Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
Görüşme, mülakat kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmakta, konuşma ve yazı dilinde her iki kelime de yer almaktadır.
İncelenmek istenen konu hakkında katılımcılardan aynı türde bilgilerin toplanması amacıyla yapılan bir görüşme türüdür. Bu yaklaşımda görüşme öncesinde, görüşmeciye rehberlik edecek görüşme sorularının ya da konu başlıklarının yer aldığı görüşme formu hazırlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Psikolog ile danışan seanslara başlamadan önce ön görüşme yapabilirler. Bu görüşme, süreç hakkında bilgi alışverişi yapmak ve danışmanlığın nasıl işleyeceği konusunda bir anlaşma sağlamak amacıyla gerçekleştirilir.
Serbest mülâkat
Bu tür görüşmelerde görüşmecinin adaya soracağı sorular sınırlandırılmamıştır. Görülmeci ihtiyaca göre uygun gördüğü soruları yöneltir. Bu tür mülâkatların adayların eşit değerlendirilmemesi veya sınırlı şekilde (bazı konulara odaklanarak) değerlendirilmesi gibi dezavantajları vardır.
Bireysel görüşmeler, kişiyi zorlayan her türlü yaşamsal sorunun danışan ile birlikte çözümlenmesi sürecidir. Bireysel görüşmeler yoluyla öğrencinin kişisel, sosyal ve akademik olarak içinde bulunduğu zor koşullarla baş etme becerileri geliştirilmeye çalışılır.
Flashback; geçmişte yaşanan, kişilerin bastırdıkları korku-yas gibi travmatik olayların ani bir şekilde tekrar zihinde canlanması sonucunda gerçekleşen tetiklenmedir.
Sohbet Tarzı Görüşmeler
Görüşmecinin doğrudan ortama katıldığı, alan araştırmalarında kullanılan yöntemdir. Sorular etkileşimin doğal akışı içinde sorulur ve görüşülen görüşme yapıldığının bile farkında olmayabilir. Önceden belirlenmiş sorular yoktur ve görüşmenin nasıl gelişeceği kestirilemez.
Nitel görüşmeler az kişiden detaylı bilgiler elde edilen görüşmelerdir. Bu türde görüşme sorularında esneklik sağlanabilmektedir. Öyle ki görüşme soruları genel bir çerçeveyi ifade eder. Görüşme sırasında görüşmeci tarafından yeni soru eklenebilir, ara sorular sorulabilir ya da bazı sorular saf dışı bırakılabilir.
Dolaylı konuşma (İng: Indirect speech), Herhangi bir dilde bir başkasının ifadesini yeniden aktarmada kullanılan bir cümle yapısıdır.
Etnografik görüşmeler, en özgün araştırma sonuçlarını elde etmek için derin gözlemi bire bir tartışmalarla birleştirir. Etnograf bu tasarımda araştırma ile ilgili faaliyetleri yürütürken araştırma grubu ile konuşur. Bu bağlamsal sorgulama, araştırma grubunun hedefleri ve davranışları hakkında veri toplar.
Bu yaklaşım, genellikle araştırmacının gözlem amacıyla doğrudan ortama katıldığı alan araştırmalarında kullanılır. Önceden belirlenmiş sorular yoktur, görüşmenin hangi yöne gideceği kesin hatlarıyla önceden kestirilemez. Sorular konuşmanın anlık akışı içinde kendiliğinden gelişir.
Durumsal Mülakat
Oldukça yapılandırılmış bir şekilde varsayımsal durumlar örneklenerek adaydan bu durumlarda nasıl davranacağına ilişkin bilgiler almayı amaçlayan görüşme formatıdır. Görüşmeci her adayın cevaplarını puanlamak ve değerlendirmek için örnek cevaplardan oluşan puantaj tabloları kullanabilir.
Görüşme Formu Görüşme formu görüşmecinin uyması gereken önemli kuralları hatırlatıcı, görüş- me sorularını belli bir sırada içeren ve gerektiğinde kayıt işlerini de kolaylaştıracak biçimde hazırlanmış bir listedir (Karasar, 2005).
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
Güdümsüz Görüşme: Her iki tarafta aktiftir. Görüşme sürecinin sorumlulukları danışanın kendisine aittir. Danışanın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğine inanılır ve süreçte danışan bu konuda cesaretlendirilir. Örneğin, Birey Merkezli Yaklaşımı temel alan bir psikolojik danışman.
Klinik görüşmenin birden fazla anlamı bulunmaktadır lakin en kapsamlı açıklaması' Bir rahatsızlığın/ olumsuz durumun çözüme kavuşturulması veya değiştirmek istediği bir davranış adına danışanın, işinde profesyonelleşmiş bir uzman ile yaptığı görüşme. ' olarak tanımlanabilir.
Yapıtlı Görüşme
Soruları ve uygulanması önceden düşünülerek hazırlanmış ve standart işlem yollarına bağlı kalınarak uygulanan bir görüşme türüdür. Görüşmeci; önceden hazırlanan açıklamalara aynen uymak, görüşme sırasında belli işleri sıra ile yapmak ve kaydetmek zorundadır.
Açık cezaevlerinde yakınlarla görüşme, kapalı kuruma oranla belirli bir serbestiyet içermekte olup, hükümlülerin, kurum düzeninin elverdiği ölçüde, yakınlarla ve diğer ziyaretçilerle yaptıkları tüm görüşmeler, açık görüş şeklinde gerçekleşir.
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
Bir kişi ya da konu hakkında en az iki kişi arasında gerçekleşen görüşmelere mülakat adı verilir. Bir kişi ya da gruba çeşitli projelerle ilgili soruların sorulduğu mülakatlar ise derinlemesine görüşme olarak adlandırılır.
Online mülakat, uzaktan gerçekleştirirken ve iletişim teknolojisi aracılığı ile yapılan bir iş görüşmesidir. İletişim teknolojisi olarak video teknolojisi kullanılır.
Yönlendirilmiş arama, çeşitli sebeplerden dolayı telefona cevap verilememesi durumunda hattın başka bir numaraya yönlendirilmesi olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri