Potansiyel Ürün: Müşterileri elde tutmak ve kazanmak için ürünün gelecekteki büyütmesini ve modifikasyonlarını ifade eder.
Potansiyel Ürün: Ürünün gelecekte alacağı değişim ve gelişim olarak ele alınmaktadır. Örneğin bir mont çok kalın olarak üretilip sonrasında daha ince bir materyalden üretilerek daha iyi özelliklere sahip olabilmektedir.
Bunlar; Kolayda Ürünler, Beğenmeli Ürünler, Özellikli Ürünler, Aranmayan Ürünlerdir.
Öz ürün, ürünün kullanıcılar sağladığı faydadır. Her tüketici satın aldığı üründen bir fayda beklemektedir. Faydası olmayan veya faydası net bir şekilde tüketiciye anlatılamayan ürünlerin, tüketiciler tarafından satın alınması mümkün değildir ya da satın alınması tesadüflere bağlıdır.
Genişletilmiş veya bir diğer adıyla zenginleştirilmiş ürün kavramı ise konutun en geniş kapsamlı çekirdek ve somut ürün kavramlarını da barındıran ve bu kavramlara ilave hizmetlerin sunulmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir ürünü çoğaltmak, ürünün kendisinin ötesine geçen maddi olmayan faydalar veya eklentiler dahil etmeyi içerir. Zenginleştirilmiş ürün oluşturmak için kullanılan özelliklere örnek olarak bir hizmetin ücretsiz teslimi veya evde kurulumu gösterilebilir.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur.
Markası, hacmi, fiyatı, görünüşü veya öbür bazı nitelikleri ile stok ve kod numarasıyla ayırt edilebilen belirgin bir ürüne ürün kalemi denir.
Soyut mallar (intangible goods), insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip üretilmiş “fiziki olmayan” ürünlerdir.
– Çekirdek (öz) ürün: Tüketicinin bir ürünü ya da malı satın alırken, neyi satın aldığını ifade eder. Bir tüketici otomobili, ulaşım ya da prestij sağlama düşüncesiyle satın almak isteyebilir. Bu durumda mal, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılama bakımından algıladığı doyumdan oluşan asıl çekirdek kısımdır.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur (Ekmek, çay, şeker, pirinç vb.).
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Ürün, bir pazarın dikkatini çekmesi, alması, kullanması ya da tüketmesi için sunulan, belirli bir ihtiyacı ve isteği doyurma özelliği bulunan ve değişime konu olan her şeydir. Ürün, fiziksel bir nesne olabileceği gibi fiziksel nesne ile birlikte hizmetin birleşiminden de oluşabilir.
Potansiyel müşteri, bir şirketin ürün veya hizmetlerini satın alma ihtimali olan kişi veya kurumlardır. Potansiyel müşteriler, bir şirketin hedef pazarı içinde bulunan, ancak henüz satın alma yapmamış olan kişilerdir.
d) Aranmayan mallar: Tüketicilerin haberdar olmadığı ya da bilseler de satın almayı düşünmediği, aniden ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak için satın aldığı mallardır (hayat sigortası, ansiklopediler vb. ). Bu tür malların pazarlanmasında yoğun tutundurma faaliyeti gereklidir.
Bunlar, kolayda ürünler, beğenmeli ürünler, özellikli ürünler ve aranmayan ürünlerdir.
Kısacası spor ürünü, tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmeye yönelik olarak pazara sunulan ve değişim konusu olan fiziksel bir obje, hizmet, insan, yer, organizasyon, fikir veya bunların karması olan herhangi bir şeydir.
Genişletilmiş ürün; maddi ürünle birlikte sunulan ek yarar ve hizmetlerin bütünüdür. “komple”, “sistem”, “bütünleşik ürün” de denilir. Bu üründe ürün özelliklerinin içinde teslimat, montaj, özel ilgi, garanti, reklâmasyon, beğenilmediğinde iade kabulü vb. gibi konularda vardır.
Ürün Gamı, işletmelerde benzer ürünlerin satışa sunulması anlamına gelir. Ürün gamı, kullanımı son bulan ürünlerin yerine başka alternatif ürünler getirmek anlamında kullanılan bir kelimedir.
Somut Ürün: Öz ürünü saran maddi kısım ya da görünümüdür. Yani, bizim gözle görüp, elle tuttuğumuz, özü saklayan etli kısımdır. Bir başka değişle ürünü öz ve somut madde oluşturur.
2. Mamul Karması Stratejileri: İdeal bir pazarlama yöneticisinden beklenilen diğer bir şey de piyasada talep bulan ve hareketlilik meydana getirebilecek ürünlerin uygun bir karma içerisinde tüketiciye sunulmasıdır.
MAMUL HATTI (MAL DİZİSİ – MAL GRUBU) aynı tür ihtiyaçları karşılamaları veya birlikte kullanılmaları veya aynı tür tüketici gruplarına satılmaları veya aynı dağıtım kanallarıyla pazarlanmaları veya aynı fiyat aralığında olmaları ... nedeniyle aralarında sıkı bir bağlılık bulunan mal grubudur.
Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
Dayanıksız mallar ise fayda sağladığında yok olan veya biten mallardır. Örnek vermek gerekirse mum, ekmek, şeker, yakıt vb. gibi mallar dayanıksız mallardır.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen somut nesnelere mal denir. Ekmek, şeker, kalem, elbise, otomobil, buzdolabı vs. birer maldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri