Proje Konusunun Seçimi Proje; ilgi çekebilecek, üzerine düşünmeye imkan sağlayacak, merak edilen konulardan seçilmelidir. Farklı fikirler not edilmeli, en iyi biçimde gerçekleştirilebilecek ve en çok ilgi gören konu seçilmelidir. Projenin gerekçesi, amaçları ve hedefleri belirlenmelidir.
Proje Konusunun Seçimi
Proje; ilgi konusu olan, üzerine düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. Akla gelen fikirler not edilmeli ve bunların arasından en iyi şekilde gerçekleştirilebilecek ve en merak edilen konu seçilmelidir. Projenin gerekçesi, amaçları ve hedefleri belirlenmelidir.
Projenin konusunu seçmek: Proje konusu; ilgi çeken, üzerinde düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. Akla pek çok fikir gelebilir. Bunlar not edilmeli hemen karar verilmemelidir. Bunlar arasından yapılabilecek, merak duyulan ve ilgi uyandıran bir konu seçilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu tanımlamaların ışığında projenin temel özellikleri; geçicilik, özgün ürün, hizmet ya da sonuçlar ve programlı-özenli ilerleme olmaktadır. Proje Yönetim Enstitüsü ( PMI, 2003) bu özellikleri aşağıdaki gibi açıklamıştır.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Teknik proje yönetimi, liderlik ve stratejik yönetim. Proje performansını arttıracak olan uzmanlık bilgisi, iş sonuçlarını daha iyi gösterebilen iş yönetimi, ekibe yol gösterebilme, ekibi motive edebilme, projenin teknik detaylarına ilişkin becerilere sahip olmak Proje Yöneticisi için çok önemlidir.
Proje hazırlarken araştırma yapmak projenin doğru ve üretken olmasını sağlar. Araştırma zaten proje hazırlamanın temel direğidir. Projede araştırma, bilgi toplamak için önemli bir süreçtir.
Proje yönetimi, Proje döngüsünün veya beş temel proje aşamasının anlaşılmasını sağlar: Başlatma, Planlama, Yürütme, İzleme ve Kontrol, Kapanış. proje uygulamasıyla tamamlanacak olan hedefi veya olumlu değişikliği belirlenmiş olur.
Proje Özeti, okuyucu ve değerlendirici için projeyle ilgili bir fikir sahibi olmaları adına en önemli bölümüdür. Projenin uygulanmasının tüm bileşenlerini özetleyiniz. Planlanan faaliyetlerin nasıl ve bu faaliyetlerin projenin uygulanması ve yerine getirilmesi için neden önemli olduklarını kısaca açıklayın.
Proje Yönetiminin Beş Ana Aşaması
Planlama. Uygulama. İzleme ve kontrol. Sonlandırma.
Bu bölümde doğrudan projenin amacına, somut hedeflerine ve Ar-Ge içeriğine odaklanılmalıdır. Önerilen proje konusunun çözülmesi gereken ya da önceden çalışılmış aydınlatılması gereken bir problem olup olmadığı, hangi eksikliği nasıl gidereceği veya hangi sorunlara çözüm getireceği açıklanmalıdır.
Proje türleri
Bilimsel Projeler • Araştırma Projeleri • Mesleki Eğitim Projeleri • Mimarlık/Mühendislik Projeleri • Koruma ve Restorasyon Projeleri • Sosyal Projeler • Ulusal/Uluslararası projeler • Destekleme/Geliştirme Projeleri • Kültür/Sanat/Spor Projeleri • Öğrenci Projeleri…
Proje yazımında A4 beyaz kâğıt kullanılacaktır. Sayfalardaki sağ, sol ve alt boşluk 2 cm, üst boşluk 2.5 cm olacaktır. Yazımda Arial yazı tipi kullanılmalı ve boyutu 12 punto olmalıdır. Satır aralığı 1,5 olmalıdır.
Proje tabanlı öğrenmede disiplinler arası bir problem ya da senaryo üzerinde çalışılır. Öğrencilerin sorgulayarak öğrenmesini sağlar. Öğretmen, öğrencilere bir sorun durumuyla ilgili kaynaklara ulaşma, bilgi teknolojilerinden yararlanma, rapor yazma, kaynak gösterme ve sunu yapma da kılavuzluk yapar.
Hedef gruplar, proje ile problemlerine çözüm bulunan insanlardır. Proje amacı, projenin uygulanması ile sağlanacak ve projeden daha uzun ömürlü olması beklenen hedeftir. Amaç, temel problemi tamamen çözmek ve hedef gruplar için sürdürülebilir faydalar sağlamaktır. Her proje için yalnızca bir proje amacı olmalıdır.
– Proje konusunun önemi vurgulanıp amaç-proje çıktıları ilişkilendirilmelidir. – Çok uzun veya çok kısa olmamalıdır. Proje konusunun mevcut bilim ve teknolojideki yeri açıkça ortaya konulmalıdır. Gerekli literatür taramasıyla desteklenerek net olarak anlatılmalıdır.
Projenin amacı ve hedefleri ayrı bölümler halinde kısa ve net cümlelerle ortaya konulmalıdır. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve proje süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Proje Yönetim Uzmanı maaş beklentisi aylık ortalama 48.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 42.500 TL ile 85.000 TL arasında değişmektedir.
eleman.net verilerine göre, Teklif Proje Yöneticisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 56.800 TL maaş alıyor. Teklif Proje Yöneticisi, 2024 yılında en düşük 40.300 TL alırken, en yüksek 84.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Teklif Proje Yöneticisi, Temmuz 2023 yılında ortalama 43.100 TL maaş alıyordu.
Başlangıç aşaması proje yaşam döngüsünün ilk aşamasıdır. Bu aşamanın amacı, projeyi tanımlamak, bir iş gerekçesi geliştirmek ve onaylatmaktır. Bu süre zarfında proje yöneticisi bir fizibilite çalışması yapabilir, kilit paydaşları belirleyebilir ve proje yöntemi araçlarına karar verebilir.
Özet, proje tamamlandıktan ve proje raporu yazıldıktan sonra yazılması gereken bölümüdür. Özetin amacı okuyucuya proje konusu hakkında genel bilgi vermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri