Türkçe. a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
Sessiz harfleri bir diğer ismi ile ünsüz harfler olarak adlandırılır. Alfabede yer alan 29 harfin 21 tanesi ünsüz harflerdir. Ünsüz harfler dudaktan, burundan, gırtlaktan çıkarttığımız harflere denir.
Alfabe harflerimiz, a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z harfleridir. Ünlü sesli harfler; A-E-I-İ- O- Ö- U-Ü olarak bilinmektedir.
Türk alfabesinde 29 adet harf bulunmaktadır. Bunlardan sekizi ünlü, (A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü), geri kalanı ise ünsüzdür.
İlgili 24 soru bulundu
En çok kullanılan harflerde 'A' harfi başı çekerken 'J' sonuncu geliyor.
Latin alfabesi şu anda dünyada en yaygın kullanılan alfabedir.
Sesli olan harflerin bir diğer adı ünlü harflerdir. Sesli harfler ağızdan çıkarken herhangi bir ses engeline takılmadan çıkarlar. Tek başlarına okunabilen ve tek başlarına hece oluşturabilen seslerdir. Sesli harfler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü harfleridir.
Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI. 1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
Ağzımızdan çıkan sesler, yazıda harf adını verdiğimiz simgelerle gösterilir. ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Dilimizde toplamda 8 ünlü harf mevcuttur. Geriye kalan 21 harf ise ünsüz harftir. Sesli harfler (Ünlü harfler) ses tellerimizin titreşimi ile oluşturduğumuz harflere verilen isimdir.
Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere getirilen ekler, kelimenin son ünlüsüne uyar: kavun-u, konsolos-luk, muzır-lık, müzik-çi, yağmur-luk vb. Bazı alıntı kelimelerde ekler bu uyuma girmez: alkol-lü, kabul-ü, bandrol-lü, saat-lik vb.
Q harfi sessiz bir harf olduğu için okunurken yanına sesli bir harf alır. Yani Q harfi İngilizce de ku şeklinde okunur.
Bu kurala göre bir kelime düz ünlü (a, e, ı, i) ile başlıyorsa sonraki ünlüler düz; yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) ile başlıyorsa sonraki ünlüler ya dar yuvarlak (u, ü) ya da düz geniş (a, e) olmalıdır: arkadaş, karanlık, kelime, merdiven, serilmek, ıslık, ılık, ırak, sıcaklık, incelik, iyi.
Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.
Balina=Büyük ünlü uyumuna uymaz.(ilk hece de a sonraki hece de i var.) Penguen=Büyük ünlü uyumuna uymaz.(ilk hece de e, sonraki hece de ise u ile e var.)
A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z. Aynı harflerin küçük yazımı ise şu şekildedir; a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z.
1.Kalın ünlüler: a, ı, o, u.
Alfabemizin 20. harfi P.
Alfabemizin 21. harfi R. Alfabemizin 22. harfi S. Alfabemizin 23. harfi Ş. Alfabemizin 24. harfi T.
Swift'e göre Türkçede 42 sesbirim vardır. Bunlar ünlü, ünsüz ve parçalarüstü sesbirimler başlıkları altında toplanmıştır. Bu sesbirimlerin 8 kısa ünlü sesbirim, I ünlü uzunluğu, 24 ünsüz sesbirim, 4 yükseklik/tonlama sesbi- rim, 3 kavşak sesbirim, ı vurgu sesbirimdir (1963: 5).
Türkiye Cumhuriyeti'nin Latin alfabesine geçmesinin nedenleri; Arap alfabesinin Türkçenin fonetiğine uygun olmaması, matbuattaki zorluklar, Arap alfabesi ile okuma yazmanın zorluğu ve 1926 yılında 1. Bakü Kongresi'nde alınan tüm Türkler için Latin alfabesine geçme kararıdır.
Çin Alfabesi kendine özgü özellikleri bulunan bir yazı sistemi olarak bilinir. Her kelime için karakterler bulunur. Geleneksel ve Mao tarafından yapılan basitleştirilmiş olan karakterleri bulunur. 1954 yılından önceye kadar Çince, geleneksel olan karakterler ile kullanılan bir dildi.
Tarih. Alfabenin doğuşu, yazının doğuşuyla eş zamanlıdır ve Sümerlere yani günümüzden 5000 yıl önceye tarihlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri