Vakf ve ibtidâ çeşitleri de mana esasına dayalı olarak, anlam bütünlüğünün oluşmasındaki derecesine göre genelin kabulünü kazanan tertiple tâm vakf, kâfî vakf, hasen vakf ve -anlam bütünlüğü oluşturamaması hasebiyle yapılması uygun bulunmayan- kabîh vakf şeklinde sıralanmıştır.
Müzdelife ise Arapça kökenli bir kelime olup Hac'da yer alan Arafat vakfesinden sonra gelen ikinci vakfenin yapıldığı yerdir. Müzdelife vakfesi nedir, farz mıdır, ne zaman yapılır, nasıl yapılır ve geçerli olmasının şartları nelerdir detayları ile derledik.
Sözlükte “durmak, ayakta durmak, bir yerde beklemek” anlamındaki vakfe (vukūf) terim olarak hac ibadetini yerine getiren kişinin belirli bir zaman diliminde belirli yerlerde bir süre durmasını ifade eder.
Hanefi Mezhebine göre hac ibadetinin 3 farzı bulunmaktadır. Bunlar; ihram, Arafat Vakfesi ve ziyaret tavafıdır. Hac ibadeti bu farzlar sıra ile yerine getirildiği zaman eda edilmiş olmaktadır. Bu farzlar içerisinden ihram şart olandır.
Ali Erbaş'ın, 2023 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'den yapacağı “Arafat Vakfe Duası” canlı olarak 27 Haziran 2023 Salı günü saat: 13.30'da Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak.
İlgili 39 soru bulundu
Arafat'ta vakfe zamanı, arefe günü (9 Zilhicce) güneşin zevalinden sonra başlar, ertesi gün şafak vaktine kadar devam eder.
Saatte 100 bin kişiyi Arafat'tan Müzdelife ve Mina'ya taşıyacak Mekke Metrosu arefe günü tam kapasite ile hizmete giriyor. Arafat'ta vakfeye duran Müslümanlar 18 kilometrelik Müzdelife ve Mina yolunda çok büyük zorluk yaşıyordu...
Gecelemenin ve vakfenin Müzdelife sınırları içinde yapılması gerekmektedir. Hanefî mezhebine göre Muhassir vadisinde vakfe yapmak tahrîmen mekruh görülmüş ve burada yapılan vakfenin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.13 Hz. Peygamber'in “Arafat'ın tamamı vakfe mahallidir, Urene ovasında vakfe yapmaktan sakınınız.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Yukarıda açıklandığı gibi umre ibadeti, Kâbe'yi tavaf ve Safa-Merve arasında sa'y ile gerçekleşir. Umrede ibadet olarak Arafat, Müzdelife ve Mina'da yapılacak herhangi bir iş ve davranış yoktur.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Vakfe duası" yaptı
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.
Zikredilen zamanın tamamında vakfe yapmak; vacip olmakla birlikte ve bilerek terk etmenin günah sayılmasıyla birlikte rükun değildir. Yani vakfeyi belirtilen vaktin bir miktarında yerine getirmezse haccı batıl değildir. İhtiyari olarak vakfeyi tamamen terk ederse haccı batıl olur.
Müzdelife, Arafat dağı ile Mina dağı arasında kalan yeri ifade etmek için kullanılmaktadır. Müzdeliffe vakfesinin zamanı ise kurban bayramının birinci günü fecir zamanının girmesi itibari ile başlamaktadır.
Sözlükte “yaklaşmak; yaklaştırmak” anlamındaki zelf kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen müzdelife kelimesi hac mevsiminde Arafat'tan inen insanların toplanarak zikir, dua ve vakfe ile Allah'a yaklaşmaları yahut burasının insanları Allah'a yaklaştırmasından dolayı bu mekâna isim olmuştur.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Hac ibadeti, Kurban Bayramı öncesinde hac sezonunda yapılır. Umre ise yılın her döneminde yapılabilir. Hac ibadeti farz ve İslam'ın 5 şartından biri iken umre sünnettir. Hac ibadeti sonunda kurban kesmek farz iken umre ibadetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Vakfe nedir? Mekke civarındaki Arafat dağının bulunduğu yerde bir miktar durmaya vakfe denir ki, haccın rükünlerindendir. Bu rükün yerine getirilmezse hac bozulur, sahih olmaz. Nitekim Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Hac, Arafat'tır” buyurmuştur.
Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır. Hac ibadetinin tamamlanması için Arafat dağının ziyaret edilmesi gerekmektedir.
KABEYE OLAN MESAFESİ NE KADAR? Muazzama'ya olan uzaklığı 2.5 km'dir.
Sefa ve Merve tepeleri arasında say yapmak hac ve umre ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. yaklaşık üç buçuk kilometre yürüyerek yapılır. Yaklaşık 500 metre olan mesafe 4 gidiş ve 3 dönüş şeklinde 7 kez yapılır.
Hacıların güneş battıktan sonra Arafat'tan ayrılıp arefe gününü bayram gününe bağlayan geceyi sabah namazı vaktine kadar Müzdelife'de geçirmeleri Hanefî ve Şâfiî mezheplerine göre sünnet, Mâlikîler'e göre mendup, Hanbelîler'e göre müstehaptır; belirli bir süre kalarak vakfe yapmak ise bu mezheplere göre vâcip olup ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri