Yaygın bir görüşe göre de, özel gereksinimli öğrencilerin sorumluluğunun özel eğitim öğretmenlerine ait olduğuna inanılmaktadır. Ancak bu sorumluluk aynı zamanda başta okul yönetimi ve öğretmenler olmak üzere tüm okul personeline ve aileye aittir (Bateman and Bateman, 2001).
CEVAP : Okulda kaynaştırma öğrencisi de diğer öğrencilere verilen hizmetlerden faydalanırlar. Bu nedenle okul yönetimi ve öğretmenlerin sorumluluğundadır.
Özellikle kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören özel gereksinimli öğrencilerin ve ailelerinin beklentilerinin karşılanması, okul müdürlerinin kaynaştırma eğitimi ve bu eğitimin yasal dayanakları konusunda bilgi ve fikir sahibi olmasını zorunlu kılmaktadır.
ÖĞRENCİMİZİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE DAİR ÖZEL EĞİTİM KURUL KARARI DÖNEM ORTASINDA GELDİ. BEP YAPILMASI ZORUNLU MUDUR? Evet, yapılması gerekmektedir. En kısa sürede BEP Geliştirme Birimi oluşturulur ve öğrencinin yetersizlik türü, ihtiyaçları ve eğitsel performansı göz önüne alınarak öğrenci için BEP hazırlanır.
Öğrencinin eğitimiyle ilgili diğer kişiler ve uzmanlarla etkileşimde olmak ve konsültasyon almaktan çekinmemek gerekir. Öğrenci teşvik edilmeli, yetersiz olduğu noktalarda desteklenmelidir. Öğrencinin gururu ve hevesi kırılmamalıdır. Öğretmen, söyleyeceği sözler konusunda dikkatli davranmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
RAM RAPORU SÜRESİ NE KADARDIR? RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereği hem de 2017/28 nolu Genelge (Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla eğitim uygulamaları) gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. Bu zorunluluk yasa gereğidir.
Eğer ram raporuyla kaynaştırma öğrencisi ise ve bep yapıyorsanız. Sözlü ve uygulamalı çalışmalar yapıyorsanız. Derslerdeki notları da BEP E Göre veriyorsanız. Sınıfı geçmek zorunda.
-TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME YOLUYLA EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEN ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSELERİNE KAYITLI OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK SÜRESİ 20 GÜNÜ GEÇMEMEK KAYDIYLA TOPLAM DEVAMSIZLIK SÜRESİ 70 GÜN OLARAK UYGULANIR.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireyin akranlarıyla aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır. Kaynaştırma, özel ve genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Hizmetler yetersizliğe göre değil, eğitim ihtiyaçlarına göre planlanır. Karar verme süreci aile-okul-eğitsel tanılama sürecine göre gerçekleşir.
- Okulun düzen ve disipliniyle ilgili her türlü tedbiri alır. - Personelin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için gerekli tedbirleri alır. Adaylık ve hizmetçi eğitim faaliyetleriyle ilgili iş ve işlemleri yürütür. - Personelin performans yönetimi ve disiplin işleriyle öğrenci ödül ve disiplin işlerini yürütür.
edit: kaynaştırma öğrencilerine disiplin cezası verilmez, sınıfta bırakılamaz. ram ve aile ile işbirliği içinde soruna çare aranır. yalan yanlış şeyler yazmayın şuraya. bireysel uğraşlar, ödevler verilmeli ve sorumluluk kazandırılmalı.
Türkçe, matematik gibi hiyerarşik sıra izleyen derslerde bir uzun dönemli amaç ve bu amacın kısa dönemli amaçları bulunmalıdır. Öğrencinin aldığı her ders için BEP hazırlanır.
g) Okul ve kurumlarda, kaynaştırma yoluyla eğitim alacak bireylerin bir sınıfa en fazla iki birey olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.
Ram Raporu E Okulda Nasıl Gözükür? Bu rapor E-okul sistemi üzerinden de görüntülenebilmektedir. Ancak detaylı bir bilgi akışı söz konusu değildir. Bu rapora sahip olan çocuklar E-okul sistemi bilgilerinin yanında ''Kaynaştırma Eğitimi Alıyor'' yazısı yer alır.
· Kaynaştırma öğrencisi raporu nasıl iptal edilir? Rapor iptal edilmez. Verilen karara bireyin velisi karar tarihinden itibaren 60 gün içinde, okul ise 70 işgünü izleme sonrasında itiraz edebilir. İtiraz İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunda görüşülür, itirazınız olumlu veya olumsuz değerlendirebilir.
Ram raporu; özel eğitim süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik gibi destek eğitime ihtiyacı olan bireylerin aldığı bir rapordur. Ram raporu rehberlik ve özel eğitim gibi hizmetlerden faydalanması gereken bireylerin belirlenmesinde rol oynayan önemli bir belgedir.
RAM'a ilk müracaatlarda okulun yazılı başvurusu (Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu) ya da veli- nin/vasinin bizzat randevu başvurusu ile RAM'larda RAMDEVU sistemi üzerinden randevu verilir. 18 yaşından büyük ve zihinsel yetersizliği olmayan bireyin kendi başvurusu ile randevu verilir.
Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Görevlendirmelerde okul öğretmenlerinin görev almasına öncelik verilir.
(Zeka testi, odiometrik inceleme veya snellen scale görme testi) yapılan inceleme sonucunda özel eğitime veya kaynaştırma eğitimine alınacak öğrenciler belirlenir, okul idaresiyle işbirliği yapılarak bu öğrenciler uygun sınıflara yerleştirilir.
(3) (Değişik ibare:RG-10/7/2019-30827) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler ile özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz.
ÇÖZGER raporu olan bir çocuk bağlı olduğu ilçedeki Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurarak Özel Eğitim ve Değerlendirme Kurulu Raporu (Halk arasında RAM Raporu olarak bilinir) alabilir.
RAM'da çalışan personelin eğitimleri dahilinde,zeka tesleri(WISC-R,Stanford Binet,Leiter) ve gelişim testleri uygulanmaktadır. Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM'larda oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır.
Çocuğunuzla ilgili özel eğitim ( zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik vb. ) veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık konularında yardıma ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilecek Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ücretsiz destek veren kurumlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri