Türkiye'nin İstanbul ve Kocaeli şehirlerinde hizmet veren Marmaray'ın kırk üç istasyonu vardır. Otuz sekiz tanesi İstanbul'da, beş tanesi Kocaeli'de yer alan istasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Sirkeci, Üsküdar ve Yenikapı istasyonları yer altında, diğer istasyonlar ise hemzemindir.
Avrupa ile Anadolu Yakası'nı birbirine bağlayan Marmaray hiç şüphesiz İstanbul'un önemli ölçüde toplu taşıma ihtiyacını karşılayan raylı sistemlerden bir tanesi. Gebze-Halkalı tren hattı arasında 15 dakika aralıklarla seferi bulunan Marmaray'ın toplamda 43 durağı var ve en uzun mesafe ise 115 dakika sürüyor.
Marmaray durakları Halkalı İstasyonu, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Menekşe, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı ve Sirkeci'den oluşuyor.
Halkalı veya Gebze'den başlayan Hat İstanbul'da Küçükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ilçelerini, Kocaeli'nde Gebze ve Darıca'yı İstanbul'a bağlamaktadır. Bu hat 43 duraktan oluşmaktadır.
Marmaray seferleri 24 saat düzenlenmez. Sabah en erken sefer 05:58'de en geç 22:58'de Marmaray seferleri son bulmaktadır. Marmaray Kaç Dakikada Bir Kalkıyor? Gebze-Halkalı arasında 15 dakika aralıklarla hizmet veren Marmaray'da Ataköy-Pendik arasında ise 8 dakika aralıklarla ek tren seferleri yapılıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
Marmaray'a ilk binildiğinde tam ücret tarifesi çekilirken, inilen istasyonda aradaki fark İstanbulkart'a iade cihazlarından geri iade ediliyor. Marmaray 2023 tam bilet tarifesi en az taşımada 15,00 TL, tam parkur taşımada 33,20 TL olarak belirlendi.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar.
Marmaray'ın güzergahlarından birisi de Fatih'tir.
1. Marmaray nedir? İstanbul'un iki yakasındaki demiryollarını, Üsküdar ve Sirkeci arasında yapılan tüp tünelle birleştiren ve şehre 76 kilometre uzunluğunda bir metro kazandıracak olan ve 29 Ekim'de açılan projedir.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
Bugüne kadar inşa edil- miş batırma tüp tüneller arasında en de- rine yapılmış tüneller olan Marmaray tü- nelleri en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından ge- çiyor. Boğaz'ın altındaki kısımda Asya'dan Avrupa'ya doğru alçalarak giden tünelle- rin eğimi en fazla %1,8.
Marmaray durakları isimleri bilindiğinde ulaşım da oldukça kolaylaşır. Marmaray'ın Gebze ve Halkalı arasında 15 dakikalık seferleri bulunmaktadır. Marmaray'ın toplam 43 durağı bulunuyor. Marmaray'da en uzun mesafe 115 dakika sürüyor.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Marmaray Japonların finanse ettiği bir projedir. Dolayısıyla Marmaray, Ayrılıkçeşme ile Kazlıçeşme arasında yapılan 13.6 kilometre uzunluğundaki hattır, batırma tünelle banliyö hattıdır ikisinin toplamıdır.
Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
“İstanbul'da 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ücretsiz taşıma hakkının iptali söz konusu değildir.
İstanbulkart Mobil'in sunduğu QR kodla ödeme özelliği artık Marmaray'da da kullanılabilecek. Seyahat etmek için fiziksel karta ihtiyaç duymayan İstanbullular Marmaray aktarmasını da kolayca yapabilecek. Marmaray'a 332 yeni nesil QR kodlu turnike, 346 iade alabileceği turnike konuldu.
Marmaray'da istasyon çıkışlarında ücret iadesi için yazılı uyarıların bulunduğunu hatırlatan Koçal, "Ancak yolculuk esnasında da araç içinde anons yapılmalı. En azından her durak arası bir defa yapılması yeterli olacaktır. Öte yandan, İstanbulkart'a aylık abonman yaptıranlar da çıkışta kartını iade cihazına okutmalı.
Öğrenci elektronik bilet ücreti 4,83 liradan 7,32 liraya, Öğretmen elektronik bilet ücreti 7,09 liradan 10,74 liraya, Tam abonman (aylık akbil) ücreti 777 liradan 1177 liraya, Öğrenci abonman (aylık akbil) ücreti 140 liradan 212 liraya yükseldi.
İstanbul genelinde, tüm bireysel ve kurumsal temsilcilerden ya da biletmatiklerden (Otomatik Dolum/Satış Makineleri) Anonim İstanbulkart'ınızı temin edebilirsiniz.
İstanbulkart tam 9.90 TL'den 15 TL'ye; öğrenci 4,83 TL'den 7,32 TL'ye; Taksi açılış ücreti 12,65 TL'den 19.17 TL'ye; minimum ücreti 70 TL'ye; Minibüs en düşük ücret 7 TL'den 12 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri