Her ne kadar bu listede %8 ÖTV oranına tabi deniz taşıt ve araçlarından söz edilmekte ise de, yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerine ilişkin olarak Kararname 2 ile getirilen sıfır ÖTV oranı uygulanmaktadır. Sonuç olarak günümüzde yat ediniminde ÖTV yükü söz konusu değildir.
Gümrük Tarife Cetvelinin 89 uncu fasıla ait bölümü uyarınca yat ithalatı geldiği ülkeye bakılmaksızın sıfır oranda gümrük vergisine tabidir. Başka bir anlatımla yat ithalatında gümrük vergisi yükü yoktur. alınır. Aracın boyunun tespitinde bir metreden küçük değerler dikkate alınmaz.
5 metreden küçük tekneler de bağlama kütüğüne kayıt edilmelidir. Fakat 5 metreden küçük tekneler yıllık vizeden muaf tutulurlar. Her 5 senede bir bağlama kütüğü ruhsatnamesinin yenilenmesi gerekir.
Hangi Tekneler İçin Ehliyet Gerekir? Motor gücü 10 beygir altında olan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi'ne sahip olman gerekmez. Ancak 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekneler için Amatör Denizci Belgesi alman gerekir. Tabii bu belge, gezi ve sportif amaçlı tekne kullanımı için uygundur.
(2) ADB belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 10.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. (3) ADB belgesi ile ticari faaliyette bulunan kişilere 50.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin amatör denizci belgesi iki yıl süreyle askıya alınır.
İlgili 21 soru bulundu
Tekne - Yat Sigortaları; tekne-yatın poliçede yazılı olan coğrafi alanı içinde denizdeyken, çekek yerinde ve yatma mahallinde karşılaştığı zararları kapsamaktadır. Buna ek olarak, teknenin çekek yerine çekilmesi veya indirilmesi esnasında meydana gelecek zararları da güvence altına almaktadır.
Özel kullanım amacıyla yat edinilmesinde ortaya çıkabilecek önemli vergiler, gümrük vergisi, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisidir (KDV). Ancak özel hükümler nedeniyle halen yat ediniminde ortaya çıkabilecek en önemli vergi %18 oranındaki KDV'dir.
Elmas, pırlanta, yat ve teknede de ÖTV uygulanmıyor.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak.
Gemi sicili, bilgi sorgulama, harç ödeme gibi birçok işlem, artık liman başkanlıklarına gitmeden e-Devlet Kapısı'ndan yapılabiliyor.
Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Motorlu araç sahiplerinin yılda iki defa ödenmekle yükümlü olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV kara araçlarının yanı sıra uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtlarını da kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Oto galericilerin araç alım satımından elde ettikleri kar ile yat, kotra tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen %1 olan KDV oranını %18'e yükseltiyoruz." ifadelerini kullandı.
3) %1 KDV oranı, kapsama giren ürünlerin hem yurtiçindeki tüm safhalardaki (toptan, perakende, vb.) teslimlerinde ve hem de ithalatta da uygulanacaktır.
Ödenen Kdv: KDV Dahil Satış Fiyat: Bir mal ya da hizmetin KDVSiZ satış fiyatı 4000 Türk Lirası ve Satışı yapılan bu mal ya da hizmetin KDV Oranı %20 ise; Bu 4000 liraya %20 oranında, yani 800 lira KDV eklenir.
Tekne sigortası yaptırmanız kanuni bir zorunluluk değildir. Herhangi bir cezai yaptırımı yoktur. Ancak sigorta yaptırmadığınız durumda tekneniz birçok risk altında korumasız durumda kalacaktır.
Gemi Acenteleri, deniz taşıt ve araçları ile yolcu ve yük taşımalarında gemi sahibi, kaptanı, işleticisi ve/veya kiracısı nam ve hesabına üçüncü kişi ve kuruluşlara karşı hak ve menfaatlerini tayin edilen bölge içinde koruyan ve bunun karşılığında ücret alan kişi ve kuruluşlardır.
Dünyada en sık kullanılan İngiliz Enstitü Yat Klozu kullanılmakta olup tekneyi, kloz içerisinde belirtilen istinalar hariç, deniz risklerine karşı teminat altına almaktadır. Deniz Risklerine bağlı Harp ve Grev Teminatı bu ek teminat ile sağlanmaktadır.
Madde 16. Tekne sahibi, teknesini yalnızca Marina İşletmesi tarafından tahsis edilmiş olan yere bağlamak zorundadır.
Tekne ehliyeti, motor gücü 10 beygir ve altında olan tekneler için zorunlu bir şart değildir. 10 beygir ve üzeri olup 2,5 metre ve 24 metre boyutları arasındaki ölçüye sahip tekneler ise tekne ehliyetine ihtiyaç duyar.
b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları, zorunlu olarak kaydedilir. Yeni Bağlama kütüğü önerinize , 2019 sonunda sona eren sahiplik belgesi ile kayıt işleminin uzatılması eklenebilirmi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri