Yalom yarı gerçek, yarı kurgu olarak yazdığı bu kitabında deha filozof Friedrich Nietzsche ile Psikanalizm'in kurucusu Sigmund Freud'un yakın arkadaşı ve hocası olan
Kitapta anlatılanların büyükçe bir bölümü kurgu olmakla birlikte karakterler tümüyle gerçek, üstelik hepimizin adını muhakkak bir yerlerden duymuş olduğu, pek çoğumuzun da kendilerinden hayranlıkla söz ettiği, tıp, psikoloji ve felsefeye sayısız katkılar sunmuş Sigmund Freud, Friedrich Nietzsche, Joseph Breuer gibi ...
Rus asıllı yazar Irvin D. Yalom'un 1992 yılında kaleme aldığı Nietzsche Ağladığında, ünlü filozofun hayatına dair derin izler taşıyor.
Filozofun yaşamından bir bölüme tanıklık etmenizi sağlayacak olan eser, dönemin önemli şahsiyetlerini de hikayesine dahil ediyor. Romanın ana temasına “ümitsizlik” fikrini yerleştiren Yalom, böylece Nietzsche'nin felsefi düşüncelerine dair ipuçlarını da okuyucu ile buluşturuyor.
iç kulakta bulunan cochlea'nın (salyangoz) kanallarının dengeyi sağlamadaki işlevini tanımlayan ilk bilim insanıdır. zamanının en iyi doktorlarındandır. çok başarılı bir bilim insanı olup psikanalizin babası sayılır. nietzche ağladığında adlı eserde romanın baş kahramanlarından biridir.
İlgili 35 soru bulundu
Nietzsche'deki solculuk, Üst-İnsan olmayı hayal etmeyi sürdürerek Son-İnsanın mutluluğunu isteyen, sol yüzünün parıltısı kaybolmuş bir Ay'ın portresi gibidir. Çünkü Nietzsche, kendisinin inanmadığı şeylere insanları inandırmayı büyük ölçüde başaran bir filozoftu.
Nietzsche, orada biriken kalabalığın arasına dalar ve birden atın önüne atlayarak öfkeden köpürmüş faytoncunun acımasız eylemini sona erdirir. Kollarını atın boynuna dolayıp hıçkırarak ağlamaya başlar ve baygınlık geçirir.
📌Hastalık, takıntılar, yalnızlık ve çok çalışmak hepsi üst üste geldiğinde Nietzsche, 3 Ocak 1889'da bir gün akıl sağlığını tamamen yitirdi.
Nietzsche, insanların bağlı oldukları ahlak ve değer yargılarının ussal bir dayanağı olmadığını savunur. İnanılan bu mitlerin Yahudi-Hristiyan ve eski Yunan gelenekleriyle temellenmiş, yıkılmaya mahkum mitler olduğunu söyler. Bu mitleri yıkmaya halihazırda var olan değerlere saldırarak başlar.
Nietzsche'ye göre hakikat, bulunacak ve keşfedilecek bir şey değil, yaratılacak bir şeydir; oluşan bir şeye, dahası, aslında sonu olmayan bir fethetmeyi istemeye ad sağlayan şeydir. Nietzsche'nin dediği gibi, bu, “sonu olmayan bir süreç”tir.
Nietzsche Ağladığında, Amerikalı psikiyatrist, yazar Irvin D. Yalom'um bir kitabı. Ümit kötülüklerin en kötüsüdür, çünkü işkenceyi uzatır.
Böyle Buyurdu Zerdüşt hem edebiyat hem de felsefede ele alınabilecek bir kitaptır. Bu eserde, insan sadece varlığı açısından değil, varlık olmasının beraberinde getirdiği gereksinimler de konu edilmiştir. Bu yönüyle okuyucuların salt bir okuyucu rolünden çıkıp düşünmesi amaçlanmıştır.
Babası o daha 5 yaşındayken, felç geçirerek ölmüştü, ölümünden önceyse kör ve delirmiş bir halde yaşamaktaydı. 1900'de ölmeden önce Nietzsche de babasınınkiyle benzer bir kaderi paylaştı. Önce sağ gözünde görme kaybıyla gelen körlük, sonrasındaysa zihinsel bir çöküş yaşamıştı.
Nietzsche'ye göre Hristiyanlık, bilimin de düşmanıdır. "Hristiyanlık gibi gerçeklikle ilişkisi olmayan, gerçeklik gelir gelmez uzaklaşmak zorunda olan bir din, doğal olarak 'dünya hikmeti'nin, yani bilimin düşmanı olacaktır."
Nietzsche, 19. yüzyılın ikinci yarısında büyük düşünürlerin temelinden sarsmaya cesaret edemediği bir geleneği içinden yıkmak istemiş ve 'Tanrı' yerine 'Üstinsan'ı geçirerek bunu tamamlamak istemiştir. Nietzsche, değerler bunalımının sebeplerini ve bunalımdan çıkma yollarını göstermeye çalışmıştır.
Nietzsche'nin eserleri din, ahlak, felsefe, bilim ve modern kültür üzerine eleştirilerdir. Düşüncesinin temelini ApollonDionysos ikiliği, güç istenci, Tanrı'nın ölümü, üstinsan ve ebedî dönüş oluşturur.
Nietzsche açısındansa nihilizm kavramı “değer” problematiği üzerinden işler. Bu bakımdan ele alındığında kavram, yaşamın anlamıyla ilgilidir. Nietzsche'ye göre nihilizm söylemi, yaşam değerlerinin anlamdan düşürülmesini, başka bir deyişle, yaşamın herhangi bir anlamının olmadığını ifade eder.
Nihilizm, hiççilik ya da yokçuluk; Latince'de 'hiç' anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.
Nietzsche'ye göre Batı felsefesi, yozlaşmış, aşağılık sürülerin yaratıcısı bir ahlaktan başka bir şey değildir. Bu nedenle 2000 yıllık Batı felsefesinin vücut bulmuş hâli Sokrates'in ardına düşer Nietzsche.
Bunun anlamı, Nietzsche'nin düşüncesine göre insanın eksikli yani tamamlanmamış bir varlık olmasıdır. İnsan, yanılgılardan ve yücelttiği yanılsamalardan kurtulduğunda eksikli varlığını aşabilecek, kendisini tamamlayabilecektir. İnsan hep kendini aşmaya çalışarak, alt ederek üst-insan olma yolunda ilerleyecektir.
Nietzsche hayatı boyunca nihilizmle savaşmıştır. En basit anlamıyla nihilizm her şeyin anlam ve değerden yoksunlaşmasıdır. Nietzsche'ye göre nihilizm yüzünden idealizm çökmüş, korkular baş göstermiştir ve bunda en büyük pay dinlerindir. Dini ahlaka göre dini inanç olmaksızın ahlaklı olmak mümkün değildir.
Ayrıca “Tanrı Öldü” ifadesi, Tanrı'nın Nietzsche için ne anlama geldiğini bu sözün soruşturulmasında açığa çıkarır. Nietzsche'nin Tanrı'nın ölümünü ilan etmesi, Hıristiyanlığın doğa-karşıtı Tanrı'sına karşılık Greklerin doğal olan Tanrılar'ına inandığının açık bir göstergesidir.
Torino Atı Film Konusu
Meşhur filozof-yazar Nietzsche'nin İtalya, Torino yolculuğu sırasında karşılaştığı bir attan bahsedilir; bir çiftçi ve kızına ait olan bu atın sahipleri tarafından dövülmesini engellemek için Nietzsche atın boynuna sarılmış. Film işte bu atı ve sahiplerini hikayenin merkezine alıyor.
Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman filozof ve yazar “Ebedi dönüş“, “Amor fati“, “Güç istenci” ve “Üst-insan” kavramlarını felsefe dünyasına kazandırmıştır. Çoğu edebiyat çevresince, Avrupa'nın en büyük yazarı olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri