Antik Yunan'da, erdemli bir insanın 12 temel özelliği olduğuna inanılırmış. Bu temel özelliklerin on biri şunlarmış; Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret ve Cazibe. Ancak tüm bu özellikler içinde on ikincisi var ki, Aristo onun için, kişiyi taçlandıran asıl erdem o demiş.
Erdemler etiği ilk olarak Eski Yunan'da ortaya çıkmıştır. Platon'un Symposium'unda insanların sahip olması gereken dört erdem olarak Basiret, Adalet, Cesaret ve İtidal gösterilmiştir. Aristoteles erdemleri ahlâkî ve aklî olarak ikiye ayırmıştır.
hareketlerinin belirli bir dereceye kadar kendi için de doğuştan var olan ahlaki erdeme dayalı olduğu fikrini temsil etmektedir. Bilgelik, cesaret, ılımlılık, adalet, cömertlik, inanç, umut ve yardımseverlik gibi kavramlar erdem etiği ile ilgilidir.
Platon'a göre temel erdem bir tane değil dört tanedir ve bunlar Hikmet, Cesaret, İffet ve Adalettir. Platon'un üç parçalı nefs anlayışı onun dört kaynak erdemi kabul etmesine sebep olmuştur. Diğer erdemler ise bu dört temel erdemin altında incelenir.
İlgili 15 soru bulundu
Yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, onurlu olmak, kararlılık, tutarlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
Aristoteles etiğinde, karakter erdemleri ve düşünce erdemleri olmak üzere iki tür erdem vardır.
Felsefe Kulübü - ''En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi, bağlılık göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.'' Üstün İnsan - Konfüçyus | Facebook.
Buna göre temel erdemler bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve adalet olmak üzere dört tanedir.
1.iffet 2.ölçülülük 3.hayırseverlik 4.çalışkanlık 5.bağışlama ve itidal 6.inayet 7.alçakgönülülük ve tevazu…
andre comte-sponville'in önemli kitabı "büyük erdemler risalesi"nde 18 erdem irdelenmiştir. bu erdemlerden dördü, antik çağın ve ortaçağın temel erdemleri olarak kabul edilir: adalet, basiret, cesaret ve itidal.
Erdem veya fazilet, ahlaki olarak doğru olan şeyi yapıp yanlış olanı yapmamaktır. Erdem kavramı, felsefe tarihinin başlangıcından beri yer alır. "İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna verilen felsefi cevap başlangıçta "erdemli olmak" olarak belirtilmiştir.
etkinlikleri için kullanan ilk filozof olmuştur. Bu bağlamda Sokrates'e göre, erdem insana kendisine özgü ve uygun olanı gerçekleştirme ve kendisini gerçekleştirme imkânı veren yetkinliktir. Diğer bir ifadeyle erdem, insanın insan olmak bakımından sahip olduğu doğasını gerçekleştirmesidir.
Aristotales (cesaret, adalet, ölçülülük, ihtiyatlılık) ve Konfüçyus (insaniyet/insanlık, adalet/eşitlik, nezaket, bilgelik, doğru sözlülük/samimiyet) tarafından ifade edilen erdemleri altı temel liderlik erdemi olarak tanımlamışlardır.
Türkiye'de Erdem ismini kullanan 68.267 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Erdem ismini kullanan 16.186 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Erdem ismini kullanan 4.924 kişi bulunmaktadır.
Erdem ismi fazilet anlamına gelmektedir ve ahlaki değerlerin övdüğü, niteliklere sahip olma anlamına gelmektedir.
Özellikle Devlet adlı eserinde Platon için erdem, bireye ilişkin bir kavram olmasının yanı sıra toplumsal içeriğe sahip olan bir kavramdır. Bu eserinde bilgelik, cesaret, ölçülülük ve adalet gibi temel erdemlerden bahsetmesi ve bu erdemlerin toplum açısından önemini vurgulaması tesadüf değildir.
Fârâbî'de erdemler; nazarî, fikrî, ahlâkî ve pratik olmak üzere dört genel başlıkta toplanabilir. Nazarî erdemler, mutluluğun temel şartı olarak ortaya çıkar. Bilgi ve onun kuvveti sayesinde, varlık ve hadisat karşısında ulaşılan malumat zenginliği ve olgunluğudur. Nazarî erdem, bilgiye dayanmaktadır.
Adaletle beraber ölçülülük, cesaret ve bilgeliği de birer erdem olarak gören Platon, bu erdemleri ruhun üçlü yapısıyla ilişkilendirmiştir. Üç parçalı ruh anlayışını benimseyen Platon'a göre ruhun akıllı kısmı dışında, akıllı olmayan, arzulayan ve öfkelenen kısımları da bulunmaktadır.
Sevgi, duygunun da ötesinde ahlaki bir erdemdir.
İnsanların günah işlemelerine neden olan unsurlar üzerinde düşünen Hıristiyan din adamları, insanda fıtri olarak bulunan bazı unsurlara dikkat çekmişlerdir. Yedi ile sınırlandırılıp günah olarak kabul edilen bu unsurlar kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, haset, tembellik ve oburluktur.
KONFÜÇYÜS: Dünyada beş şeyi, her şeye uygulayabilmek kabiliyetine mükemmel erdem denir(S.115). HAYATİ TEK: Nedir bunlar? KONFÜÇYÜS: Ağır başlılık, cömertlik, samimiyet, doğruluk, nezaket(S.115)…
Aristoteles'e göre erdem bir bütün olduğundan, hem aklı başındalık hem de bilgelik hiçbir şey yaratmasa bile kendilerinde iyidirler. Bununla birlikte her iki düşünce erdemi de mutluluğun hareket ettirici nedeni değil, formel nedeni olarak eseri tamamlarlar.
Bu sorulara cevap arayan filozofların başında Eflatun gelir.19 Eflatun, öncelikle bireysel ve sosyal “iyi”yi ve aralarındaki ilişkiyi tanımlamış, “Devlet” adlı ünlü kitabında kent ve devlet yönetim düzeninde toplumsal katmanlarını ele almıştır.20 Bunlar arasında adalet en üstün erdem olup diğerlerini de içine alır.
Pozitif Psikoloji temelinde oluşturulan kavramlardan Erdemler, insanı iyi davranmaya yönelten ve insanı harekete geçirici kişisel güçlerdir. Karakter güçleri ise erdemlere götüren; karşılaşılan güçlükleri aşmak amacıyla üzerinde çalışabileceğimiz, geliştirebileceğimiz ve etkin bir şekilde kullanabileceğimiz rotalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri