Matematikte 5 Özel Sayı - YouTube. Matematikte özel ve ilginç sayılar vardır. Bu videoda anlatılan özel sayılar şunlardır: Mükemmel sayılar, strobogramatik sayılar, palindromik sayılar, üçgensel sayılar ve Ramanujan sayısı.
Bir süreli yayının belli bir konuya ayrılmış sayısı. Belli bir süreli yayının, önemli bir kişiyi, bir günü, bir olayı anmak amacıyle düzenlenen sayısı. Special issue.
1956'da Princeton Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden bilişsel psikolog George A. Miller tarafından yayınlanmışdır. Yayında, özetle, "Ortalama bir insanın çalışan belleğinde tutabileceği nesnelerin sayısı 7 ± 2 'dir." denilmektedir. Sık sık Miller Yasası olarak anılır.
1 den büyük asal olmayan bir tamsayının rakamlarının toplamı, sayı asal çarpanlarına ayrılarak yazıldığında bu yazılışta bulunan tüm asal sayıların rakamlarının toplamına eşit oluyorsa bu tür sayılara Smith sayısı denir.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur.
İlgili 37 soru bulundu
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Farklı rakamların hepsi bir sayıdır. Fakat her sayının bir rakam olduğunu söylemek doğru bir ifade değildir Bu sebeple 0 sayısının bir rakam olduğunu söylemek mümkündür. Sayılar bir çokluğun ifade edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Soyut bir birim olarak ifade edilebilir.
Bu sayılar baştan ve sondan okunduklarında aynı değeri veren sayılardır. 666 sayısı hem bir Smith Sayısı'dır. 666 = 2x3x3x37 hem Smith sayısı hem de palindromik özelliği bulunmaktadır. Peşi sıra gelen Smith sayılarına da 728 ve 729, 2964 ve 2965 gibi sayılara da “smith kardeş sayıları” denir.
Bir a asal sayısı (a+2) biçiminde yazıldığında asal ya da yarı asal oluyorsa a değeri, Chen asalı olarak adlandırılmaktadır. İkiz asallarda, küçük sayı aynı zamanda Chen asalıdır.
Asal sayılar şunlardır: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97...
Matematikte bazı pozitif tam sayıların pozitif bölenleri toplamı, sayının kendisinin iki katına eşittir. Bu tür sayılara “mükemmel sayı” denir.
Çarpma işlemine göre terslerinin toplamı 1 e eşit olan doğal sayıların toplamına şanslı sayı denir. Örneğin; 2, 3, 6 sayılarının çarpma işlemine göre terslerinin toplamı 1 e eşittir. Bu durumda 2+3+6=11 sayısı bir şanslı sayıdır.
Bir sayının tüm bölenlerinin –kendisi hariç- toplamı o sayıdan büyükse, o sayıyı 'zengin sayı' olarak adlandıralım. Örnek: 12 zengin sayıdır. Çünkü bölenlerini (1,2,3,4,6) topladığımız zaman 16 sayısı elde edilir. (16>12).
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Doğal sayılar 0 ile başlar ve sonsuza kadar gider. Sayma sayılarının başına 0 eklendiğinde doğal sayılar ortaya çıkmaktadır.
1 (bir), bir sayı ve rakam. Doğal sayı sisteminde 2'den önce yer alır ve 0'dan sonra gelir. İlk sayma sayısıdır.
En büyük asal sayının 2 77.232.917 -1 olduğu hesaplandı. Bu keşif, 2015'te bulunan 22 milyon basamaklı bir önceki en büyük asal sayıdan 5 milyon basamak fazla; 23,249,425 basamağa sahip, 9000 sayfalık bir kitaba ancak sığdırılabilecek uzunlukta!
999 sayısı ; ! Asal değildir ! = 1 , 3 , 9 , 111 , 333 ve kendisine bölünebilir...
Asal sayıların 1'den ve kendisinden başka kendisinden başka pozitif böleni yoktur. 1 bu tanıma uymamaktadır. 2'nin pozitif bölenlerinin kümesi 2 elemanlıdır: {1, 2}. İşte bu yüzden 1 asal sayı kabul edilmez ve en küçük asal sayı 2 olur.
666 ve şeytan
666 sayısı yıllardır şeytanı temsil etmesiyle bilinir. Kitâb-ı Mukaddes'in Vahiy bölümünde 666'dan "canavara ait sayı" olarak bahsedilir.
666 rakamı hristiyanlara yaptığı zulüm neticesinde ortaya çıkmıştır. İbranice'de her harfin sayısal bir karşılığı vardır. roma imparatoru Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus'un, yani Nero Caesar'ın İbranice teleffuzu Neron Kesar'dır. ve bu harflerin sayısal ifadesi de 666'ya denk gelir.
666 rakamı hristiyanlara yaptığı zulüm neticesinde ortaya çıkmıştır. yani ilk hristiyanların neron'a duyduğu nefret sebebiyle o dönemde incil'de deccal'in sayısının 666 olarak geçmesi sağlanmıştır. işte incil'deki 666 sayısıyla özdeşleşen canavar yani şeytan aslında neron'dur.
Asıl adı, Muhammed bin Musa El Harezmi'dir. 780 tarihinde Harezm'de (Özbekistan) doğdu. Bağdat Saray Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
En küçük rakam düşünülürse '0' dır. Ancak sıfır rakam olarak kendisinden önceki sayılardan sonra geldiğinde değeri etkilemektedir. Yani doğal sayıların başında 0 kullanılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri