16 yaş doldurulana kadar, ek şartlar aranmaz. Yetim 16 yaşını doldurduğunda, bu değişir. Yetim ödeneği daima 21 yaş doldurulduğunda sonlanır.
Ġslam Hukukunda yetim, yaygın anlamıyla babasını kaybetmiĢ çocuğa denir. Bu vasıf buluğ çağına kadar sürer. Yani buluğ çağına ulaĢan çocuk artık yetim olarak nitelendirilmez.
Şimdi konumuza dönelim: Bir çocuk, henüz buluğ çağına gelmeden babası ölürse ona yetim denir. Annesi ölene yetim demiyoruz, öksüz diyoruz.
Sonuç olarak; Türkçe sözlüklerde “öksüz”; anası veya hem anası hem babası ölmüş olan (çocuk) manasındadır. “yetim” ise; babası ölmüş olan çocuğa denilmektedir.
Bir hadiste yetimin zayıflığına işaret edilmiştir (İbn Mâce, “Edeb”, 6). Babasını kaybeden küçük büyük herkese (sözlük anlamı bakımından) yetim denilebilirse de fıkıhta yetim henüz bulûğ çağına ermemiş çocuklar hakkında kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Hz. Muhammed'in yaşamının yansıması olan sünnetinde titizlikle üzerinde durmuş, yetimin hamisi ile birlikte cennette olacağını müjdelemiştir.
- Ayetlerde: “Yoksula, yetime ve esire, yemeği severek yedirirler.” (İnsan suresi 8) buyrulmakta ve yapılan iyiliklerin başa kakılmaması ve bu sebepten dolayı ihtiyaç içindeki kişilere eziyet edilmemesi emredilmektedir. - Yine ayetlerde: “Sana, neyi infak edip vereceklerini soruyorlar.
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir.
Kız çocukları evlenene kadar, erkek çocukları ise öğrenci olmadıkları durumda 18 yaşına kadar, öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) yetim aylığı alabilmektedir. Fakat yetim aylığı alan kişi bir işe başladığında veya kendisi herhangi bir sigortalılık süreci başlattığında yetim aylığı kesilmektedir.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Rabbimiz Kur'ân-ı Kerîm'de çeşitli ayetlerde yetimlerin koruyup gözetilmesini emrediyor: “Yetime karşı kahretme! (Kötü muâmelede bulunma!)” (ed-Duhâ, 9) “... Yetimlerin haklarını vermekte tam adâleti gözetin. Yaptığınız her iyiliği, Allah mutlaka bilir.” (en-Nisâ, 127)
Muhammed, yetimleri korumasına alanlara cennet müjdesini şöyle vermiştir; “Kim Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir günah (şirk) işlemediği takdirde, Yüce Allah onu mutlaka cennete koyar." "Kim üç yetimi korumasına alır, bakımını yaparsa sanki ömür ...
-30 yaşına kadar insanın anne veya babası ( özellikle babası) vefat ettiğinde yetim olur. -20 yaşına kadar insanın anne veya babası ( özellikle babası) vefat ettiğinde yetim olur.
Değerli kardeşimiz, Yetim, çocuklar için kullanılan bir tabirdir. Buluğ çağına gelmiş ve kendi ayakları üzerinde durabilecek olanlar artık bu tabirin dışındadır. Asıl olan bakıma muhtaç çocuklardır.
Annesi veya babası olmayana öksüz denir.
Bu noktada Allah Resûlü (sas), "Müslümanlar arasında kim bir yetimi yiyecek ve içeceğini üstlenecek şekilde sahiplenirse Allah (cc) onu mutlaka cennete koyar. Ancak affedilmeyecek bir günah işlemiş ise o başka." buyurarak, yetimleri sahiplenip, onlara kol kanat gerenlere cenneti muştular.
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan ara zam ile beraber en düşük dul ve yetim aylığı ücreti 3500 TL olarak belirlenmişti. Çocuğu olmayanlar ise %75 oranında 5.625 lira maaş alabiliyordu. 2023 yılı Temmuz ayından itibaren yüzde 25 hisse oranına göre en düşük yetim maaşı 2 bin lira oldu.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Yukarıdaki kriterlere ek olarak ödenecek dul maaşı ölen babanın sigorta giriş tarihi ve prim ödemesi gibi konulara bağlı olarak farklılık gösterir.
Sosyal güvenlik kanunlarına göre kız çocukları, ölen anne ve babalarından dolayı iki tam maaş (SSK- Bağ- Kur ve Emekli Sandığı-SSK gibi) alabildikleri gibi tek maaş (Emekli Sandığı-Emekli Sandığı) veya bir tam bir yarım maaş (SSK-SSK) alabilmekte yahut ölüm tarihine bağlı olarak hiç maaş alamamaktadır.
Genel olarak vefat eden anne – babası üzerinden yetim aylığı alan çocuğun çalışması halinde yetim aylığı kesilir.
Peygamberimiz, “Ben ve yetime destek olan kimse cennette yan yana olacağız.” buyurmuştur (Buhari, Talak, 25). Başkasını üzmek günahtır ama yetimi üzmek en büyük günahlardandır.
“Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her kıl için kendisine sevap verilir” diye buyurmuştur. bir başka hadisinde de: “Yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimseyle ben cennette işte böyle (iki parmağıyla göstererek) yan yanayız” buyurmuştur.
Sual: Yetime iyilik etmenin veya onu dövmenin veya hakkını yemenin dindeki yeri nedir? Yetimlik kaç yaşında sona erer? (Kalbinin yumuşamasını ve hacetinin görülmesini istersen, yetime acı, onun başını okşa ve ona yediğinden yedir.) [Taberani] [Yetimin başını okşayana, hac sevabı verileceği de bildirilmiştir.]
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri