıldıktan sonra yakını mükemmel bir şekilde görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri