Divan edebiyatında elliye yakın kadın şair vardır ama incelenerek bugüne kadar gelen şair sayısı birkaç kadın şairi geçmez.
Kadının iş hayatına geç girmesinden kaynaklanmıştır. Kadın 1900'lü yıllarda iş hayatına girmiş ve sınırlı sayıda kadın şairler sonra ortaya çıkmıştır. Bir erkek şair bir kadın şair yetiştirmediği için kadın her zaman kadın olarak tek başına bir şeyler yapmaya çalışmıştır. Yani kısaca eski devirden kaynaklanmaktadır.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
İlgili 37 soru bulundu
II. Mahmud...
Mahmud'un kızı Adile Sultan, 23 Mayıs 1826'da doğdu. II. Mahmud'un Kadın Efendi Zernigâr Hanım'dan doğma kızı Adile Sultan, Osmanlı Hanedanı'nın tek kadın şairi.
Bu unvan daha önce Gülten Akın'a aitti. Milliyet Kitap, edebiyat dünyasından isimlerle yaptığı soruşturma sonrasında yaşayan en büyük Türk şairi olarak Hilmi Yavuz'u seçti. Edebiyatımızın usta şairlerinden Hilmi Yavuz, Milliyet Kitap'ın 50 isme yönelttiği anket sonucunda yaşayan en büyük Türk şairi seçildi.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir.
Ahmet Celâl Sahir Erozan (29 Eylül 1883, İstanbul - 16 Kasım 1935, İstanbul); Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.
Doksöz, 1985 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Eğitim yıllarını Ankara'da tamamladıktan sonra Gaziantep Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Mezun olduğu ortaokula yedi yıl sonra Türkçe öğretmeni olarak atanan Doksöz, şiirlerle masallarla çocukların gönlüne taht kurdu.
Şiir yazan kişiye, erkek olsun kadın olsun sadece ŞAİR denilir. Yok efendim neymiş, şair kadınsa “ŞAİRE”, erkekse ŞAİR” denilirmiş , Şiirde ustalaşmış kadın şaire “ ÜSTADE”, usta erkek şaire de “ ÜSTAT” denilirmiş ..
Nazım Hikmet düşünceleri sebebiyle çeşitli yıllarda defalarca hapis yatmıştır. Şair aşk hayatıyla ve aşk temalı şiirleri ile de adından fazlaca söz ettirmiştir. Kadın şiirinde de şair bir kadının kendisi için ne ifade ettiğini anlatmaya çalışır. İşte kadın şiirinin sözleri.
Listemizin ilk sırasında elbette, Türk şiiri denince akla ilk gelen, hem aşk hem memleket şiirleriyle ünlü, büyük üstad Nazım Hikmet yer alıyor. Şairliğinin yanında roman ve oyun yazarı gibi vasıflara da sahip olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde, Selanik'te dünyaya geldi.
Eski Türklerde şaman, kam, baksı, ozan, gibi dini liderler kopuz adını verdikleri çalgılarıyla ilk şiir örneklerini vermişlerdir. Bilinen ilk Türk şairleri: Çuçu, Arpın Çor Tigin, Kül Tarkan, Pratyaya Şiri gibi isimleridir.
Yunus Emre tarih boyunca sevgi ve aşk şairi olarak tanınmıştır.
İKİNCİ YENİ ŞAİRLERİ
Bu şairler İlhan Berk, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Sezai Karakoç'tur.
İşte onlardan biri, şiirlerini bir mıh gibi yüreklerimize kazıyan, aşkın şairi Ümit Yaşar Oğuzcan'dır. Gelin, birlikte inceleyelim onu ve eserlerini... 22 Ağustos 1926'da Tarsus'ta doğar. Babası Lütfi Oğuzcan hem memur hem de bir şairdir.
Mısraların ilhamını aşktan alan şairler, Türk edebiyatına damgalarını vururlar. İkinci Yeni Kuşağı, şiirin en önemli damarlarından birini oluşturur. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya ve nice şairler…
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Mevcut bilgiye göre varlığından haberdar olunabilen Türkçe en eski divan, 13. asrın sonu ile 14. asrın başlarında yaşamış olan Âzerî şairi Hasanoğlu'nun divanıdır.
Divan edebiyatının ilk şarkı yazarı Nail-i Kadim'dir.
Sitenin verilerine göre dünyada en çok okunan şiir, İsviçreli şair Hermann Hesse'nin “Stufen” şiiri olurken onu Orhan Veli'nin “Anlatamıyorum” şiiri takip etti.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir. Günümüzde sadece kitaplarla değil, internet ile de geçmişin usta şairleri ve günümüzün şairleri okuyucularına ulaşmaktadırlar.
Irak'ın güneydoğu kesiminde yer alan Nippur Antik Kenti'nde bulunan bu tablet, dünyanın bilinen en eski aşk şiirini günümüze taşıyor. Bu aşk şiiri, pişmiş toprak bir tablet üzerine çivi yazısıyla MÖ. 2037 ila 2029 yılları arasında Sümer dilinde yazılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri