Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Sağlık Raporu almada yaş sınırı yoktur.
-Tapu işlemleri için belli bir yaş sınırı var mıdır? İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Gayrimenkul satışını yapan kişi 65 yaşın üzerinde ise devlet hastanesinden akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor istenmesinde fayda vardır. Satış işleminden sonra satıcının çocukları, yakınları veya mirasçıları satış iptali davası açıp gayrimenkulü geri alabilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Bu sebeple 65 yaş ve üzeri gruba yönelik işlemler büyük öneme sahiptir. Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Bu şart, “Tapu işlemleri için yaş sınırlaması nedir?” sorusunu akıllara getiriyor. Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Aile içi tapu devir masrafları 2023 yılı sürecinde devir ücreti yani tapu harcı ödenmesi gerekir. Tapu harcının hesaplaması, devri yapılacak olan taşınmazın tapu dairesinde gösterilen değerinin %4'üdür. %4'lük oran ise alıcı ve satıcı arasında %2 pay olacak şekilde ödenir.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
Dolayısıyla, akıl sağlığından şüphe edilen 45 yaşındaki bir kişiden rapor talep edilebileceği gibi, akıl sağlığından şüphe edilmeyen 85 yaşındaki bir kişiye de pekala raporsuz işlem yaptırılabilir. Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Anne babanın hayatta iken evlatlarına mal vermesi işlemi “sağlararası kazandırma” niteliğindedir. Sağlararası kazandırmaların geçerliliği Türk Borçlar Kanunu'na tabidir. Dolayısıyla baba ve çocuğu arasında geçerli irade beyanlarıyla gerçekleştirilen devir işlemleri geçerli olmaktadır.
Akli Meleke Raporu Nereden Alınır? Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Bir vekaletname ile birden çok kişi vekalet verebilir. 65 Yaşını dolduran yurttaşlar noterdeki iş ve işlemlerini sağlık raporu zorunluluğu olmadan yapabilecektir.
Kişi hayattayken malı üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahiptir; malının bir kısmını satabilir, çocuklarına veya başkalarına bağışlayabilir, vakfedebilir ya da devredebilir. Zira, herkes hayattayken mülkiyetinde bulunan mal üzerinde tam tasarruf yetkisine sahiptir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır. Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir.
Vatandaşa kulan veren Adalet Bakanlığı, Avrupa Temel Haklar Şartnamesi'nin “yaş nedeniyle ayrımcılığı yasaklaması” hükmünü de dikkate alarak 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu uygulamasını kaldırdı.
Kendi içinde de yaş boyutunda yapılan gruplamalara göre 65–74 arası yaşlar “genç yaşlılık”, 75–84 arası yaşlar “yaşlılık”, 85 ve üzeri yaşlar ise “ileri yaşlılık” olarak tanımlanmaktadır.
Yaşlı bireyler; aile yardımı, toplumsal destek veya gelir desteğiyle veya kendi çabalarıyla yeterli yiyecek, su, barınak, giyecek ve sağlık hizmetlerine erişebilmelidir. Yaşlı bireyler çalışma fırsatına veya gelir getirici diğer fırsatlara sahip olabilmelidir.
Mevcut Tapu Sicil Tüzüğünün 14.maddesine göre “Hükümet Tabibliğinden” Yeni Tüzük Taslağına göre ise “… resmî veya özel sağlık kuruluşunun ruh sağlığı veya psikiyatri bölümlerinden konu ile ilgili fotoğraflı sağlık raporu…”istenilebilecektir.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
1. Başvuru; başvuranın 77 yaşında olması nedeniyle noterde gerçekleştireceği vekâletname çıkarma işleminde fiil ehliyetine ilişkin sağlık raporu sunulması zorunluluğunun yaş temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri