En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir. EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
EGR valfi sıkışması motor üzerinde daha kötü etkilere de sebep olabilir. Motor aşırı derecelerde ısınması halinde, motor yağının yapısında bozulma meydana gelebilir. Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir.
Motorun emiş ve egzoz sisteminde tam olarak aktif olan subap, EGR arıza belirtilerinden biri olarak (genellikle egr supabı takılır veya açık kalır) hızlanma güçleşir ve yangınlar, patlamalar ve titreşimler meydana gelir. Ayrıca yakıt tüketimi önemli ölçüde artar ve varsa partikül filtresi dolar.
EGR kapalı konumda sıkışıp kalırsa silindirlerdeki yanma sıcaklığı düşmez. Motor fazla ısınır. Bu aşırı sıcaklık motor yağının özelliğini bozabilir. Bu durumda da yetersiz yağlanma sonucu motorun hareketli parçalarında ve turbo milinde ve yatağında aşınmalara neden olur.
Herhangi bir EGR valfi arızası yaşandığında, aracınız motor arıza ikaz ışığını yakarak sizlere bildirecektir. Bu parçanın çalışmadığı durumlarda yaşanabilecek olumsuz senaryolar ise şu şekilde; Egzoz emisyon değeri yükselir. Motorun çalışma sıcaklığı artacağı için bir süre sonra motor arızası ile karşılaşılır.
İlgili 27 soru bulundu
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR, bozulduğunda motoru yorarak motorun uğultulu sesler çıkarmasını sağlar. Araç motorundan uğultulu sesler geliyorsa EGR'de sorun olduğu düşünülür. EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir.
EGR valfini temizlemek için öncelikle parçanın vidaları çıkarılıp sökümü yapılmalıdır. Sonrasında araç içerisinden çıkarılan EGR valfi, parçada biriken tortuyu çözecek özel sıvılar ve bir fırça ile temizlenmelidir. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra da EGR valfi tekrar motora monte edilir.
EGR genellikle rolanti de ve aracın düşük devir aralıkların da çalışmaktadır ani gaz tepkilerinde ve tam gazda iken bu sistem devre dışıdır. Çünkü araç tam gazda iken daha fazla temiz havaya ihtiyacı vardır.
Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir. EGR valfi temizliği sırasında valf yerinden sökülür. Bu işlem sırasında ve sonrasında, açıkta kalabilecek silindir kafası ve emme menifoldunun içerisine yabancı madde kaçmamasına dikkat etmek gerekir.
EGR'nin iptali neticesinde motor performansında artış görülür. EGR valfindeki arıza motorda sıkışıklığa neden olduğu için iptal işlemi sonrasında motorda rahatlama görülür.
Egzoz devridaim işlemi EGR valfi iptali sonrası sağlanamaz. Bu nedenle araç içerisinde yakıt miktarı artar ve çiğ yakıt da buna bağlı olarak artış gösterir. Çiğ yakıt zaman içerisinde egzozdan siyah duman halinde çıkarak, aracı ve çevreyi tehlikeye atar.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Selenoid valfi elektrik sinyalini algılar. Ardından giriş kanalı, akışkanı doğrudan çıkışa doğru iletir. Elektrik sinyali kesildiği zaman, vana eski haline döner ve akışkan geçişini engellenmiş olur. Arızalı bir selenoid valfi aracın turbo basıncının düşmesine neden olur.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
EGR valfi, egzoz gazlarını yanma odasına geri döndürerek, motorun yanma sıcaklığını düşürür ve azot oksit (NOx) emisyonlarını azaltır. Ancak, zamanla EGR valfi arızaları meydana gelebilir ve bu arızalar araba motor performansı ve yakıt verimliliği üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır. 2- Aracınızın performansında düşüş yaşanır: Yakıtın sürekli olarak yakılamaması sebebiyle çekiş gücünde düşüş olur. Bu düşüşü araç sahibi kolaylıkla fark edebilir.
EGR valfi arızası genellikle motor arıza lambası yada kızdırma lambasının yanmasıyla anlaşılır bu arızalar yandığın da genellikle sürüşünüz kısıtlanır. EGR valfi açık kaldığında araçta sürekli egzoz gazı çevrimi olacağı için siyah duman atma gibi durumlar gözlenebilir.Araçta gaz yememe gibi sorunlar görülebilir.
würth egr valf temizleyici dizel araç i̇çin 400 ml
dizel motorların emiş alanını temizler. emiş alanında yer alan kalıntılardan kaynaklanan arızaları giderir. temizlik için herhangi bir sökme işlemi gerekli değildir. temizleme işlemi yalnızca işletim sıcaklığında gerçekleştirilmelidir.
Egr başlı başına el freni aracınız için. Avrupa emisyon testlerinde zararli gaz salınımıni indirmek için kullanilan, motorun daha verimsiz çalışmasına sebep olan bir parça. Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz.
Diğer taraftan egr motorların yanma sıcaklığının düşmesini destekler ve sistem iptal edildiğinde motor sıcaklığı artar. Buna paralel olarak yakıt tüketimi de artmış olur.
Valf ve enjektörleri temizler, enjektör memelerinin ve giriş bölgesinin sökülmeden temizlenmesini sağlar. Benzin enjeksiyon sisteminin kontaminasyondan derin şekilde arınmasını sağlar.
Egr Valfini Neden Bozulur? EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri