2023-2024 eğitim öğretim yılında Eylül 2017 ve daha önce doğan çocuklar (69 ayını dolduranlar) zorunlu olarak birinci sınıfa başlayacak.
Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. 72 aylık olan çocukların ilkokul 1. Sınıfa kaydı zorunlu olup kaydı ertelenemez. 69-70-71 aylık olan çocukların kaydı ilkokul 1. sınıfa zorunlu olarak çıkmaktadır.
Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir. 72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur. Hiç bir surette erteletme hakları yoktur.
-72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur.
Hiç bir surette erteletme hakları yoktur. Sağlık raporu vs. geçersizdir.
İlgili 15 soru bulundu
İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
2021 Eylül ayının sonu itibari ile 69 ayını tamamlayan çocukların kayıtları otomatik olarak İlkokul 1. sınıfa yapılır. 2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler.
Kanunla, 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenlendi. Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.
Erten Gökçe, ilkokula 6 yaşında yani 72 ayda başlanılmasını öneriyor.
Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
Çocuklarını okula göndermeyen velilere ceza
60-66 ay arasında olan ve okula kaydı yapılmış olan çocukların velileri dilekçe vermeleri halinde çocuklarını ilkokula göndermeyebilecek. 66 ayı doldurduğu ve rapor almadığı halde çocuklarını okula göndermeyen veliler de günlük 15 TL ceza ödeyecek.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2021-2022 eğitim öğretim yılı hakkında merak edilen konulara açıklık getirdi. Okullarla ilgili en çok merak edilen konu ise şu günlerde “Okula gitmek zorunlu mu?” sorusu olurken, Bakan Özer, yüz yüze eğitime katılımın zorunlu olduğunu açıkladı.
Son dönemlerin en çok eleştirilen ve velilerin aklını karıştıran uygulaması olan okula başlama yaşında Milli Eğitim Bakanlığı değişikliğe gitti. Buna göre artık 66 değil 69 ayını doldurmuş çocuklar ilkokula başlayacaklar.
Eğer çocuk 69-70-71 aylıksa kayıt erteleme işlemi doktor raporu ile yapılmaktadır. Bu durumda velinin isteği dikkate alınmaz. Okula sağlık kurumundan alınacak doktor raporunu götürmek ve öğrencinin ilkokula kaydını erteletmek gerekmektedir.
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
Mecburi eğitim çağının, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsadığına işaret edilen İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda ise Madde 46'da şöyle yazıyor: “Her çocuk, mecburi ilköğrenim çağına girdiği öğretim yılı başında 3'üncü madde gereğince ilköğretim okuluna kayıt ve kabul edilir.
KAYIT ERTELEME İŞLEMLERİ
Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 70 ayını doldurmayla birlikte tamamlanmaya başlar. Bu süreçte çocuklar arasında bir ay bile fark edebilmektedir.
6 yaş çocuğu kaça kadar sayabilir? Bu yaş aralığındaki çocukların takılmadan ve arada sayı atlamadan 20'ye kadar sayabilmeleri mümkündür.
5 YAŞ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA
2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
CEVAP 8: Bu Kanunla getirilen sistem 2012 - 2013 öğretim yılında uygulamaya geçirilecektir. Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
Fakat, Türkiye'de 2012 yılında zorunlu okula başlama yaşı önce 66 aya düşürülmüş 2019-2010 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 69 aya yükseltilmiştir. Buradan yola çıkılarak ülkemizde çocukların zorunlu eğitime Avrupa ülkelerine göre daha erken başladığı söylenebilir.
Kampanya · İlkokula başlama yaşı en az 84 ay (7 yaş) olsun · Change.org.
12 ay 1 yıla tekabül ediyor. 5 yılda 60 aya denk geliyor. 69 ayda 5 yaş 9 ay olarak hesap ortaya çıkmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi'ni paylaştı. Buna göre, ilk ders zili 11 Eylül'de çalacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri