1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
İlk olarak araç sigortanızı yaptırdığınız sigorta acentesine ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu''nu düzenletmeniz gerekiyor. Bu formu hazırlattıktan sonra formla beraber MTV indirimi dilekçesiyle bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurmanız yeterli.
Trafikten Men Ceza Sorgulaması
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar.
Araba sahibinin trafik tescil şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Hurdaya çıkarılmak istenen arabanın tamiri ve yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirilmeyeceğine dair hurda dilekçesi yazılmalıdır. Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile alakalı tüm belgeler getirilmek zorundadır.
Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
Maliye Bakanı Ağbal, bugün yürürlüğe giren hurda araç teşvikine lişikin açıklamalar yaptı. 16 ve daha büyük yaştaki aracını hurdaya ayıranlara ÖTV indirimi yapılacak. Vergisiz fiyatı 46 bin lirayı aşmayanlarda indirim 10 bin lira olacak. 46 bin-80 bin lira arasındaki araçlarda indirim 8 bin lira olacak.
Bir otomobilin hurdaya ayrılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Buna göre; Araç kullanılamaz hale gelmişse, yanmışsa, aşırı paslanmışsa, yaşını doldurmuşsa, sürekli muayene olması gerekiyorsa ve sigorta masrafı gerekiyorsa hurdaya ayrılır.
Tescil belgesine "hurdaya çıkarılmıştır" şerhi konularak tescil belgesi sahiplerine geri verilir, motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler.
Araç üzerinde Devletin vergi, gecikme zammı ve hatta trafik cezası borçları için haciz konulmuşsa bu yasalardan yararlanmak suretiyle tescil kayıtları silinen bu taşıtların hurdaya ayrılması da mümkün olabilmektedir.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Çekme belgeli araçların trafiğe çıkabilmesi için öncelikle muayenesinin yapılması gerekmektedir. Çekme belgeli aracın vergi veya ceza borcu bulunmaz.
Bunun için araçların teslim edileceği kurumları şu şekilde sıralayabiliriz: Geçici depolama alanları, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, ÖTA (Ömrünü Tamamlamış Araç), MKEK (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu). Belirtilen bu yerlere hurda olarak sayılan araçlarınızı teslim edebilirsiniz.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Yukarıdaki düzenlemeler uyarınca hurdaya çıkarılan aracın trafik kaydı silinmekte ve bu silinme işlemi tarihi itibariyle MTV mükellefiyeti son bulmaktadır. Hurdaya ayrılmış aracın tekrar trafiğe tescil işlemi söz konusu olmadığı için bu araçlar için yeniden MTV yükümlülüğünün doğması söz konusu değildir.
Plaka Yenileme İçin Ruhsat Sahibi Gerekli mi? Plaka yenileme için notere gittiğinde mutlaka aracın yasal temsilcisinin ya da araç sahibinin bizzat başvuruda bulunması gerekir.
Aracının plakasını özelleştirmek ya da eski aracında yer alan plakayı yeni aracında kullanmak isteyenlerin bunu yapabilmek için Türkiye Noterler Birliği ve Türkiye Şoförler Odası'na başvurması gerekir.
Bazı araçlar kaza yaptıktan, ağır hasar aldıktan sonra ya da hurdaya ayrılınca kullanılamaz hale gelebilir. Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı uzun bir süre boyunca kullanılamayacak olan araçlar için çekme belgesi alınmasında yarar vardır.
Bu araçların trafiğe nasıl çıkacağı ya da çıkma ihtimali olup olmadığı en çok merak edilenler arasındadır. Yazımızın başında belirtmek isteriz ki hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak mümkün değildir. Yani bir araç hurda belgeli olduğu takdirde yeniden trafiğe çıkma ihtimali yoktur.
Hurda belgesi bir aracın tekrar kullanılamayacağı ve trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir. Hurda belgesi bir aracın trafik güvenliğini tehdit edeceği anlamına gelir. Bu sebeple bütün araç muayeneleri ve parça onarımları gerçekleştirilse de hurda belgesi olan bir aracın tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir.
Maddeleri gereği haczin düştüğüne dair alınacak bir yazıyı Trafik Şube Müdürlüğüne ibraz etmeniz veya İcra Müdürlüğü otomasyon sistemi ile araç üzerindeki haczi kaldırabileceğinden bu işlemler sonrası söz konusu aracın Hurdaya ayırma işleminin yapılacağı açıktır.
2018 yılında çalışmalara başlanılan ve 2019 yılında yürürlülüğe giren bu uygulama ne yazık ki 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi.
Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başlıyor.
Çekme Belgesi Nedir? Genellikle uzun bir süre kullanılmayacak, hurdaya ayrılan, kaza yapan, ağır hasar alan araçları vergi ve diğer sorumluluklardan kurtarmak için uygulanan çekme belgesi, araca ait tüm borçların ödenmesiyle birlikte, plakaların trafiğe teslim edilmesini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri